Στην κρισιμότητα των εκλογών αναφέρθηκε ο απερχόμενος πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος κατά την εισήγησή του στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο.
«Σε αυτές τις εκλογές κρίνεται ο στρατηγικός προσανατολισμός της Ελλάδας, κρίνεται το μέλλον της χώρας τις επόμενες δεκαετίες, κι όχι απλώς το ποια κυβέρνηση θα σχηματιστεί μετά τις εκλογές» σημείωσε και πρόσθεσε: «Γι' αυτό πιστεύω ότι ο δημόσιος διάλογος πρέπει να επικεντρώνεται και στην καλύτερη κατανόηση της πραγματικότητας. Είμαι όμως βέβαιος ότι οι αποφάσεις των πολιτών θα είναι στραμμένες στο αύριο και όχι στο χθές».
Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό του κυβερνητικού έργου κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του, μεταξύ άλλων, επισήμανε πως το έργο και η κύρια αποστολή της κυβέρνησης ολοκληρώθηκε: «Η Ελλάδα απέφυγε τον άμεσο κίνδυνο χρεοκοπίας και διαμορφώθηκαν οι καλύτερες δυνατές συνθήκες -που όμως εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα δύσκολες- ώστε να συνεχιστεί η προσπάθεια για την ανασυγκρότηση και την ανόρθωση της οικονομίας». Πρόσθεσε πως πολλά από τα νομοθετήματα που ψηφίστηκαν αποτελούν ένα αναγκαίο και ουσιαστικό υπόβαθρο για την εξυγίανση και ανάπτυξη της οικονομίας και επισήμανε πως «η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να μεριμνήσει για την αποτελεσματική εφαρμογή τους, προκειμένου να αποδώσουν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα».
Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της κυβέρνησης σημείωσε πως ο απολογισμός των έξι μηνών «είναι ιδιαίτερα θετικός», αν και παραδέχθηκε καθυστερήσεις, αστοχίες και δυσλειτουργίες. Ανέφερε ακόμη πως στο διάστημα λειτουργίας της απερχόμενης κυβέρνησης αποδείχθηκε πως «όταν οι συνθήκες το απαιτούν, μπορούμε να βάζουμε κατά μέρος τις πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές μας, να συνθέτουμε απόψεις και να παίρνουμε αποφάσεις για το συμφέρον της χώρας και των πολιτών της, αγνοώντας το πρόσκαιρο πολιτικό κόστος».
«Πράσινο» για τα 18 δισ. στις τέσσερις μεγάλες τράπεζες
Επί της συνεδρίαση, το υπουργικό συμβούλιο άναψε το «πράσινο» φως, εγκρίνοντας σχετική Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, ώστε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να συνάψει μαζί με το EFSF Συμβάσεις Προεγγραφής για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Πρόκειται για Συμβάσεις που θα υπογράψουν οι τέσσερεις μεγάλες τράπεζες (Εθνική, Alpha, Εurobank και Πειραιώς), με σκοπό να τους προκαταβληθούν 18 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας.
Σύμφωνα με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, τα ποσά που θα διατεθούν σ΄ αυτή τη φάση θα συνυπολογιστούν στα συνολικά κεφάλαια που θα χρειαστούν για την ανακεφαλαιοποίηση, η οποία προβλέπεται να ξεκινήσει τους επόμενους μήνες και να ολοκληρωθεί στο τέλος του χρόνου.
Αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης του υπουργικού Συμβούλιου, συνεδρίασε το Κυβερνητικό Συμβούλιο για τη Μεταρρύθμιση στη Δημόσια Διοίκηση, κατά την διάρκεια του οποίου ο Δημήτρης Ρέππας ενημέρωσε για την πορεία αξιολόγησης των φορέων του Δημοσίου από τους Γάλλους επιθεωρητές.
Ενημέρωση από τον Δ. Ρέππα για τη διοικητική μεταρρύθμιση
Τη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου απασχόλησαν στο μεταξύ και η αξιολόγηση των δομών και υπηρεσιών των υπουργείων και των Νομικών Προσώπων που είναι σε εξέλιξη και η δημιουργία μονάδας συντονισμού του κυβερνητικού έργου.
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δ. Ρέππας, η βελτίωση της οργάνωσης και της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης αποτελεί επιτακτική ανάγκη και βάση των λοιπών διαρθρωτικών αλλαγών. Σημείωσε επίσης ότι η ηγεσία του υπουργείου διαθέτει «πλήρεις φακέλους», τους οποίους θα παραδώσει στη νέα κυβέρνηση για τη συνέχιση «αυτού του τόσο σημαντικού έργου».
Διευκρίνισε ειδικότερα ότι τα σενάρια μεταρρύθμισης που θα κατατεθούν από την Ομάδα Αξιολόγησης θα τεθούν υπόψη της Κυβέρνησης που θα προκύψει από τις επικείμενες εκλογές, ώστε να ληφθούν αποφάσεις και να ξεκινήσει η εφαρμογή τους.