Εκκληση Χ. Κλίντον για σεβασμό της αξιοπρέπειας του κινεζικού λαού

Πέμπτη, 03 Μαΐου 2012 06:24
UPD:08:15
REUTERS

A- A A+

Να σεβαστεί τις προσδοκίες του κινεζικού λαού για αξιοπρεπή διαβίωση ζήτησε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, από την κυβέρνηση της Κίνας, στη διάρκεια της έναρξης του «στρατηγικού και οικονομικού» διαλόγου που πραγματοποιείται στο Πεκίνο.

Χωρίς να κατονομάσει τον αντιφρονούντα Τσεν Γκουανγκτσένγκ, ο οποίος, σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, έχει φύγει από τη αμερικανική πρεσβεία στο Πεκίνο (όπου κατέφυγε για έξι ημέρες), η κ. Κλίντον δήλωσε πως όλες οι κυβερνήσεις οφείλουν «να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των πολιτών τους να ζουν με αξιοπρέπεια και σε κράτος δικαίου».

Απηύθυνε επίσης έκκληση για σινο-αμερικανική συνεργασία σε ορισμένα θέματα, κυρίως τη Βόρεια Κορέα, κύρια σύμμαχος της οποίας είναι η ΚΊνα και το Ιράν.

Αναφερόμενη στην εκτόξευση από τη Βόρεια Κορέα ενός πυραύλου στις 13 Απριλίου, επισήμανε: «Η εκτόξευση του πυραύλου φαίνεται ότι σημαίνει πως η Πιονγκγιάνγκ θεωρεί τη βελτίωση των σχεσεών της με τον υπόλοιπο κόσμο όχι ως στόχο, αλλά ως απειλή».

Οσον αφορά στο Ιράν, όπως είπε, «Κίνα και ΗΠΑ έχουν τον ίδιο στόχο. Την παρεμπόδιση του Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο».

«Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε τις πιέσεις στο Ιράν για να εκπληρώσει τις διεθνείς υποχρεώσεις του, να διαπραγματευτεί σοβαρά και να αποδείξει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα έχει μόνο ειρηνικούς σκοπούς», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Κινέζος πρόεδρος Χου Ζιντάο ζήτησε αμοιβαίο σεβασμό ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα. Κάλεσε επίσης τις δύο ισχυρότερες οικονομικά χώρες του κόσμου να συνεργαστούν, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο που διατρέχει όλος ο κόσμος, στην περίπτωση που τεθούν εμπόδια στη σινοαμερικανική συνεργασία.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή