Στις ΗΠΑ θέλει να πάει ο Κινέζος ακτιβιστής Τσεν Γκουανγκτσενγκ

Πέμπτη, 03 Μαΐου 2012 06:34
UPD:07:49
REUTERS

A- A A+

Ο Kινέζος ακτιβιστής Τσεν Γκουανγκτσενγκ δήλωσε ότι θέλει να φύγει από την Κίνα και να πάει στις ΗΠΑ γιατί φοβάται πως κινδυνεύει τόσο η δική του ζωή όσο και της οικογένειάς του.

Ερωτηθείς από το Reuters εάν επιθυμεί να μείνει στην Κίνα ή να φύγει για τις ΗΠΑ ο Γκουανγκτσενγκ απάντησε: «τώρα θέλω να συμβεί το τελευταίο. Αυτό είναι που ελπίζω».

Παράλληλα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN στις 03:00 τοπική ώρα από κινεζικό νοσοκομείο, δήλωσε ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι τον πίεσαν να φύγει και στη συνέχεια τον παραπλάνησαν όσον αφορά την υποστήριξή τους.

«Από την πρεσβεία με πίεζαν να φύγω και υποσχέθηκαν να είναι μαζί μου κάποιοι στο νοσοκομείο. Αλλά το απόγευμα διαπίστωσα ότι είχαν φύγει όλοι από το δωμάτιο του νοσοκομείου», σημείωσε ο Τσεν, ο οποίος ανέφερε ότι μετάνιωσε που έφυγε από την πρεσβεία και ότι δεν πιστεύει ότι τον προστατεύουν.

Υποστήριξε επίσης ότι στην πρεσβεία τον εμπόδισαν να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τους φίλους του ή να έχει οποιαδήποτε ενημέρωση και συνεπώς «δε γνώριζε πολλά πράγματα για το τι συμβαίνει». Ανέφερε ακόμα ότι άνθρωποι της πρεσβείας του είπαν πως η κινεζική κυβέρνηση θα στείλει την οικογένειά του πίσω στην επαρχία Σαντόνγκ της ανατολικής Κίνας απ΄όπου κατάγονται εάν δεν αποχωρήσει από την πρεσβεία.

Ο Κινέζος ακτιβιστής επανέλαβε ότι επιθυμεί να ζήσει μαζί με την οικογένειά του στις ΗΠΑ. «Δεν αισθάνομαι ασφαλής. Θέλω να φύγω από την Κίνα...Θέλω να με βοηθήσουν οι ΗΠΑ, εμένα και την οικογένειά μου. Με έχουν βοηθήσει στο παρελθόν», πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Κίνα Γκάρι Λοκ δήλωσε, πάντως, ότι «ποτέ δε ασκήθηκε πίεση» στον Τσεν Γκουανγκτσέν να αποχωρήσει από την πρεσβεία στο Πεκίνο.

Ο Λοκ τόνισε ότι η πρεσβεία προτίθεται σε κάθε περίπτωση να εκπληρώσει τις επιθυμίες του Τσεν.

Σημειώνεται ότι ο Κινέζος αντικαθεστωτικός έφυγε την Τετάρτη από την αμερικανική πρεσβεία στο Πεκίνο, όπου είχε καταφύγει για έξι ημέρες εγκαταλείποντας το σπίτι του, όπου ζούσε υπό επιτήρηση.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή