Οι «Δούλες» κλείνουν την αυλαία του «Κοινωνικού Θεατροπωλείου»

Πέμπτη, 03 Μαΐου 2012 17:33

Το «Κοινωνικό Θεατροπωλείο» του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος ολοκληρώνει τις φετινές παραστάσεις του με το έργο «Οι δούλες» του Ζαν Ζενέ.

A- A A+

Το «Κοινωνικό Θεατροπωλείο» του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) ολοκληρώνει τις φετινές παραστάσεις του με το έργο του Ζαν Ζενέ, «Οι δούλες», που παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Γιώργου Σφυρίδη, στη Μονή Λαζαριστών, από την Παρασκευή 4 Μαΐου, στις 9 το βράδυ.

Το έργο

Οι «Δούλες» είναι το πρώτο θεατρικό έργο του Ζαν Ζενέ που παίχθηκε στο Παρίσι, το 1947, και αποτέλεσε σταθμό στην πορεία του. Βασίστηκε στην αληθινή ιστορία των αδελφών Λέα και Κριστίν Παπέν, οι οποίες δολοφόνησαν αποτρόπαια την κυρία τους και την κόρη της, το 1933, στη Γαλλία. Ο συγγραφέας κρατά τις αποστάσεις του από τα πραγματικά γεγονότα, προβάλλοντας την εσωτερική του φωνή, η οποία τον οδήγησε μετέπειτα στους αγώνες υπέρ των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

Στη δική του προσέγγιση της ιστορίας, οι δύο υπηρέτριες, ενώ έχουν σχεδιάσει τη δολοφονία της κυρίας τους, κατά τη διάρκεια της πρόβας για το έγκλημά τους, συγχέουν την αλήθεια με το ψέμα και έτσι, τελικά, αντί να κάνουν τον φόνο, αυτοκτονούν, οργανώνοντας μόνες τους, την έξοδό τους. Χαμένες σε ένα παιχνίδι κυριαρχίας και αλλαγής ταυτοτήτων, μεταμορφώνονται, τσαλακώνονται, βασανίζουν η μία την άλλη και εγκλωβίζονται σε μια φαντασίωση αλλαγής προσώπων που τις οδηγεί στην αυτοκαταστροφή, προς χάρη του μεγαλείου της εξουσίας της κυρίας τους.

Οι «Δούλες» προκάλεσαν αντιδράσεις στο συντηρητικό κοινό της εποχής τους, αλλά έγιναν αποδεκτές από τη λογοτεχνική κοινότητα και συνέβαλαν καταλυτικά στη γέννηση του «θεάτρου του Παραλόγου», μαζί με τον Σάμιουελ Μπέκετ και τον Ευγένιο Ιονέσκο.

Ο συγγραφέας

Ο Ζαν Ζενέ (1910-1986), υπήρξε μεγάλη μορφή των γραμμάτων και των τεχνών της Γαλλίας και αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα «κακού παιδιού», το οποίο κατάφερε με το ταλέντο του να αντιστρέψει τους κανόνες και από τρόφιμος αναμορφωτηρίων να κατακτήσει μια σπουδαία θέση στα παγκόσμια γράμματα.

Το «Κοινωνικό Θεατροπωλείο»

Το ΚΘΒΕ καλεί τους θεατές να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις του, καταβάλλοντας -αντί εισιτηρίου- τρόφιμα μακράς διαρκείας, τα οποία θα διατεθούν στα κοινωνικά ιδρύματα.

Το ΚΘΒΕ, στα πλαίσια της κοινωνικής προσφοράς του, καλεί τους θεατές να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις του, καταβάλλοντας - αντί εισιτηρίου- τρόφιμα μακράς διαρκείας, τα οποία θα διατεθούν στα κοινωνικά ιδρύματα: «Το Χαμόγελο του παιδιού», «Ελληνικό Παιδικό Χωριό», Ίδρυμα Ορφανοτροφείο Θηλέων «Η Μέλισσα», Παπάφειο Ίδρυμα και Ξενώνας Προστασίας Αγάμων Μητέρων «Το Σπίτι της Μαρίας».

Ταυτότητα παράστασης: μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης, σκηνοθεσία: Γιώργος Σφυρίδης, σκηνικά-κοστούμια-φωτισμοί: Θόδωρος Δασκαλάκης, μουσική: Μιχάλης Σιώνας, κίνηση: Ευανθία Σωφρονίδου, οργάνωση παραγωγής: Αθηνά Σαμαρτζίδου. Παίζουν (με σειρά εμφάνισης): Χρύσα Ζαφειριάδου (Κλαιρ), Μαριάννα Τάντου (Σολάνζ), Κατερίνα Γιαμαλή (Κυρία). Συμμετέχουν οι μαθητές της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ: Νίκος Κεπεσίδης και Τάσος Ροδοβίτης.

Πληροφορίες

Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών (Πειραματική Σκηνή), Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη – Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310 288000. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή 4, Σάββατο 5, Τρίτη 8, Τετάρτη 9 και Πέμπτη 10 Μαΐου, στις 21.00. Κρατήσεις: 2315 200200, ταμείο θεάτρου (έως και μία ώρα πριν την έναρξη κάθε παράστασης).

Προτεινόμενα για εσάς