Χ. Κλίντον: Ισχυρότερες από ποτέ οι σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας

Παρασκευή, 04 Μαΐου 2012 06:31
UPD:08:48

A- A A+

Οι σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας είναι ισχυρότερες από ποτέ, δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, κατά τη συνάντησή της με τον Κινέζο πρόεδρο, Χου Ζιντάο, στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού, στο Πεκίνο.

«Εχουμε αναπτύξει ειλικρινείς και ανοιχτές σχέσεις που μας επιτρέπουν να συζητάμε τις διαφορές μας, ενώ παραμένουμε δεσμευμένοι στη διάθεσή μας να γεφυρώνουμε τις διαφορές μας όποτε και όπου και αν προκύπτουν», πρόσθεσε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Η Κλίντον και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών συναντήθηκαν αργότερα και με τον Κινέζο πρωθυπουργό Γουέν Τζιαμπάο, ο οποίος τόνισε ότι το «μυστικό» των καλών σινοαμερικανικών σχέσεων είναι ο αμοιβαίος σεβασμός.

REUTERS

Ο Γουέν, ο οποίος θεωρείται μεταρρυθμιστής στους κόλπους του κομμουνιστικού καθεστώτος, δήλωσε πως ο στρατηγικός και οικονομικός διάλογος, που άρχισε χθες Πέμπτη και πρόκειται να ολοκληρωθεί σήμερα, ήταν «πολύ παραγωγικός».

«Ποιο είναι το μυστικό πίσω από τη σταθερή ανάπτυξη του στρατηγικού και οικονομικού διαλόγου; Πιστεύω ότι το σημαντικότερο είναι ότι δείχνουμε αμοιβαίο σεβασμό, αντιμετωπίζουμε ισότιμα ο ένας τον άλλο και λαμβάνουμε υπόψη τις κύριες ανησυχίες αλλήλων», ανέφερε στην αρχή της συνάντησης.

Η Χίλαρι Κλίντον και ο Τίμοθι Γκάιτνερ είχαν προηγουμένως συναντήσει τον

Η σινο-αμερικανική συνάντηση επισκιάζεται από την αναταραχή γύρω από την τύχη του αντιφρονούντα Τσεν Γκουανγκτσένγκ. Ο αυτοδίδακτος αυτός δικηγόρος και υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατέφυγε την περασμένη εβδομάδα στην πρεσβεία των ΗΠΑ αφού δραπέτευσε από το σπίτι στο οποίο τελούσε υπό κράτηση. Έφυγε από την πρεσβεία την Τετάρτη, αφού έλαβε διαβεβαιώσεις για την ασφάλειά του και για την ασφάλεια των οικείων του στην Κίνα. Όμως αφού συναντήθηκε με τη σύζυγο και τους φίλους του, δήλωσε ότι θέλει να φύγει από τη χώρα του.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή