Αντίστροφη μέτρηση

Παρασκευή, 04 Μαΐου 2012 16:28
UPD:05/05/2012 15:22
A- A A+

Με την ολοκλήρωση των τελευταίων διαδικασιών από το υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου όλα να «τρέξουν ομαλά» στις εκλογές της 6ης Μαΐου και τα κόμματα να δίνουν την τελευταία τους μάχη, προσπαθώντας να προσελκύσουν ψηφοφόρους, έπεσε η αυλαία της προεκλογικής περιόδου.

«Το υπουργείο Εσωτερικών είναι έτοιμο, έχει γίνει όλη η τεχνική προετοιμασία, με κάποιες διαδικασίες να ολοκληρώνονται σήμερα», διαβεβαίωσε το μεσημέρι της Παρασκευής ο υπουργός Τάσος Γιαννίτσης μετά το τέλος της γενικής πρόβας στο υπουργείο με τους τεχνικούς της Singular Logic, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «όλα θα τρέξουν ομαλά», «θα είναι μαζική η προσέλευση των ψηφοφόρων και θα ανταποκριθούμε στο αίτημα της κοινωνίας την Κυριακή το βράδυ να έχουμε αξιόπιστα και συνολικότερα αποτελέσματα όσο γίνεται πιο γρήγορα».

ΑΠΕ - ΜΠΕ
«Οι πολίτες να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες»

«Οι πολίτες να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες»

Ο κ. Γιαννίτσης ανέφερε ακόμη πως αργά το βράδυ της Κυριακής αναμένεται να σταθεροποιηθεί το εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς όπως εξήγησε, η δομή του πολιτικού αποτελέσματος δεν θα μπορεί να είναι ασφαλής δεδομένου του αριθμού των κομμάτων που θα διεκδικούν την είσοδό τους στη Βουλή. Πρόσθεσε πως η Singular Logic - η εταιρεία που για μία ακόμη φορά έχει αναλάβει τη συλλογή και μετάδοση των αποτελεσμάτων- διευκρίνισε ότι τεχνικά θα έχει τα πρώτα αποτελέσματα στις 21.00 - 21.30, ωστόσο πολιτικά το αποτέλεσμα θα έρθει αργότερα κατά τις 23.00 - 23.30, γιατί μπορεί να υπάρξει ανακατάταξη των εδρών.

«Τεχνικά», δήλωσε ο κ. Γιαννίτσης, «η πρώτη εκτίμηση για το αποτέλεσμα θα είναι δυνατή περίπου στις 21:30 το βράδυ της Κυριακής, από το 10% έως το 13% των εκλογικών τμημάτων της χώρας... Πολιτικά ωστόσο, δεν μπορεί να πει κανείς από τώρα εάν το δείγμα αυτό θα είναι επαρκές, καθώς υπάρχουν πολλές παράμετροι λόγω της ιδιαιτερότητας της συμμετοχής πολλών κομμάτων στην εκλογική αναμέτρηση». «Αν για παράδειγμα», εξήγησε, «υπάρχουν μερικά κόμματα που η είσοδός τους στη Βουλή είναι οριακή στο 3% όλο το βράδυ, οπότε αυτό θα προκαλεί ανακατάταξη εδρών, ίσως αυτό συνεχισθεί έως πολύ αργά». «Αρα», συμπλήρωσε, «μην περιμένετε μια ξεκάθαρη απάντηση πολιτικά στο πότε θα υπάρχει μια σαφής εικόνα. Θα εξαρτηθεί από τη δομή του πολιτικού αποτελέσματος».

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο ηλεκτρονικού χτυπήματος (από τους Αnonymous ή άλλους χάκερ) το βράδυ των εκλογών http://www.naftemporiki.gr/elections/story?id=2173255 , ο κ. Γιαννίτσης ήταν καθησυχαστικός λέγοντας πως «έχουμε προετοιμαστεί με το μέγιστο και καλύτερο δυνατό τρόπο» για τυχόν επιθέσεις.

Ευ. Βενιζέλος: Την Κυριακή κρίνεται η παραμονή στο ευρώ

Από την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στο Σύνταγμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε μεταξύ άλλων πως την Κυριακή κρίνεται η παραμονή στην Ευρώπη και το ευρώ, ενώ απευθύνθηκε για άλλη μία φορά στους αναποφάσιστους.

ΠΑΣΟΚ
ΠΑΣΟΚ: Ομιλία Ευ Βενιζέλου στην Πλατεία Συντάγματος

Ομιλία Ευ Βενιζέλου στην Πλατεία Συντάγματος

Ειδικότερα, επαναλαμβάνοντας ότι οι εκλογές είναι πολύ κρίσιμες σημείωσε: «Την Κυριακή κρίνονται όλα, το αν θα μείνουμε στο ευρώ, αν θα προχωρήσουμε σε ένα δρόμο δύσκολο αλλά ασφαλή που οδηγεί σε έξοδο από το μνημόνιο, ή αν θα μπούμε σε περιπέτειες γυρίζοντας πολλές δεκαετίες πίσω, πηγαίνοντας σε πτώχευση την ελλάδα και σε μαζική φτώχεια τους Ελληνες».

Μεταξύ άλλων τόνισε πως δύο μέρες πριν της εκλογές «φωνάζουμε όχι στον εκφασισμό της κοινωνίας, όχι στην είσοδο στη Βουλή των νοσταλγών της δικτατορίας». Παράλληλα επιτέθηκε για άλλη μία φορά στο ΣΥΡΙΖΑ: «Αυτά που λέει ο κ. Τσίπρας μας οδηγούν έξω από την Ευρώπη, στην απομόνωση, στη φτώχεια» είπε. Ο κ. Βενιζέλος έστρεψε τα βέλη του και κατά της ΝΔ για τη διακυβέρνηση έως το 2009, αλλά και κατά του νυν προέδρου της Αντώνη Σαμαρά: «Οι άνθρωποι που δραπέτευσαν το 2009 έχουν το θράσος να ζητούν αυτοδυναμία το 2012 ... Δεν είναι ότι ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά ... Αλλά η Δεξιά που δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά». Τον κ. Σαμαρά τον επέκρινε για άλλη μία φορά και για το θέμα του ντιμπέιτ: «Ο κ. Σαμαράς απέφυγε όπως ο διάβολος το λιβάνι το διάλογο. Δεν βρήκε ούτε μια κουβέντα να πει».

Αναφερόμενος στα περί συνεργασιών, επισήμανε πως «η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων θέλει προοδευτική κυβέρνηση των δυνάμεων της ευθύνης, της αλληλεγγύης, της ανάπτυξης ... που ξέρει να διαπραγματεύεται, στο γήπεδο, όχι στα αποδυτήρια», αφήνοντας αιχμές κατά του προέδρου της ΝΔ ότι κρυβόταν πίσω από εκείνον στη διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών. Επανέλαβε ακόμη πως το ΠΑΣΟΚ «δεν είναι δεδομένο ... δεν είναι και δεν θα γίνει δεκανίκι οποιουδήποτε, είναι η μεγάλη προοδευτική παράταξη».

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε τις εξαγγελίες του, μεταξύ άλλων, για αφαίρεση έκτακτων φόρων, εισφορών και τελών, μείωση ασφαλιστικών εισφορών 10% και του ΦΠΑ σε τουρισμό, αγροτικά εφόδια και εστίαση, καθώς και για ένα σταθερό για 10 χρόνια εθνικό φορολογικό σύστημα.

Εν τω μεταξύ, φάρσα αποδείχτηκε τελικά το τηλεφώνημα αγνώστου για τοποθέτηση βόμβας στο χώρο του Δημοτικού Θεάτρου Κέρκυρας, λίγο πριν ξεκινήσει η προεκλογική ομιλία των υποψηφίων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στο νησί. Έτσι, οι συγκεντρωμένοι επέστρεψαν στο χώρο της εκδήλωσης, η οποία ξεκίνησε – λόγω της φάρσας – με καθυστέρηση.

«Καθαρή εντολή» ζητεί ο Αντ. Σαμαράς

Από την Αλεξανδρούπολη, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς ζήτησε για άλλη μία φορά «καθαρή εντολή, ώστε να γυρίσει η χώρα νέα σελίδα». Επανέλαβε ότι η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα και προειδοποίησε ότι αν η ΝΔ δεν λάβει ισχυρή εντολή θα προκύψει αστάθεια. «Γι’ αυτό σας ζητώ να ψηφίσετε πολιτική σταθερότητα. Να δώσετε εντολή να αλλάξουν όλα», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι χωρίς σταθερότητα, δεν κινδυνεύει μόνο η επόμενη κυβέρνηση, αλλά «κινδυνεύουν τα πάντα».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ν.Δ.: Ομιλία Α. Σαμαρά στην Αλεξανδρούπολη

Ομιλία Α. Σαμαρά στην Αλεξανδρούπολη

Απέρριψε παράλληλα για μία ακόμη φορά τα περί συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας πως αν η ΝΔ έκανε κυβέρνηση μαζί με το ΠΑΣΟΚ θα ήταν αιχμάλωτη των αδυναμιών του. «Κάποιοι πιέζουν να συγκυβερνήσουμε με το ΠΑΣΟΚ. Ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι δεν συμφέρει τον ελληνικό λαό να γίνει τέτοια «συγκυβέρνηση», παρά μόνο το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, για να «πέσει στα μαλακά». Χαρακτήρισε μάλιστα «λαϊκίστικο» και «ανάλγητο» κόμμα το ΠΑΣΟΚ, αφού, όπως παρατήρησε, υπήρξε «γενναιόδωρο» στις υποσχέσεις και «αδίστακτο» στις περικοπές.

Ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε παράλληλα σφοδρή επίθεση κατά της Αριστεράς και κυρίως κατά του Αλ. Τσίπρα, ενώ καταφέρθηκε εναντίον κομμάτων που, όπως είπε, «δεν είναι Αριστερά, αλλά λένε και κάνουν τα ίδια». Ειδικότερα, κατηγόρησε την Αριστερά ότι «θέλει να γκρεμίσει τα πάντα», παίζοντας «επικίνδυνα παιγνίδια με την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας». Υποστήριξε ακόμη ότι η Αριστερά «τρέφεται από την κρίση» και ελπίζει η φτώχεια, η ανεργία, τα λουκέτα, να μην ξεπεραστούν ποτέ για να ανεβάσει τα ποσοστά της.

«Θυμάστε κάποτε που ο κ. Τσίπρας ήθελε να μας «σώσει» φέρνοντας πετρέλαιο από τον… Ούγκο Τσάβες; Τώρα, επειδή το πετρέλαιο του Τσάβες δεν βρέθηκε τελικά, ο κ. Τσίπρας θέλει να μας «σώσει» σε συνεργασία με την κ. Παπαρήγα, που όμως, η ίδια δεν θέλει ούτε να ακούσει για συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ. Τελικά, ο μόνος που θέλει να συνεργαστεί με το Σύριζα είναι …ο. Καμμένος. Καταλαβαίνετε, σε τέτοιες στιγμές, ποιοι παίζουν και πως παίζουν με το μέλλον του ελληνικού λαού», σημείωσε.

Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη της Θράκης, είναι όρος εθνικής επιβίωσης για όλη την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι η «ακριτική και παραμελημένη« αυτή περιοχή «έχει τεράστια αποθέματα ανεκμετάλλευτου δυναμισμού».

ΚΚΕ: Βασικός αντίπαλος του συστήματος το ΚΚΕ

Σχολιάζοντας σημερινή δήλωση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, όπου μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός προτείνει μία νέα εθνική συμφωνία με το ΚΚΕ, αφού «δεν μπορεί να είναι και νόμιμο και παράνομο», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε: «Ο κ. Μητσοτάκης ξέρει τι λέει. Αποδεικνύει ότι το σύστημα έχει βασικό του αντίπαλο, κύριο αντίπαλο, το ΚΚΕ, το οποίο οργανώνει τους αγώνες των εργαζομένων, τους εμπνέει εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και στο δίκιο τους», απάντησε η κ. Παπαρήγα. Αλλωστε, πρόσθεσε, «ο κ. Μητσοτάκης το έχει ξαναπεί και άλλη φορά, ότι το ΚΚΕ δεν μπορούν να το βάλουν στο χέρι, δεν εξαγοράζεται, δεν υποκύπτει, δεν ενδιαφερέται για λαμπερές θέσεις και πάνω απ’ όλα ενδιαφέρεται να υπηρετήσει το λαό. Ο κ. Μητσοτάκης για δεύτερη φορά λέει την αλήθεια από τη δική του τη σκοπιά, εναντίον βεβαίως του ΚΚΕ, λέει την αλήθεια».

Η Α. Παπαρήγα για τη δήλωση του Κ. Μητσοτάκη

Η Α. Παπαρήγα για τη δήλωση του Κ. Μητσοτάκη

Γ. Καρατζαφέρης: Γεμίσαμε προδότες, ψεύτες και κλέφτες

Η δύναμη η οποία εγγυάται την σταθερότητα την επόμενη μέρα είναι ο ΛΑΟΣ, τόνισε ο Γιώργος Καρατζαφέρης μιλώντας απόψε στο ΣΕΦ στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του κόμματός του.

ΛΑΟΣ
ΛΑΟΣ: Ομιλία Γ. Καρατζαφέρη στον Πειραιά

Ομιλία Γ. Καρατζαφέρη στον Πειραιά

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ υπογράμμισε ότι δεν συμβιβάζεται, δεν εκποιεί τις ιδέες του και σημείωσε ότι όσα χρόνια πολιτεύεται δεν έκανε κακό στην πατρίδα και δεν είπε ποτέ ψέματα. «Γεμίσαμε προδότες ψεύτες και κλέφτες. Αλλά δεν είναι αυτός ο Έλληνας», πρόσθεσε.

Επιτέθηκε στον κ. Σαμαρά, λέγοντας ότι έγινε 26 ετών βουλευτής και αναρωτήθηκε πότε έμαθε τη ζωή και τον πόνο των ανθρώπων ενώ τον κατηγόρησε λέγοντας ότι φοβήθηκε την αντιπαράθεση με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Πυρά εξαπέλυσε κατά του Αλ. Τσίπρα, του Π. Καμμένου και της Αλ. Παπαρήγα υποστηρίζοντας ότι είναι το ίδιο πράγμα. «Εάν γίνει η Παπαρήγα πρωθυπουργός θα μεταναστεύσουμε την άλλη μέρα», επεσήμανε.

Επιτέθηκε στον Κώστα Καραμανλή λέγοντας ότι ενώ του έλεγε για την ΑΟΖ αυτός τον κατηγορούσε για «ακραίο λόγο» και ότι όταν προσφέρθηκε να βοηθήσει εκείνος είπε «δεν συνεργάζεται με τα άκρα».

Αναφερόμενος στον Άκη Τσοχατζόπουλο εξέφρασε την «συμπάθειά» του λέγοντας ότι επειδή τον συμπαθεί, δεσμεύεται ότι «θα του στείλει κι άλλους υπουργούς να του κάνουν παρέα εκεί».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, το μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι οι λαθρομετανάστες και υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατόν «να φεύγουν τα ελληνόπουλα έξω και να γεμίζει η Ελλάδα από τον κατιμά της Σομαλίας, του Πακιστάν και του Αφγανιστάν».

Τέλος, πρότεινε εκ νέου τη συμμαχία των χωρών του νότου έναντι του βορρά, χαρακτηρίζοντάς την ως τη μόνη λύση απέναντι στην πολιτική της καγκελαρίου Α. Μέρκελ.

Κάλεσμα Αλ. Τσίπρα στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ

Ο λαός με την ψήφο του θα δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης της Αριστεράς, υποστήριξε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην κεντρική προεκλογική εκδήλωση της Θεσσαλονίκης, στην πλατεία Αριστοτέλους ενώ υπογράμμισε ότι το βράδυ της Κυριακής θα γίνει «πολιτικός σεισμός».

ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: Ομιλία Α. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη

Ομιλία Α. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης προμήνυμα νίκης και ανατροπής, καταλαβαίνοντας, όπως είπε, γιατί ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου δεν ήθελε να παραχωρήσει την πλατεία Αριστοτέλους, «γιατί μόνο η Αριστερά μπορεί να τη γεμίζει».

Επεσήμανε ότι τον ΣΥΡΙΖΑ τον παρακολουθούν όχι μόνο οι ψηφοφόροι αλλά όλοι, η Ελλάδα και η Ευρώπη, και κάνει τους δανειστές να ανησυχούν. Κατηγόρησε τον κ. Σόιμπλε για ωμή προεκλογική παρέμβαση στην Ελλάδα και παρατήρησε: «Γνωρίζουμε ότι εύχεται και εργάζεται για να νικήσουν από κοινού Σαμαράς και Βενιζέλος. Αν το θέλει τόσο πολύ, του λέω το εξής. Έλα να τους ψηφίσεις. Αλλά να ξέρεις ότι ο καιρός που απέναντί σου στη διαπραγμάτευση ήταν αυτοί που βρίσκονται και στις λίστες της SIEMENS πέρασε. Απέναντί σου έχεις πλέον τον ελληνικό λαό».

Εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα πάρει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα καταφέρει να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή για κυβέρνηση της Αριστεράς, γιατί αυτό επιθυμεί η πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Απευθύνθηκε εκ νέου στην κ. Παπαρήγα και τον κ. Κουβέλη, για τους οποίους είπε ότι δεν καταλαβαίνει το πείσμα τους εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε ότι μπορούν να απορρίπτουν την πρόταση συνεργασίας μέχρι την Κυριακή αλλά από τη Δευτέρα δεν θα είναι απλώς μια πρόταση αλλά εντολή του ελληνικού λαού.

Κάλεσε τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ να στραφούν στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς, όπως είπε, δεν εγκαταλείπουν οι ίδιοι τις αρχές και τις αξίες τους αλλά το κόμμα του κ. Βενιζέλου έχει εγκαταλείψει τις αρχές και τις αξίες τους.

Για τους ψηφοφόρους της ΝΔ είπε ότι τώρα είναι περισσότερα αυτά που τους ενώνουν και τους κάλεσε να μην ανταποκριθούν στα «μισαλλόδοξα κελεύσματα του κ. Σαμαρά».

Για τη «Χρυσή Αυγή» σχολίασε ότι είναι «το μακρύ χέρι του συστήματος» και θέλουν να βάλουν τη σβάστικα στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Τέλος, σε όσους είναι ακόμη αναποφάσιστοι είπε να μην επιλέξουν τη «χαμένη ψήφο» και σε όσους σκέφτονται την αποχή να μην αφήσουν τους άλλους να μιλήσουν για λογαριασμό τους.

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει προσπάθεια εκφοβισμού και εκβιασμού των πολιτών από «τις πολιτικές και οικονομικές δυνάμεις του κατεστημένου». Εκτιμά μάλιστα πως «με μια απίστευτη φημολογία θα συνεχίσουν να προκαλούν ένα κλίμα ανασφάλειας το σαββατοκύριακο», αν και εκφράζει τη βεβαιότητα πως «ο λαός θα ακυρώσει στην πράξη τα σχέδιά τους».

Όπως αναφέρει, «οι πολίτες έχουν εμπειρία, είναι υποψιασμένοι και δεν θα γίνουν θύματα της προπαγάνδας τους», καλώντας τους πολίτες «να προσέλθει στις κάλπες και να βάλει τέλος στα μνημόνια και στο πολιτικό σύστημα που του μαυρίζει τη ζωή, που οδήγησε στην κοινωνική χρεοκοπία». Απορρίπτοντας τα περί ακυβερνησίας προσθέτει πως «η αδυναμία της πολιτικής πρότασης του δικομματισμού δεν σημαίνει ακυβερνησία αλλά αντίθετα μια δυνατότητα εναλλακτικής λύσης με κυβέρνηση της αριστεράς».

Απαντώντας στην κ. Γεννηματά ο κ. Καλύβης από το ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «το μεγάλο ζήτημα είναι πως θα αποτρέψεις τα κοινωνικά ερείπια που προκαλεί η εφαρμογή του μνημονίου και όχι το τι θα γίνει μετά το μνημόνιο, δηλαδή μετά την ολοκλήρωση της καταστροφής». «Αυτό που απαιτεί ο λαός είναι η ακύρωση του μνημονίου και όχι η πιστή εφαρμογή του στην οποία έχει δεσμευτεί αμετάκλητα η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ» πρόσθεσε, μεταξύ άλλων.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα την Κυριακή στις 11:00πμ στο 14ο Εκλογικό Διαμέρισμα, Τμήμα : 633o , 27o & 30o Δημοτικά Σχολεία Αθηνών, Κερκύρας – Κασταλλίας – Χιλιανδαρίου 2-4 (Είσοδος από Χιλιανδαρίου 11363, Αθήνα).

Προτάσεις Οικολόγων για αλλαγές στους πολιτικούς θεσμούς

Τις προτάσεις τους για τη διεύρυνση της δημοκρατίας και τις αλλαγές στους πολιτικούς θεσμούς παρουσίασαν οι Οικολόγοι-Πράσινοι στη Θεσσαλονίκη.

Ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, υποψήφιος Επικρατείας και συνεπικεφαλής της εκλογικής εκστρατείας μαζί με την Ιωάννα Κοντούλη, τόνισαν μεταξύ άλλων πως «αν υπάρχει ένα κύριο συμπέρασμα από τον προεκλογικό διάλογο, είναι ότι το παλιό πολιτικό σύστημα δεν έχει πια τίποτα να δώσει στη χώρα». «Για δεκαετίες πρόσφεραν πελατειακές σχέσεις και αποσπούσαν λευκή επιταγή για την εξουσία τους. Τώρα όμως τα πράγματα έχουν φθάσει στα όριά τους, και οι πολίτες δε δίνουν πια λευκή επιταγή σε κανένα» πρόσθεσαν.

Ζητώντας την ψήφο των πολιτών, «οι Οικολόγοι Πράσινοι καταθέτουμε απτά δείγματα γραφής στο ευρωκοινοβούλιο και την αυτοδιοίκηση» πρόσθεσαν, τονίζοντας: «Αρνηθήκαμε τα προνόμια, διαχειριστήκαμε με πολλή ευθύνη την κρατική χρηματοδότηση, γι’ αυτό και σήμερα μπορούμε να μιλάμε για μείωση 50% στην επιχορήγηση των κομμάτων και το μισθό των βουλευτών. Λέμε "ναι" στο κόστος της δημοκρατίας, όχι όμως στο κόστος του πολιτικού συστήματος. Παράλληλα είμαστε πολίτες και της Ευρώπης, μέρος του διεθνούς Πράσινου κινήματος που έχει δείξει ως τώρα την πιο ισχυρή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και που συνεχίζει να τη δείχνει στα πλαίσια του αγώνα για μια άλλη Ευρώπη, Ευρώπη δημοκρατίας, δικαιοσύνης και βιωσιμότητας».

«Απέναντι στα αδιέξοδα του Μνημονίου και την οικονομία λεηλασίας που προωθείται παράλληλα με αυτό, αποτελεί ζωτική προτεραιότητα να επενδύσουμε στη διέξοδο από την κρίση, με ριζικό αναπροσανατολισμό της οικονομίας και Πράσινη Στροφή» επανέλαβαν οι Οικολόγοι-Πράσινοι, ζητώντας «ισχυρή πράσινη παρουσία στη νέα Βουλή, καταλύτη διαλόγου και συνεργασιών, σε αντίθετες όχθες με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, αντίβαρο και στο έλλειμμα προτάσεων της Αριστεράς και στο λαϊκισμό αρκετών ακόμη πολιτικών χώρων».

Ολόκληρες οι προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων για τη δημοκρατία και τους θεσμούς: http://www.ecogreens-gr.org/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=2749:2011-11-22-12-31-06&catid=20:councildec&Itemid=37

Κατά την προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος το βράδυ στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Παρασκευόπουλος σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως το μνημόνιο δεν αποτελεί «μονόδρομο» και επισήμανε ότι η χώρα έχει ανάγκη από μια «πραγματικά πράσινη στροφή που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και διεξόδους».

Π. Καμμένος: Ανοιγμα στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ

Η Ελλάδα δεν παραδίδεται και ο Παρθενώνας δεν υποθηκεύεται υπογράμμισε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος στην κεντρική προεκλογική ομιλία του στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

Ο Πάνος Καμμένος χαρακτήρισε τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Αντώνη Σαμαρά «τοκογλύφους», έκανε λόγο για «προσκυνημένους οι οποίοι άνοιξαν την Κερκόπορτα του Μνημονίου» και για «συμμορία συγκυβέρνησης που συναντήθηκαν στις μυστικές λέσχες της Μπίλντερμπεργκ για να γονατίσουν την Ελλάδα».

Δήλωσε ότι ο ίδιος και το κόμμα του δεν υπέγραψαν κανένα Μνημόνιο και πρόσθεσε: «Οι προδότες σε αυτό τον τόπο δεν έχουν αύριο, να ετοιμάσουν τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα γιατί την Κυριακή το βράδυ είναι ανεπιθύμητοι για την Ελλάδα».

«Δεν φτάνει η συγγνώμη του Βενιζέλου, δεν φτάνει η συγγνώμη, θα οδηγηθείτε όλοι στη Δικαιοσύνη και θα επιστρέψετε πίσω τα κλεμμένα που πήρατε από το μέλλον των παιδιών μας», υπογράμμισε και κάλεσε τους πολίτες να έρθουν στους Ανεξάρτητους Έλληνες κάνοντας άνοιγμα στους ψηφοφόρους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Στην ομιλία του δεσμεύτηκε ότι θα δημιουργήσει ειδικές φορολογικές ζώνες στην ακριτική Ελλάδα με τη φορολογία στο 5% τα πρώτα δέκα χρόνια για όσους επενδύσουν με την προϋπόθεση να προσλαμβάνουν Έλληνες εργαζόμενους.

Επίσης, υποσχέθηκε ότι δεν θα επιτρέψει στις εισπρακτικές εταιρείες να κατασχέσουν σπίτια από όσους δεν μπορούν να πληρώσουν τα δάνειά τους.

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων υποσχέθηκε να παραπέμψει στη Δικαιοσύνη όσους καταχράστηκαν δημόσιο χρήμα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν φτάνει μόνο ο Τσοχατζόπουλος στη φυλακή, πρέπει να μεγαλώσουν κατά πολύ οι πτέρυγες του Κορυδαλλού».

Τέλος, αναφερόμενος στους παράνομους μετανάστες, είπε ότι θα καλέσει την ΕΕ να πιέσει την Τουρκία και πρόσθεσε: «Εάν εντός 30 ημερών δεν την εφαρμόσει, θα δώσουμε σε όλους ταξιδιωτικά έγγραφα να τους ψάξουν στο Μόναχο, στο Παρίσι και το Λονδίνο».

Φ. Κουβέλης: Η 6η Μαΐου δεν θα είναι η συντέλεια της Ελλάδας

Η 6η Μαΐου μπορεί και πρέπει να γίνει η αφετηρία για θετικές εξελίξεις στο πολιτικό μας σύστημα υποστήριξε ο Φώτης Κουβέλης, κατά την ομιλία του σε ανοιχτή συγκέντρωση στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ εξαπέλυσε επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ κατηγορώντας τους ότι κινδυνολογούν: «Ο τόπος αυτός θα ζήσει και μετά τις 6 Μαΐου, θα ζήσει πέρα και παρά τα μνημόνια. Η 6η Μαΐου δεν θα είναι η συντέλεια της Ελλάδας».

Μίλησε για «αρχιτέκτονες του χάους» και ζήτησε να τιμωρήσουν οι πολίτες όσους μας έφεραν ως εδώ και παράλληλα τους ζήτησε να στηρίξουν με την ψήφο τους τη ΔΗΜΑΡ.

Όπως τόνισε, αυτή την Κυριακή ο Έλληνας θα έχει τη δυνατότητα να αποφανθεί για όσα συμβαίνουν στη χώρα τα τελευταία χρόνια, για τις δουλειές που χάθηκαν, τα εισοδήματα που συρρικνώθηκαν, για το κοινωνικό κράτος που διαλύεται, για τις εργασιακές κατακτήσεις δεκαετιών που ακυρώθηκαν.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ μιλώντας νωρίτερα σήμερα από τα Χανιά είπε ότι το ζητούμενο από τις εκλογές της 6ης Μαΐου είναι η ήττα, η ακύρωση της πολιτικής που άσκησε το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ.

Παράλληλα, απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ- ΝΔ. «Η Δημοκρατική Αριστερά δεν θα έχει συμμετοχή στην προωθούμενη συγκυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ. Εμείς δεν θα δώσουμε δημοκρατικό, αριστερό άλλοθι στην συγκυβέρνηση, η οποία όντως προωθείται», σημείωσε.

Ο κ. Κουβέλης κάλεσε τους πολίτες να στηρίξουν τη Δημοκρατική Αριστερά και τάχθηκε υπέρ της ανάγκης να υπάρξει μετά τις εκλογές μια κυβέρνηση δημοκρατικής, προοδευτικής συνεργασίας.

«Εμείς έχουμε δηλώσει, από την πρώτη στιγμή, ότι δεν είμαστε αδιάφοροι, ούτε για το περιεχόμενο της κυβερνητικής εξουσίας, ούτε για το ενδεχόμενο η χώρα να μείνει ακυβέρνητη και να περιπέσει σε αλλεπάλληλες εκλογές. Εμείς δεν θέλουμε η χώρα να περιπέσει στο ενδεχόμενο των αλλεπάλληλων εκλογών. Εμείς θέλουμε η χώρα να έχει προοδευτική κυβέρνηση. Κυβέρνηση, με περιεχόμενο πολιτικής, βαθειά προοδευτικό. Αν ο ελληνικός λαός μας δώσει δύναμη και θα έχουμε τη δυνατότητα να πάρουμε την εντολή από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για σχηματισμό κυβέρνησης, θα απευθυνθούμε στις προοδευτικές δυνάμεις, με συγκεκριμένη προγραμματική πρόταση ώστε να διαμορφωθεί μια προγραμματική συμφωνία», είπε μεταξύ άλλων.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι η προγραμματική πρόταση έχει δυο κόκκινες γραμμές. «Έχει δυο όρους, από τους οποίους δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω. Ο ένας όρος είναι η απαγκίστρωση από τις ρυθμίσεις του μνημονίου και ο δεύτερος, η πολιτική που κρατά σταθερά την χώρα στην ευρωζώνη και το ευρώ».

Ντ. Μπακογιάννη: Με την πρότασή μας θα βρουν οι νέοι εργασία

Με ομιλία σε νέους της Δημοκρατικής Συμμαχίας ολοκλήρωσε την προεκλογική της εκστρατεία η Ντόρα Μπακογιάννη υποστηρίζοντας ότι «αυτό που προτείνουμε είναι ο μόνος δρόμος για να βρουν δουλειά τα νέα παιδιά».

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Δημοκρατική Συμμαχία: Ομιλία Ντ. Μπακογιάννη σε εκδήλωση της Συμμαχίας Νέων

Ομιλία Ντ. Μπακογιάννη σε εκδήλωση της Συμμαχίας Νέων

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας εμφανίστηκε βέβαιη για την είσοδο του κόμματός της στη Βουλή και εξαπέλυσε προσωπικές βολές τόσο κατά του Αντώνη Σαμαρά όσο και κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Συγκεκριμένα κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι στο όνομα ανέφικτης και ματαιόδοξης αυτοδυναμίας λέει ότι δεν θα συνεργαστεί με κανέναν και κυρίως με το ΠΑΣΟΚ και παράλληλα μιλά για αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις οι οποίες οδηγούν τη χώρα στην καταστροφή.

Αναφερόμενη στον Ευάγγελο Βενιζέλο τον κατηγόρησε ότι συνέκρινε τον εαυτό του με τον Ελευθέριο Βενιζέλο. «Είπε ότι το PSI είναι ίδιο με τη συνθήκη της Λωζάννης. Έλεος, η αμετροέπεια έχει τα όριά της», σημείωσε.

Ιδιαίτερα σκληρή ήταν μάλιστα και με τον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον ότι χρησιμοποιεί γλώσσα εμφυλίου.

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας θα ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα στις 09:30 στο γυμνάσιο του Βενεράτου του δήμου Ηρακλείου Κρήτης.

Λ. Κατσέλη: Μετεκλογικές συνεργασίες, υπό όρους, κατά του μνημονίου

Υπέρ των μετεκλογικών συνεργασιών, αλλά όχι με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, τάχθηκε από την Λάρισα η πρόεδρος της «Κοινωνικής Συμφωνίας», Λούκα Κατσέλη. Η κ. Κατσέλη η οποία είναι υποψήφια του ψηφοδελτίου του κόμματος και στον νομό της Λάρισας, σχολίασε, ότι μία συνεργασία κομμάτων του αντιμνημονιακού μπλοκ μπορεί να επιτύχει ένα ελάχιστο πλαίσιο συμφωνίας τεσσάρων-πέντε σημείων, έχοντας ακριβώς ως στόχο, την ανατροπή του μνημονίου. Έκανε δε και συγκεκριμένη αναφορά προς την κατεύθυνση αυτή στη ΔΗΜΑΡ, στον ΣΥΡΙΖΑ, στους Οικολόγους Πράσινους αλλά και στους Ανεξάρτητους Έλληνες (υπό προϋποθέσεις καθώς πλην της οικονομίας υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σε λοιπά θέματα), ενώ εκτίμησε ότι ένα τέτοιο μετεκλογικό ενδεχόμενο θα δρομολογήσει αλλαγές και μετατοπίσεις τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στη Νέα Δημοκρατία.

Εξάλλου, η κ. Κατσέλη εκτίμησε ότι η «Κοινωνική Συμφωνία» θα καταφέρει να εισέλθει στη νέα Βουλή γιατί, όπως είπε, οι πολίτες έχουν καταλάβει ότι πρέπει να στηριχθούν οι αξιόπιστες, ανεξάρτητες δυνάμεις που έχουν αποδείξει ότι μπορούν να πουν «όχι», τόσο στην τρόικα, όσο και στην εγχώρια διαπλοκή. «Η Κοινωνική Συμφωνία» αποφάνθηκε, «θα παίξει σημαντικό ρόλο - καταλύτη στη νέα Βουλή».

Εκκληση Στ. Μάνου για θετική ψήφο

Προσωπικό μήνυμα στους ψηφοφόρους απηύθυνε ο πρόεδρος της Δράσης Στέφανος Μάνος, που κατεβαίνει στις εκλογές σε συνασπισμό με τη Φιλελεύθερη Συμμαχία. Μεταξύ άλλων σημειώνει: «Με τη δική σας ψήφο, στις 6 Μαΐου μπορούμε να είμαστε στη Βουλή με τουλάχιστον 8 βουλευτές και να βοηθήσουμε να κυβερνηθεί ο τόπος. Μην διστάσετε στιγμή να υπερασπιστείτε το σωστό. Μιλήστε με τους δικούς σας ανθρώπους. Εξηγήστε τους το γιατί. Η Δράση μπορεί και θέλει να γίνει η δική σας φωνή στην επόμενη Βουλή».

Βάλλοντας κατά του πολιτικού συστήματος, αναφέρει πως «στο παρελθόν ψηφίζαμε με γνώμονα το τι δεν θέλουμε, όχι το τι θέλουμε. Από φόβο. Και το παρόν πολιτικό σύστημα επένδυσε πολύ σε αυτό το συναίσθημα. Σταθερά και επίμονα, καλλιέργησε μια κοινωνία φόβου, ειδικά το τελευταίο διάστημα». «Δεν βγάζω τον εαυτό μου από αυτό» συνεχίζει «ίσως και εγώ να το έκανα στο παρελθόν, όμως τώρα δεν φοβάμαι πια και θέλω να το μοιραστώ αυτό μαζί σας». «Πιστεύω ότι αν σταματήσουμε να φοβόμαστε, αν ξαναρχίσουμε να ακούμε την καρδιά μας, αν έστω και για μια φορά ψηφίσουμε με σκοπό να υλοποιήσουμε τα όνειρά μας για την Ελλάδα, τότε Όλα θα πάνε καλά. Γι' αυτό σας εύχομαι από το βάθος της καρδιάς μου να μπορέσετε αυτή τη φορά να εμπιστευτείτε τον εαυτό σας. Να ψηφίσετε θετικά. Να δώσετε ψήφο εμπιστοσύνης στον εαυτό σας. Για να γίνουμε (επιτέλους) εμείς οι Έλληνες πολίτες και το πολίτευμα μας η δημοκρατία που όλοι ονειρευόμαστε».

Παράλληλα, η «Δράση» έκλεισε την προεκλογική της εκστρατεία με την προβολή ντοκιμαντέρ από την ΕΤ1 και με πρωταγωνιστές τον Στέφανο Μάνο και τους υποψηφίους του κόμματος.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Ενίσχυση της Αριστεράς της ανατροπής

Δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή πολιτική όσο είμαστε δέσμιοι του ΔΝΤ, της Ευρωζώνης και της ΕΕ, τόνισε κατά την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη Θεσσαλονίκη ο υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας του κόμματος Σπύρος Μαρκέτος. Όπως ανέφερε, υπάρχει άλλος δρόμος: «Η παύση πληρωμών του χρέους, η μονομερής διαγραφή του, η έξοδος από την Ευρωζώνη και την ΕΕ, οι εθνικοποιήσεις κάτω από εργατικό - κοινωνικό έλεγχο ... που μπορούν να μας σώσουν από τη φτώχεια και την εξαθλίωση που σκορπούν η τρόικα και το μαύρο μέτωπο της παρελθούσας και όποιας επόμενης συγκυβέρνησης». Πρόσθεσε πως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ απευθύνεται σε όλο το λαό «καλώντας σε ψήφο τιμωρίας στα κόμματα του μνημονίου, των τραπεζιτών και της διεθνούς τοκογλυφίας, φραγμό στη φασιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής και ενίσχυση της αριστεράς της ανατροπής». Παράλληλα μίλησε για ανεπάρκειες των ηγεσιών της επίσημης αριστεράς των ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έκανε λόγο για απήχηση του ενωτικού αγωνιστικού καλέσματος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε τμήματα της βάσης όλης της αριστεράς «που πρέπει να κάνει τη δική της ανταρσία απέναντι στις ηγεσίες της».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή