Ομαλά η εκλογική διαδικασία

Οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και των πολιτικών αρχηγών
Κυριακή, 06 Μαΐου 2012 07:01
UPD:16:01

A- A A+

Ξεκίνησε από τις 7 το πρωί η ψηφοφορία για την ανάδειξη των μελών του Κοινοβουλίου, σε μια εκλογική αναμέτρηση η οποία χαρακτηρίζεται ως η κρισιμότερη της μεταπολίτευσης.

Στις εκλογές καλούνται να ψηφίσουν συνολικά 9.850.802 πολίτες, ενώ οι νέοι εκλογείς, οι οποίοι θα ψηφίσουν για πρώτη φορά σε βουλευτικές εκλογές ανέρχονται σε 359.959.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάσος Γιαννίτσης εκτίμησε ότι η εκλογική διαδικασία θα ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα στις 7 το απόγευμα, δηλώνοντας αισιόδοξος ότι η συμμετοχή θα είναι μαζική.

«Η εκλογική διαδικασία άρχισε στις 7 το πρωί. Μπορώ να διαβεβαιώσω ότι αυτή τη στιγμή όλα εξελίσσονται ομαλά. Κάποιες αρρυθμίες που παρουσιάσθηκαν αντιμετωπίσθηκαν και πιστεύω ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί χωρίς πρόβλημα», είπε ο κ. Γιαννίτσης.

Τ. Γιαννίτσης: Ολα εξελίσσονται ομαλά

Τ. Γιαννίτσης: Ολα εξελίσσονται ομαλά.

Σε κάθε περίπτωση, διαβεβαίωσε, ο μηχανισμός είναι σε ετοιμότητα παντού για να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε τυχόν πρόβλημα εμφανισθεί.

«Πιστεύω ότι η διαδικασία θα είναι μαζική, ο κόσμος θα πάει να ψηφίσει και το βράδυ θα είμαστε έτοιμοι να δούμε το αποτέλεσμα αυτής της επιλογής των πολιτών για το μέλλον του τόπου», ανέφερε ο κ. Γιαννίτσης.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα, οπότε και θα μεταδοθεί το πρώτο exit poll.

Παρ' όλα αυτά, το εκλογικό αποτέλεσμα αναμένεται να σταθεροποιηθεί αργά το βράδυ, καθώς, όπως εξήγησε ο κ. Γιαννίτσης, η δομή του πολιτικού αποτελέσματος δεν θα μπορεί να είναι ασφαλής δεδομένου του αριθμού των κομμάτων που θα διεκδικούν την είσοδό τους στη Βουλή.

Όπως είπε ο υπουργός κατά την πρόβα λειτουργίας του συστήματος στο ΥΠΕΣ, η Singular Logic -η εταιρεία που για μία ακόμη φορά έχει αναλάβει τη συλλογή και μετάδοση των αποτελεσμάτων- διευκρίνισε ότι τεχνικά θα έχει τα πρώτα αποτελέσματα στις 21.00 - 21.30, ωστόσο πολιτικά το αποτέλεσμα θα έρθει αργότερα, κατά τις 23.00 - 23.30, γιατί μπορεί να υπάρξει ανακατάταξη των εδρών.

Για «υπέρτατη στιγμή της δημοκρατίας» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στα Γιάννενα, και τόνισε πως ο πολίτης με την ψήφο του επιλέγει για το μέλλον του, για το μέλλον των παιδιών του, για το μέλλον της πολιτείας.

Υπογράμμισε δε πως «πρέπει να έχουμε πάνδημη συμμετοχή, να έχουμε καθαρό μυαλό και καθαρές επιλογές για να μπορέσει η Ελλάδα να προχωρήσει μπροστά από Δευτέρα».

Ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος υπογράμμισε από την πλευρά του την κρισιμότητα των σημερινών εκλογών. Σήμερα ο καθένας μας θα σταθμίσει και θα αποφασίσει όχι μόνο για το ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα αλλά και ποια θα είναι η πορεία της Ελλάδας τις επόμενες δεκαετίες, είπε ο Πρωθυπουργός, ενώ δήλωσε αισόδοξος ότι θα έχουμε σύντομα κυβέρνηση.

«Η ψήφος του πολίτη είναι η κορυφαία στιγμή της δημοκρατίας», πρόσθεσε.

Σήμερα είναι η πιο κρίσιμη μέρα για τη χώρα, για την πορεία και τη φυσιογνωμία της, μετά το 1974, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος και εξέφρασε την πεποίθηση πως ο λαός θα κρίνει με ιστορική συνείδηση.

Μιλήσαμε στον ελληνικό λαό με ειλικρίνεια, οι πολίτες γνωρίζουν πλήρως τις καταστάσεις, τα προβλήματα και τους κινδύνους, είπε ο κ. Βενιζέλος μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στη Θεσσαλονίκη.

«Περιμένουμε την κρίση του λαού με απόλυτο δημοκρατικό σεβασμό», ανέφερε, επισημαίνοντας πως αυτό που θα προκύψει από την κάλπη θας μας προσδιορίσει.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στην Πύλο, ανέφερε πως «ο ελληνικός λαός ψηφίζει σήμερα για το μέλλον των παιδιών του». Ο λαός ψηφίζει «για σταθερότητα, ανάπτυξη, ασφάλεια και δικαιοσύνη», πρόσθεσε.

Σήμερα είναι μια μέρα γιορτινή, καθώς μετά από 2,5 χρόνια βαρβαρότητας επιστρέφει επιτέλους η δημοκρατία στον τόπο που γεννήθηκε, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στην Κυψέλη, δήλωσε βέβαιος πως ο λαός θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα σε ολόκληρη την Ευρώπη και ότι θα γυρίσει σελίδα, αφήνοντας πίσω του τις δυνάμεις της καταστροφής και τα μνημόνια της βαρβαρότητας, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Τη λήψη νέων αντιλαϊκών μέτρων τους επόμενους μήνες υπογράμμισε εκ νέου η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μετά την άσκηση του εκλογικού της δικαιώματος.

Νιώθουμε την ευθύνη και την υποχρέωση να υπενθυμίσουμε στον ελληνικό λαό ότι έρχεται νέα θύελλα τον Ιούνιο και τους επόμενους μήνες, είπε η κ. Παπαρήγα, ενώ χαρακτήρισε «μεγάλη παγίδα» όσα λένε τα άλλα κόμματα περί προστασίας μισθών και συντάξεων.

Με το ΚΚΕ ισχυρό υπάρχει ελπίδα, τόνισε η κ. Παπαρήγα, σημειώνοντας πως δεν πρέπει να υπάρχει κανένας εφησυχασμός.

Σήμερα οι Ελληνίδες και οι Έλληνες ψηφίζουν για να κρατηθεί η Ελλάδα ζωντανή με την κοινωνία όρθια, δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης. Ο κ. Κουβέλης δήλωσε αισιόδοξος, σημειώνοντας πως στηρίζει την αισιοδοξία του αυτή στην εμπιστοσύνη του προς τους πολίτες.

Εν τω μεταξύ, έκκληση προς τους ψηφοφόρους να προσέλθουν σήμερα στην κάλπη με λογική και όχι με θυμό απηύθυνε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γιώργος Καρατζαφέρης, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος.

«Θέλω να πιστεύω ότι οι Έλληνες θα ψηφίσουμε με όσα περιθώρια λογικής τους έχουν αφήσει», είπε, ενώ εξέφρασε τη λύπη του για το θάνατο της Μαρίκας Μητσοτάκη, κάνοντας λόγο για μια δυναμική γυναίκα στην οποία, όπως είπε, οφείλει πολλά.

Στις σημερινές εκλογές πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα προοδευτικό για να μην χαθούν οι θυσίες του ελληνικού λαού, ψηφίζοντας το ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Μεταξύ άλλων, είπε πως «έχουμε διανύσει πολύ δρόμο, δρόμο δύσκολο για να ορθοποδήσει η χώρα, για να κάνουμε την Ελλάδα αυτοδύναμη, χωρίς εξαρτήσεις, ελεύθερη».

Ξέρουμε ότι και δυνατότητες έχουμε και πλούτο και ανθρώπους, είπε ο κ. Παπανδρέου. Δεν είμαστε μακριά αρκεί να βαδίσουμε σταθερά, χωρις πισωγυρίσματα, ειδικά τώρα που γυρίζει ο τροχός στην Ευρώπη και φυσάει άνεμος προοδευτικός, είπε.

«Σήμερα είναι γιορτή δημοκρατίας. Είναι, όμως και ώρα ευθύνης, καθώς ο κάθε πολίτης παίρνει στα χέρια του τη δική του τύχη και των παιδιών του. Μπορούμε να αλλάξουμε σελίδα, μπορούμε να αλλάξουμε πορεία, μπορούμε να επαναφέρουμε την ελπίδα και το χαμόγελο στη ζωή μας», δήλωσε η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας, Λούκα Κατσέλη, η οποία ψήφισε στο 1ο Λύκο Αγίων Αναργύρων.

«Είμαστε όλοι αποφασισμένοι η ψήφος μας να είναι χρήσιμη και ωφέλιμη για τον τόπο», ανέφερε από την πλευρά της η επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας των Οικολόγων Πράσινων, Ιωάννα Κοντούλη. «Εμείς, χωρίς αρχηγό, ζητάμε όλοι, ίσοι μεταξύ ίσων, την επιλογή σας και την ψήφο σας», τόνισε.

Στο Γυμνάσιο του Βενεράτου στην Κρήτη είχε προγραμματίσει να ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, ωστόσο μετά τον θάνατο της μητέρας της, Μαρίκας Μητσοτάκη αναχώρησε εσπευσμένα για την Αθήνα.

Στο 342ο εκλογικό τμήμα της Α' Θεσσαλονίκης ψήφισε το πρωί ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος δεν έκανε καμία δήλωση προς τους δημοσιογράφους.

Παρέμβαση Ι. Τέντε για τη δημοσιοποίηση exit poll

Εν τω μεταξύ, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες παρήγγειλε στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ελένη Ράικου, να διεξάγει επείγουσα προκαταρκτική έρευνα προκειμένου να ερευνηθεί αν έχει τελεστεί αξιόποινη πράξη, και ειδικά αυτή της παράβασης της εκλογικής νομοθεσίας.

Αφορμή για την παραγγελία υπήρξε η ανάρτηση σε δύο blogs αποτελεσμάτων exit poll.

Reuters: Ψηφίζουν οι αναποφάσιστοι

Ο πρωτοφανής αριθμός των αναποφάσιστων καθιστά αδύνατη κάθε πρόβλεψη αποτελέσματος στις σημερινές εκλογές, γράφει μεταξύ άλλων το Reuters, ενώ το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων υπογραμμίζει την κατάρρευση του δικομματισμού, υπεύθυνου για την οικονομική κρίση της χώρας, μετά από 30 χρόνια διακυβέρνησης.

Το γαλλικό πρακτορείο αναφέρει ακόμη ότι ευνοημένο κόμμα στις σημερινές εκλογές είναι η ΝΔ, παρότι ακόμη και αυτή δεν θα φτάσει ποσοστό μεγαλύτερο του 25%, παρά την απειλή του Αντώνη Σαμαρά ότι θα ζητήσει εκ νέου εκλογές στην περίπτωση που δεν κατακτήσει κυβερνητική αυτοδυναμία.

Για το ΠΑΣΟΚ, το γαλλικό πρακτορείο γράφει πως λόγω της πολιτικής που υπαγορεύτηκε από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ κινδυνεύει να χάσει περισσότερο από το μισό του 44% των ψηφοφόρων του 2009.

Το Reuters αναφέρει από την πλευρά του για το ΠΑΣΟΚ πως οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι έρχεται δεύτερο με 14 - 19%, ενώ τα τέσσερα άλλα κόμματα μάχονται για ένα περίπου 10% το καθένα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή