ΗΠΑ: «Θα αναχωρήσει σύντομα από την Κίνα ο Τσεν»

Κυριακή, 06 Μαΐου 2012 09:02

Αμερικανός καθηγητής, φίλος του Τσεν Γκουανγκτσένγκ, δήλωσε σήμερα πως ο κινέζος ακτιβιστής μπορεί να μεταβεί σύντομα στις ΗΠΑ.

A- A A+

Αμερικανός καθηγητής, φίλος του Τσεν Γκουανγκτσένγκ, δήλωσε σήμερα πως ο κινέζος ακτιβιστής μπορεί να μεταβεί σύντομα στις ΗΠΑ, την ίδια ώρα που η Ουάσινγκτον περιμένει από το Πεκίνο να σεβαστεί την δέσμευσή του να επιτρέψει στον Τσεν να εγκαταλείψει τη χώρα.

«Είναι αυτονόητο ότι μπορεί να βρίσκεται εδώ πολύ σύντομα», δήλωσε σε τηλεφωνική του επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζερόμ Κοέν, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

«Ελπίζω πως η υπόθεση έχει ρυθμιστεί. Χάρηκα όταν άκουσα την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών την Παρασκευή», πρόσθεσε ο ίδιος.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε πως ο κινέζος ακτιβιστής θα πρέπει να αποκτήσει σύντομα διαβατήριο και αμερικανική άδεια εισόδου για να μεταβεί στις ΗΠΑ με την οικογένειά του, ανοίγοντας τον δρόμο για τη διευθέτηση της κρίσης που ξέσπασε όταν ο Τσεν κατέφυγε στα τέλη Απριλίου στην αμερικανική πρεσβεία στο Πεκίνο.

«Αυτό δείχνει ότι είναι έτοιμοι να τον αφήσουν να φύγει για το εξωτερικό για να σπουδάσει», είπε ο Κοέν, ο οποίος είχε επικοινωνήσει δύο φορές με τον Τσεν όσο βρισκόταν στην πρεσβεία των ΗΠΑ.

Το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε την Παρασκευή πως προσφέρει υποτροφία στον Τσεν για να φοιτήσει στο Νομικό του τμήμα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή