Αυστρία: «Δραματικό» το εκλογικό αποτέλεσμα

Δευτέρα, 07 Μαΐου 2012 14:41
UPD:16:57

Για «δραματικό» εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα έκανε λόγο ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν.

A- A A+

Για «δραματικό» εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα έκανε λόγο ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, μιλώντας σήμερα στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία.

Όπως υποστήριξε, οι πολιτικοί δεν μπόρεσαν να κάνουν κατανοητό στους πολίτες ότι υπάρχει κρίση και πως η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε πλήθος υποχρεώσεων που πρέπει να εκπληρώσει.

Σύμφωνα με τον Αυστριακό καγκελάριο, η Ελλάδα χρειάζεται να κάνει επενδύσεις, αλλά δεν υπάρχουν τα χρήματα. Ως εκ τούτου, θα πρέπει όλοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη να στηρίξουν, από κοινού, τη χώρα για να γίνει ανταγωνιστική.

Από την πλευρά τους, οι Έλληνες θα πρέπει να φροντίσουν ώστε να λειτουργεί πραγματικά το φορολογικό σύστημα, ιδιαίτερα μάλιστα απέναντι στους πλούσιους, είπε ο Βέρνερ Φάιμαν. Διαφορετικά, πρόσθεσε, ο πληθυσμός αισθάνεται αδικημένος και τη δυσαρέσκειά του την εκδηλώνει με τιμωρία των κυβερνώντων.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ο κ. Φάιμαν επισήμανε πως είναι δικαίωμα κάθε χώρας-μέλους να αποχωρήσει από αυτή και, στην περίπτωση της Ελλάδας, θα πρέπει να ειπωθεί με ειλικρίνεια στον πληθυσμό, ποια θα ήταν τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα μιας τέτοιας απόφασης.

Πρόσθεσε δε, πως το χρέος θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να αποπληρωθεί σε ευρώ και οι δυσκολίες θα ήταν τεράστιες αν η αποπληρωμή θα έπρεπε να γίνει με ένα άλλο, υποτιμημένο νόμισμα.

Έκκληση προς όλα τα ελληνικά κόμματα της νέας Βουλής και στους εκπροσώπους τους, που θα διαπραγματευτούν μια νέα κυβέρνηση, να επιδείξουν «ρεαλισμό», απηύθυνε και ο αντικαγκελάριος της Αυστρίας, υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός του συγκυβερνώντος συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Μίχαελ Σπίντελεγκερ, σε συνέντευξή του το μεσημέρι στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία.

«Πρόκειται για μια δραματική κατάσταση για την Ελλάδα», τόνισε και προειδοποίησε πως για την Ελλάδα «δεν πρόκειται να υπάρξει παραμονή στην Ευρωζώνη, χωρίς να εφαρμοστούν επακριβώς οι προϋποθέσεις» και πως εάν η Ελλάδα δεν κάνει οικονομίες «τότε δεν πρόκειται να υπάρξουν νέα χρήματα».

Σύμφωνα με τον κ. Σπίντελεγκερ, «ακόμη και μια νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αναγνωρίσει πως μόνον με τις ανάλογες μεταρρυθμίσεις, θα δοθεί στήριξη από την ΕΕ» και πως δεν έχει κανένα νόημα να υπάρχει η ψευδαίσθηση ότι με μια νέα πολιτική (σ.σ. από ελληνικής πλευράς) θα δοθεί στην Ελλάδα η υποστήριξη από όλους τους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Αυστριακός αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών, εξέφρασε την ελπίδα πως η νέα ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει την πολιτική λιτότητας, προσθέτοντας πως ταυτόχρονα είναι σημαντικό για την Ελλάδα να προωθήσει την ανάπτυξη και στο σημείο αυτό υπενθύμισε τη δική του πρόταση για δημιουργία αναπτυξιακών ταμείων.

Αναφερόμενος στην εκλογική νίκη του Φρανσουά Ολάντ στη Γαλλία, σημείωσε ότι είναι μια δημοκρατική ετυμηγορία, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως μπορεί να «πεταχτεί» η ευρωπαϊκή πολιτική και είναι ακόμη νωρίς για να γίνεται λόγος για κίνδυνο για το Ευρώ, όμως θα πρέπει να αποσαφηνιστεί και στη Γαλλία ότι θα πρέπει να είναι μικρότερα τα ελλείμματα για να υπάρχουν μεγαλύτερα περιθώρια.

Κατηγορηματικά απέκλεισε ο κ. Σπίντελεγκερ ένα νέο Δημοσιονομικό Σύμφωνο, όμως, όπως είπε, θα μπορέσει να υπάρξει συμφωνία για προσπάθειες περισσότερης ανάπτυξης, ενώ ο ίδιος δεν βλέπει, όπως σημείωσε, μια υποχώρηση των Συντηρητικών στην Ευρώπη και παραπέμπει στη Σλοβενία, όπου η εξέλιξη ήταν στην αντίθετη κατεύθυνση και μια γενικότερη τάση δεν διαπιστώνεται ούτε στη μία ούτε στην άλλη κατεύθυνση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή