Στον Αλ. Τσίπρα η δεύτερη διερευνητική εντολή

Τρίτη, 08 Μαΐου 2012 06:32
UPD:13:57

Στο Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου να λάβει από τον Κάρολο Παπούλια τη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης θα μεταβεί στις 14:00 ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μετά τις χθεσινές άκαρπες διερευνητικές προσπάθειες του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

A- A A+

Στο Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να λάβει από τον Κάρολο Παπούλια τη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης μετέβη ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μετά τις χθεσινές άκαρπες διερευνητικές προσπάθειες του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

O κ. Τσίπρας θα ανοίξει τον κύκλο των επαφών του με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φ. Κουβέλη με τον οποίο θα συναντηθεί στις 3.30 μ.μ. στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή. Στις 5.30 μ.μ. ο κ. Τσίπρας θα δεχθεί αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πρασίνων αποτελούμενη από τους: Ιωάννα Κοντούλη, επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας, Γ. Παρασκευόπουλο, επικεφαλής ψηφοδελτίου Επικρατείας, Γ. Τσέκο, συντονιστή της Εκτελεστικής Γραμματείας και Τ. Κρομμύδα, μέλος του Κ.Σ, ενώ στις 7 μ.μ. θα συναντηθεί με την πρόεδρο της Κοινωνικής Συμφωνίας Λούκα Κατσέλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσίπρας θα παρουσιάσει πρόταση τριών σημείων η οποία θα περιλαμβάνει την άρνηση του Μνημονίου, το σχηματισμό κυβέρνησης των αριστερών δυνάμεων και το πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χώρας.

ΑΠΕ - ΜΠΕ
A. Tσίπρας: Ο λαός απέρριψε τη λιτότητα

A. Tσίπρας: Ο λαός απέρριψε τη λιτότητα

Χθες, συνεδρίασε η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, όπου εκφράστηκε ικανοποίηση για την εκλογική επίδοση, αλλά και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ όπου συζητήθηκε η τακτική που θα ακολουθήσει ο κ. Τσίπρας αναλαμβάνοντας τη διερευνητική εντολή.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε να συγκροτηθεί μία κυβέρνηση με αριστερό, προοδευτικό, αντιμνημονιακό περιεχόμενο και σύνθεση, όπως την υποσχεθήκαμε στον ελληνικό λαό, διαβεβαίωσε σήμερα ο Δημήτρης Παπαδημούλης http://www.naftemporiki.gr/elections/story?id=2175283 .

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ διεμήνυσε ωστόσο ότι για να βγούμε από τη μέγγενη του μνημονίου χρειάζεται μία αριστερά που να μπορεί να συνεννοείται.

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή της στο Ράδιο 9 η πρόεδρος της «Κοινωνικής Συμφωνίας», Λούκα Κατσέλη, άνοιξε «παράθυρο» συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ, τη Δημοκρατική Αριστερά και όλες τις προοδευτικές δυνάμεις.

«Ως Κοινωνική Συμφωνία θέλουμε να παίξουμε σημαντικό ρόλο στην ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου. Ο κ. Τσίπρας έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, είμαστε στη διάθεσή του», ανέφερε η κ. Κατσέλη, τονίζοντας ότι «μετά το ξέσπασμα της λαϊκής οργής είναι ώρα της αποφασιστικής δράσης».

Υποστήριξε επίσης πως οι βασικοί όροι του Μνημονίου μπορούν να αλλάξουν για την ανακούφιση του ελληνικού λαού, μέσα από την επιμήκυνση χρόνου προσαρμογής και τη στοχευμένη αποκατάσταση μισθών και συντάξεων. Προς αυτή την κατεύθυνση πρότεινε τη συγκρότηση κυβέρνησης ειδικού σκοπού, την οποία -όπως είπε- προτίθεται να στηρίξει.

Ακαρπες οι προσπάθειες της ΝΔ

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Κατέθεσε την εντολή ο Α. Σαμαράς

Κατέθεσε την εντολή ο Α. Σαμαράς

Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς κατέθεσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τη διερευνητική εντολή, που είχε λάβει νωρίτερα, μετά τις διαδοχικές επαφές του με τους κ.κ. Αλ. Τσίπρα, Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη, οι οποίες ολοκληρώθηκαν χωρίς αποτέλεσμα.

«Κάναμε ό,τι είναι δυνατό με τη νέα σύνθεση της Βουλής. Απευθύναμε την πρότασή μας σε όλα τα κόμματα, που θα μπορούσαν να συμμετέχουν σε μια τέτοια προσπάθεια, αλλά είτε απέρριψαν ευθέως τη συμμετοχή τους, είτε έθεσαν ως όρο τη συμμετοχή άλλων. Που όμως δεν δέχονται», δήλωσε ο κ. Σαμαράς, μετά την ολοκλήρωση των διερευνητικών επαφών.

Όπως εξήγησε, προσπάθησε να βρει λύση «για μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, με δύο επιδιώξεις: να παραμείνει η χώρα στο ευρώ και να αλλάξει η πολιτική του μνημονίου, μέσα από επαναδιαπραγμάτευση, με αναπτυξιακά μέτρα, ώστε να σταματήσει η ύφεση και να ανακουφιστεί η κοινωνία».

Αναφερόμενος στην έκβαση των επαφών του με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, σημείωσε ότι ο κ. Τσίπρας δεν δέχθηκε, καθώς έχει δεσμευτεί για προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης από κόμματα της Αριστεράς, ενώ ο κ. Βενιζέλος, τού πρότεινε να γίνει ευρύτερη κυβέρνηση ενότητας με τη συμμετοχή, πέραν της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ.

«Του εξήγησα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ήδη απορρίψει την πρόταση, ενώ λίγο αργότερα την απέρριψε και ο κ. Κουβέλης της ΔΗΜΑΡ», επισήμανε ο κ. Σαμαράς. Πρόσθεσε ότι ο κ. Καμμένος αρνήθηκε κάθε επαφή μαζί του, ενώ, όπως είπε, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τη γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, συμφώνησαν ότι δεν συντρέχει λόγος συνάντησης αφού το κόμμα της διαφωνεί με την ευρωπαϊκή προοπτική.

Υπενθύμισε ακόμη ότι η ΝΔ ήταν «το μόνο κόμμα που είχε προειδοποιήσει ότι η πολιτική του μνημονίου θα αποτύχει» και συμπλήρωσε ότι χαίρεται πως «έστω και τώρα κάποιοι κατάλαβαν την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης» που «αποτελούσε κάποτε στόχο οξείας κριτικής».

Τόνισε τέλος ότι η ΝΔ ήταν το μόνο κόμμα που, στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, προειδοποιούσε για τον κίνδυνο ακυβερνησίας, κάτι που, όπως είπε, ο ίδιος προσπάθησε να αποτρέψει. «Έκανα ό,τι μπορούσα για να υπάρξει αποτέλεσμα. Όμως, στάθηκε αδύνατο», κατέληξε ο κ. Σαμαράς.

ΠΑΣΟΚ: Πρόταση πέντε σημείων

ΠΑΣΟΚ
Ευ. Βενιζέλος: Πρόταση πέντε σημείων για κυβέρνηση εθνικής ενότητας

Ευ. Βενιζέλος: Πρόταση πέντε σημείων για κυβέρνηση εθνικής ενότητας

Πρόταση πέντε σημείων για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων που δηλώνουν τον φιλοευρωπαϊκό τους προσανατολισμό και Πρωθυπουργό πρόσωπο ευρείας αποδοχής παρουσίασε ο Ευ. Βενιζέλος κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΝΔ.

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνει, όπως ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, τα εξής σημεία:

- Τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων που δηλώνουν τον φιλοευρωπαϊκό τους προσανατολισμό. «Είναι αναγκαία η συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ και της Δημοκρατικής Αριστεράς και προφανώς και της ΝΔ», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

- Το ΠΑΣΟΚ δεν θέτει ως όρο τη συμμετοχή στελεχών του στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

- Επιλογή ενός προσώπου ευρείας αποδοχής για τη θέση του Πρωθυπουργό. Κατά προτίμηση, όπως διευκρίνισε μάλιστα ο κ. Βενιζέλος, το πρόσωπο αυτό θα πρέπει να απηχεί τη «νέα τάση επαναδιαπραγμάτευσης» που έχει καταγραφεί με το εκλογικό αποτέλεσμα.

- Υπαρξη συμφωνημένου πολιτικού πλαισίου, ακρογωνιαίος λίθος του οποίου θα είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ. «Εφόσον θεμέλιο της κυβέρνησης αυτής είναι ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός, υπάρχει ένας καταλύτης της μίνιμουμ προγραμματικής συμφωνίας. Τα πράγματα πρέπει να οδηγηθούν μέχρι ενός σημείου, το όριο της προσπάθειας είναι να μεινει η Ελλάδα στο ευρώ», παρατήρησε ο κ. Βενιζέλος. Βούληση του λαού, πρόσθεσε, είναι να μείνει στην Ευρωζώνη και μέσα σε αυτό το όριο, τόνισε «πρέπει να γίνει διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας για τα θέματα που αφορούν στους όρους της δανειακής σύμβασης, για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας».

- Συμφωνία για το ποιος πρέπει να είναι ο ελάχιστος στόχος της κυβέρνησης, σε σχέση με το σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης που έχει προτείνει το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά με άξονες: επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι το τέλος του 2015, ενίσχυση της ρευστότητας το λιγότερο 50 δισ. τα επόμενα τρία χρονια για τη στήριξη της ανάπτυξης και της απασχόλησης, το «ξεμπλοκάρισμα» των επενδύσεων, τη λήψη δεσμης μέτρων κοινωνικής προστασίας για ανέργους, υπερχρεωμένα νοικοκυριά κ.λπ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή