Μετά τις επαφές με τους φορείς οι επιστολές Τσίπρα σε ΕΕ ΕΚΤ Κομισιόν

Αρνητικά απάντησαν ήδη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ
Τετάρτη, 09 Μαΐου 2012 11:51
UPD:12:11

Οι επιστολές του Αλέξη Τσίπρα προς τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον πρόεδρο της ΕΕ, Βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, θα αποσταλούν μετά την ολοκλήρωση των επαφών του με τους φορείς, επιβεβαίωσε στο naftemporiki.gr το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ.

A- A A+

Οι επιστολές του Αλέξη Τσίπρα προς τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον πρόεδρο της ΕΕ, Βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, θα αποσταλούν μετά την ολοκλήρωση των επαφών του με τους φορείς, επιβεβαίωσε στο naftemporiki.gr το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ.

Εν τω μεταξύ τόσο η ΓΣΕΕ http://www.naftemporiki.gr/elections/story?id=2175734 όσο και η ΑΔΕΔΥ http://www.naftemporiki.gr/elections/story?id=2175776 απάντησαν αρνητικά στην πρόσκληση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ για συνάντηση στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής για σχηματισμό κυβέρνησης.

«Μας ενδιαφέρει απολύτως η διακυβέρνηση του τόπου, αλλά πρωτίστως το περιεχόμενό της. Δεν ζητάμε από κανέναν να κάνει δηλώσεις μετάνοιας, ζητάμε να σταματήσουν τα παιχνίδια εις βάρος του ελληνικού λαού, ζητάμε δηλώσεις ειλικρίνειας», δήλωσε από την πλευρά του ο ίδιος ο κ. Τσίπρας στη συνάντηση που έχει με εκπροσώπους κοινωνικών και παραγωγικών φορέων στη Βουλή.

Απευθυνόμενος εξάλλου στις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «αν αποδέχονται τις προτάσεις μας ως βάση διαλόγου, αν μας διαβεβαιώσουν ότι δεν ισχύουν οι δεσμεύσεις τους προς τις κυρίες Μέρκελ και Λαγκάρντ, τότε ενδεχομένως να έχει νόημα η συζήτηση». «Αν όμως επιδιώκουν να μας οδηγήσουν σε κυβέρνηση ομηρίας στις δικές τους δεσμεύσεις», ξεκαθάρισε, «αυτό να το ξεχάσουν».

Στις επιστολές του προς τους προέδρους Ε.Ε. Κομισιόν και ΕΚΤ, ο κ. Τσίπρας ζητεί την υιοθέτηση ενός εναλλακτικού σχεδίου βασισμένου στην ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική προστασία και σύμφωνα με πληροφορίες, επισημαίνει ότι οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από την κυβέρνηση Παπαδήμου δεν μπορούν να ισχύουν από τη στιγμή που ο ελληνικός λαός με τη ψήφο του έχει αποδοκιμάσει την πολιτική των Μνημονίων.

Η λαϊκή ετυμηγορία καθιστά άκυρο το μνημόνιο και τις εγγυητικές επιστολές των αρχηγών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την υλοποίησή του, υπογράμμισε και κατά τη χθεσινή δήλωσή του ο κ. Τσίπρας, ενώ από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, σε δηλώσεις του στο Radio 9, υπενθύμισε ότι «ο Αλέξης Τσίπρας είχε αποστείλει και πριν από περίπου δύο μήνες ανάλογη επιστολή στους ευρωπαίους εταίρους», λέγοντας «ότι οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση δεν μπορούν να ισχύσουν».

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Στην επιστολή του αυτή προς τους Ευρωπαίους ηγέτες τον περασμένο Φεβρουάριο, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάριζε ότι τα δύο πολιτικά κόμματα που υποστηρίζουν και συμμετέχουν στην κυβέρνηση Παπαδήμου (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ) «δεν έχουν τη λαϊκή εξουσιοδότηση να δεσμεύσουν την Ελλάδα σε συνθήκες και συμφωνίες τέτοιου τύπου» και διεμήνυε πως «ο ελληνικός λαός, μόλις αποκαταστήσει το δικαίωμά του να εκφράζει δημοκρατικά τη βούλησή του και ανακτήσει τον έλεγχο των δημοκρατικών του θεσμών, πιθανότατα θα επιφυλαχθεί να αναγνωρίσει ή να τηρήσει αυτές τις συμφωνίες» (ολόκληρη η επιστολή της 21ης Φεβρουαρίου στο τέλος του άρθρου).

Στην αντεπίθεση για την ερμηνεία δηλώσεων Στρατούλη

Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ απηύθυνε προειδοποίηση προς τα Μέσα Ενημέρωσης για τη διαστρέβλωση, όπως καταγγέλλει, δηλώσεων του κ. Στρατούλη σχετικά με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το τραπεζικό σύστημα http://www.naftemporiki.gr/elections/story?id=2175387 . «ΜΜΕ και διάφοροι κύκλοι πληροφόρησης ερμηνεύοντας αποσπάσματα από δηλώσεις στελέχους μας, δημιουργούν μια ανεύθυνη παραπληροφόρηση – κινδυνολογία για τις τραπεζικές καταθέσεις θεωρώντας ό,τι έτσι μπορούν να πλήξουν τον ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε επιστολή που εστάλη από γραφείο Τύπου στους διευθυντές έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων.

Σε οξείς τόνους ήταν και η ανακοίνωση του τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΝ, στην οποία καταγγέλλεται «μπαράζ» συντονισμένων επιθέσεων από συγκεκριμένα ΜΜΕ, «διαστρεβλώνοντας με τρόπο πρωτοφανή τις δηλώσεις του κ. Στρατούλη για το τραπεζικό σύστημα, προκειμένου να πείσουν τον ελληνικό λαό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να δεσμεύσει τις καταθέσεις των πολιτών».

«Αλλά η επίθεσή τους δεν μας εκπλήσσει», τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση, «διότι είναι εκείνα τα ΜΜΕ που αποσιωπούν το ότι η αξία όλου του τραπεζικού συστήματος της χώρας είναι περίπου 4 δις και ότι τους χορηγούνται 50 δισ(!) δημόσιο χρήμα στα πλαίσια της ανακεφαλαιοποίησης – δις που δανείζεται πανάκριβα το Ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή οι έλληνες φορολογούμενοι – και παρ’ όλ’ αυτά οι τραπεζίτες απαιτούν να συνεχίσουν να έχουν τον πλήρη έλεγχο των τραπεζών! Είναι εκείνα τα ΜΜΕ, που υποβάθμισαν τη σημασία και τις συνέπειες της μαζικής φυγής "αποταμιεύσεων" των πλουσίων και των πολύ πλουσίων στο εξωτερικό, είναι εκείνα τα ΜΜΕ που στήριξαν και στηρίζουν με "νύχια και με δόντια" τη διαπλοκή και τα ερείπια του δικομματισμού».

«Είναι ξεκάθαρο λοιπόν», καταλήγει η ανακοίνωση, «το ποια συμφέροντα υπηρετεί η σημερινή επίθεση ενάντια στον Δημήτρη Στρατούλη: τα συμφέροντα της διαπλοκής και των τραπεζιτών που "τρέμουν" μπροστά στο ενδεχόμενο υλοποίησης της αυτονόητης θέσης του ΣΥΡΙΖΑ: κοινωνικοποίηση-εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος, ως αναγκαίο εργαλείο για την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας και της προστασίας των καταθέσεων των πολιτών».

Ολόκληρη η επιστολή της 21ης Φεβρουαρίου:

Επιστολή Προθέσεων

Αθήνα, 21 Φεβρουαρίου 2012

Αξιότιμοι κύριοι,

Σας αποστέλλω την παρούσα επιστολή προκειμένου να θέσω υπό την προσοχή σας ένα δημοκρατικό ζήτημα επείγουσας σημασίας για την Ελλάδα. Το ζήτημα αυτό έχει να κάνει με τις δεσμεύσεις που ανελήφθησαν τις προηγούμενες δύο ημέρες από την παρούσα κυβέρνηση, της οποίας ηγείται ο κ. Λουκάς Παπαδήμος. Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι η κυβέρνηση αυτή δεν έχει εκλεγεί, δεν απολαμβάνει της λαϊκής υποστήριξης και έχει συνειδητά και συστηματικά πράξει ενάντια στη θέληση του ελληνικού λαού.Αυτή η κυβέρνηση δεν διαθέτει τη δημοκρατική νομιμοποίηση να δεσμεύσει μια χώρα και το λαό της για τα επόμενα χρόνια και τις επόμενες γενιές. Ένα τέτοιο έλλειμμα νομιμοποίησης έρχεται επίσης σε σύγκρουση με την πλούσια δημοκρατική παράδοση της δικής σας χώρας. Υπό αυτήν την έννοια, αν συνεχιστεί, θα δημιουργήσει κακό προηγούμενο για την Ελλάδα και την Ευρώπη συνολικά, οι οποίες, πάνω από όλα, έχουν μια κοινή κληρονομιά πολιτικών και δημοκρατικών παραδόσεων, που πρέπει να γίνει σεβαστή. Όσο μεγάλη κι αν είναι η σοβαρότητα των περιστάσεων που αντιμετωπίζουν -επί των οποίων υπάρχει πεδίο διαφωνιών- δεν μπορούν με κανένα τρόπο να ακυρώσουν τη δημοκρατία.

Η έλλειψη δημοκρατικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης του κ. Παπαδήμου απορρέει από τα παρακάτω δεδομένα:

1. Τα δύο πολιτικά κόμματα που υποστηρίζουν και συμμετέχουν στην κυβέρνηση δεν έχουν τη λαϊκή εξουσιοδότηση να δεσμεύσουν την Ελλάδα σε συνθήκες και συμφωνίες τέτοιου τύπου. Οι εκπρόσωποί τους εξελέγησαν στις τελευταίες εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου 2009 με βάση πολιτικά προγράμματα εκ διαμέτρου αντίθετα με τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν από την προηγηθείσα κυβέρνηση Παπανδρέου και τις πολιτικές που διαπραγματεύεται σήμερα η παρούσα κυβέρνηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Τρόικα και το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (ΔΧΙ) για το μέλλον. Τα δύο κόμματα που συνιστούν την παρούσα κυβέρνηση έχουν καταγεγραμμένο ιστορικό λεηλασίας των δημοσίων πόρων και είναι υπεύθυνα για την παρούσα οικονομική κατάσταση.

2. Ο ελληνικός λαός έχει παραπληροφορηθεί και εξαπατηθεί συστηματικά για την ένταση και τη διάρκεια των μέτρων λιτότητας, από την πρώτη εφαρμογή τους το 2010. Ως συνέπεια αυτού, έχει αποσύρει την εμπιστοσύνη του από το πολιτικό κατεστημένο της Ελλάδας. Επιπροσθέτως, η ευρέως παραδεκτή – εντός της χώρας μου και στο εξωτερικό- κατάφωρη αποτυχία αυτών των μέτρων να αντιμετωπίσουν επιτυχώς τα δημοσιονομικά προβλήματα που υποτίθεται ότι θα επιλύονταν τα προηγούμενα δύο χρόνια και η πενταετής περίοδος της διαρκώς αυξανόμενης ύφεσης, έχει περαιτέρω νομιμοποιήσει το αίτημα για αλλαγή πολιτικής, ώστε να αποκατασταθεί η κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη και συνεπώς η προοπτική της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

3. Πιο συγκεκριμένα, η μη εκλεγμένη κυβέρνηση Παπαδήμου παρέχει μόνο τις ελάχιστες και μερικές φορές ακόμη και παραπλανητικές πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες που διαπραγματεύεται εν κρυπτώ. Δεν έχει αναπτύξει και δεν έχει επιτρέψει να αναπτυχθεί καμία ενημερωτική δημόσια συζήτηση για τις ιδιαιτέρως σοβαρές, συνεπαγόμενες μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις. Η Ελληνική Δημοκρατία έχει στερηθεί του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της λεπτομερούς αξιολόγησης τους. Η επονομαζόμενη δεύτερη διάσωση ψηφίστηκε μέσω μιας έκτακτης συνοπτικής διαδικασίας, μέσα σε μια κοινοβουλευτική συνεδρίαση, μιας Κυριακής. Η κύρια πτυχή αυτής της ψηφοφορίας αφορούσε το αίτημα της κυβέρνησης για εν λευκώ εξουσιοδότηση επί σχεδόν κενών κειμένων, τα οποία, μολαταύτα, θα δεσμεύσουν τη χώρα μας για τα επόμενα χρόνια.

4. Στο βαθμό που δεν έχει υπάρξει καμία πληροφόρηση για τις συμφωνίες, το περιεχόμενό τους φαίνεται πως είναι τέτοιο, ώστε να δεσμεύει τον ελληνικό λαό για τις επόμενες γενιές. Για τέτοιες δεσμεύσεις, η παρούσα κυβέρνηση και η οποιαδήποτε κυβέρνηση θα έπρεπε τουλάχιστον να ζητήσει καθαρή και ανανεωμένη εντολή.

5. Στο βαθμό που δεν έχει υπάρξει καμία πληροφόρηση για τις κινήσεις της κυβέρνησης, η βούληση του ελληνικού λαού, όπως εκφράστηκε με πολλούς και ποικιλόμορφους τρόπους, είναι η σχεδόν ομόφωνη εναντίωσή του σε αυτές. Πιο συγκεκριμένα, κατά τα τελευταία δύο χρόνια ο ελληνικός λαός, σε ολόκληρη τη χώρα εκφράζει την αντίθεσή του στις κυβερνητικές πολιτικές μέσω, μεταξύ άλλων, επαναλαμβανόμενων γενικών απεργιών και διαδηλώσεων διαμαρτυρίας, καταλήψεων, επιστολών, ηλεκτρονικών μηνυμάτων και άλλων μορφών προσωπικής επικοινωνίας με τα μέλη του Κοινοβουλίου. Η ελληνική κυβέρνηση, όχι μόνο επέλεξε να αγνοήσει τη φωνή των πολιτών, αλλά, επιπλέον, προσπάθησε να την καταπνίξει, μερικές φορές ακόμη και βίαια, προκειμένου να συνεχίσει, με αντιδημοκρατικό τρόπο, τις πολιτικές που έχουν ήδη αποδειχθεί καταστροφικές για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία.

Για όλους αυτούς τους λόγους, σας γνωστοποιώ ότι ο ελληνικός λαός, μόλις αποκαταστήσει το δικαίωμά του να εκφράζει δημοκρατικά τη βούλησή του και ανακτήσει τον έλεγχο των δημοκρατικών του θεσμών, πιθανότατα θα επιφυλαχθεί να αναγνωρίσει ή να τηρήσει τις συμφωνίες στις οποίες ετοιμάζεται να προχωρήσει η παρούσα κυβέρνησή του. Πιο συγκεκριμένα, ο ελληνικός λαός δεν θα αποδεχθεί οποιαδήποτε απώλεια κυριαρχίας, εξωτερική παρέμβαση στα εσωτερικά θέματα της χώρας ή μαζική πώληση δημοσίων επιχειρήσεων, γης και άλλων περιουσιακών στοιχείων, που η παρούσα κυβέρνηση ετοιμάζεται να αποδεχθεί.

Αλέξης Τσίπρας

Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή