Μία πράκτορας, ένας σκοτεινός ήρωας, ο Χίτσκοκ και fish n' chips

Οι ταινίες της εβδομάδας
Πέμπτη, 10 Μαΐου 2012 11:09
UPD:28/11/2012 16:37

A- A A+

Οι τέσσερις νέες επιλογές ταινιών για αυτή την εβδομάδα, προσφέρουν καταιγιστική δράση, με θρίλερ κατασκοπείας που παρακολουθείται στενά από αγαπημένο σκοτεινό χαρακτήρα της Marvel, τον οποίο κερνάει fish n' chips ο πρόσφατα βραβευμένος Ηλίας Δημητρίου. To καρέ συμπληρώνει ο αξεπέραστος Αλφρεντ Χίτσκοκ, δίνοντας αριστοτεχνικά τον δικό του, μοναδικό τόνο μυστηρίου.

«Η τιμωρός»

Ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης, Στίβεν Σόντερμπεργκ («Traffic», «Oceans' 12»), επανέρχεται με ένα θρίλερ κατασκοπείας που συνδυάζει καταιγιστική δράση, συνομωσίες, σασπένς, πολύπλοκους χαρακτήρες, γυρίσματα σε όλο τον κόσμο και ένα πολύ δυνατό καστ. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο ανέλαβε η πρωταθλήτρια μικτών πολεμικών τεχνών, Τζίνα Καράνο, συνοδευόμενη από τους Γιούαν Μακγκρέγκορ, Τσάνινγκ Τέιτουμ, Μάικλ Ντάγκλας, Αντόνιο Μπαντέρας, Μάικλ Φασμπέντερ, Μπιλ Πάξτον και Ματιέ Κάσοβιτς, ενώ τη μουσική υπογράφει ξανά ο Ντέιβιντ Χολμς, ο οποίος έχει συνθέσει για τέσσερις προηγούμενες ταινίες του Σόντερμπεργκ.

Όταν μια μυστική πράκτορας ανακαλύπτει ότι οι άνθρωποι που εμπιστευόταν μία ζωή την έχουν εξαπατήσει, βάζοντας την σε θανάσιμο κίνδυνο, θέτει σε εφαρμογή όλα τα όπλα, τις γνώσεις και τη σκληρή εκπαίδευσή της, για να στήσει μία ιδιοφυή και επικίνδυνη παγίδα. Όμως, τα πράγματα ξεφεύγουν από τον έλεγχο. Ο σκηνοθέτης περιγράφει την δημιουργία του σαν μία ταινία, την οποία θα μπορούσε να έχει σκηνοθετήσει ο Αλφρεντ Χίτσκοκ και σημειώνει: «Στις πιο πρόσφατες ταινίες κατασκοπείας και δράσης, δεν αφιερώνεται πολύς χρόνος στην ανάπτυξη των χαρακτήρων. Ήθελα να φτιάξω μία ταινία που να θυμίζει τις πρώτες ταινίες του Τζέιμς Μποντ, των οποίων είμαι λάτρης. Σε αυτές, η αναλογία της ιστορίας, σε σχέση με τη δράση, θυμίζει πολύ την "Τιμωρό"».

«Ghost rider: Το πνεύμα της εκδίκησης (3D)»

Τέσσερα χρόνια μετά, ο Νίκολας Κέιτζ επιστρέφει στον ρόλο του Ghost Rider, με μια πιο σκοτεινή εκδοχή του κλασικού χαρακτήρα της διάσημης σειράς κόμικ της Marvel. Αυτήν τη φορά, τη σκηνοθεσία αναλαμβάνουν οι Mερκ Νεβελντίν και Μπράιαν Τέηλορ (το δίδυμο των δημιουργών των βίντεο - επιτυχιών της «Πυρκαγιάς», «Crank 1 και 2» με τον Τζέισον Στέιθαμ), οι οποίοι - αντί για την ευκολία του ηλεκτρονικού υπολογιστή- επέλεξαν την αμεσότητα της πραγματικής δράσης, χρησιμοποιώντας κασκαντέρ και πραγματικές σκηνές καταδίωξης με μηχανές, για την τρισδιάστατη ταινία τους. Ο Τζόνι Μπλέιζ παλεύει ακόμα με την προσωπική του κατάρα, από την οποία προσπαθεί να λυτρωθεί, συμμαχώντας με μια επαναστατική ομάδα μοναχών, για να σώσουν ένα νεαρό αγόρι από τον διάβολο. Το καστ συμπληρώνουν οι Ίντρις Έλμπα, Κρίστοφερ Λαμπέρτ και Σάιραν Χάιντς.

«Fish'n Chips»

Η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους του Ηλία Δημητρίου - που απέσπασε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη στην απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου- περιγράφει την ιστορία ενός Κύπριου μετανάστη, ο οποίος, μετά από χρόνια, αφήνει το Λονδίνο και επιστρέφει στην Κύπρο. Εκεί, αντιλαμβάνεται πως οι πατρίδες είναι μέσα μας, οι άνθρωποι είναι οι τόποι και οι χώρες είναι απλοί προορισμοί για το ταξίδι της ζωής που ο καθένας επιλέγει. Στην ταινία - που συνεχίζει τη διεθνή επιτυχημένη της πορεία σε πολλά φεστιβάλ του κόσμου- πρωταγωνιστούν οι Μάριος Ιωάννου, Marlen Kaminsky, Anne - Μarie O' Sullivan, Διομήδης Κουφτερός, Μαργαρίτα Ζαχαρίου, Αντρέας Φυλακτού, Στέφανι Νεοφύτου. Ο σκηνοθέτης αναφέρει: «Πάντα με απασχολούσε το θέμα της ταυτότητας και της πατρίδας. Δεδομένου ότι είμαι πρόσφυγας ο ίδιος, με τρεις διαφορετικές υπηκοότητες, έψαχνα πάντα να βρω τη σχέση μεταξύ πατρίδας και χώρας προέλευσης. Με αυτήν την ταινία προσπαθώ να βρω μια απάντηση στην ερώτηση του ήρωα: Πού είναι η πατρίδα του;».

«Η Κυρία εξαφανίζεται»

Η ταινία μυστηρίου του 1938 είναι η τελευταία βρετανική ταινία του μετρ του είδους, Άλφρεντ Χίτσκοκ, πριν πάει στο Χόλυγουντ και, παρά το ότι αποτελεί ένα από τα λιγότερο γνωστά έργα του, παραμένει ένα από τα κλασικά αριστουργήματα του. Με πνευματώδες σενάριο και μοναδικό συνδυασμό χιούμορ, σασπένς και αστυνομικού μυστηρίου, η ταινία κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας του κύκλου κριτικών κινηματογράφου της Νέας Υόρκης. Οι άγνωστοι επιβάτες ενός τρένου βρίσκονται βαθιά μπλεγμένοι σε ένα θανατηφόρο παιχνίδι κατασκοπείας και κωδικοποιημένων μηνυμάτων, ψάχνοντας για μια γυναίκα που γνωρίζει πολλά, σε μια ερωτική – κατασκοπευτική ιστορία. Πρωταγωνιστούν οι Μάργκαρετ Λόκγουντ, Μάικλ Ρεντγκρέιβ, Πολ Λούκας, Ντάμε Μέι Γουίτι, Σεσίλ Πάρκερ, Λίντεν Τράβερς και Νότον Γουέιν.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης

Προτεινόμενα για εσάς