Γ. Παπαστάμκος: Η «εκ των άνω» μετεξέλιξη της Ε.Ε. έχει αγγίξει τα όριά της

Πέμπτη, 10 Μαΐου 2012 16:14
A- A A+

Την ανάγκη δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού μεταρρυθμιστικού μετώπου για την υπέρβαση της κρίσης με όχημα την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών, επισημαίνει ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γ. Παπαστάμκος.

Όπως επισημαίνει ο κ. Παπαστάμκος σε σχετική του ανακοίνωση η παρατεινόμενη κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά και κρίση «της οικονομικής συνταγής». Για το λόγο αυτό, τονίζει, η ηγεσία της Ε.Ε. πρέπει να απαλλαγεί «από τον θεσμικό και πολιτικό της εγωισμό» και να αλλάξει πορεία.

O αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γ. Παπαστάμκος.

«Οι μονωδίες των ηγεσιών μερίδας των πολιτικών δυνάμεων που αναδείχθηκαν στις πρόσφατες εθνικές εκλογές υπό τη μορφή επιστολών με αποδέκτες τους εκπροσώπους υπερεθνικών θεσμικών εταίρων μας (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ), καίτοι εμπνεόμενες από "ριζοσπαστισμό", διακρίνονται για τον παρωχημένο και εκ των προτέρων ατελέσφορο χαρακτήρα τους, με προφανές το πρόσκαιρο επικοινωνιακό όφελος», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαστάμκο, οι κοινωνίες των πολιτών του ευρωπαϊκού Νότου πρέπει να ενώσουν τη φωνή τους και, ικανοποιώντας τις τυπικές προϋποθέσεις για την υποβολή μιας Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών, να αναλάβουν προ-νομοθετική δράση. Αντικείμενο μίας τέτοιας πρωτοβουλίας, όπως εξηγεί, θα μπορούσε να είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας και η ενίσχυση της οικονομικής μεγέθυνσης μέσω της εφαρμογής στοχευμένων πολιτικών.

«Έχει καταστεί πλέον σαφές ότι η εκ των άνω μετεξέλιξη της Ε.Ε. έχει αγγίξει τα όριά της. Ο καταπονημένος, λόγω των συστημικών, λειτουργικών και πολιτικών αδυναμιών της κοινής υπερεθνικής κατασκευής, φέρων οργανισμός του Ενωσιακού οικοδομήματος έχει ανάγκη από την "εκ των κάτω προς τα άνω" ενίσχυσή του», καταλήγει.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή