Εντείνονται οι διεργασίες για σχηματισμό κυβέρνησης

Στο τραπέζι η πρόταση Φ. Κουβέλη για οικουμενική
Παρασκευή, 11 Μαΐου 2012 06:39
UPD:11:11

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής που έλαβε χθες ο κ. Βενιζέλος

A- A A+

Συνάντηση διάρκειας περίπου 20 λεπτών είχαν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής που έλαβε χθες ο κ. Βενιζέλος. Δεν ακολούθησαν δηλώσεις, ωστόσο ο κ. Σαμαράς αναμένεται να τοποθετηθεί κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 11 το πρωί.

Στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση που διατύπωσε χθες ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, για συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης. Στις 13.00 θα συνεδριάσει και η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Για τις 7 το απόγευμα ορίστηκε το ραντεβού ανάμεσα σοτν κ. Βενιζέλο και τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Ανοίγοντας τον κύκλο των διερευνητικών επαφών την Πέμπτη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε με τον κ. Κουβέλη, είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με την γενική γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία επανέλαβε τις θέσεις του κόμματός της να μη μετέχει στις διεργασίες για σχηματισμό κυβέρνησης, ενώ ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος αρνήθηκε να συναντηθεί με τον κ. Βενιζέλο.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Φ. Κουβέλης: «Όχι» σε κυβέρνηση με τη συμμετοχή μόνο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Μια ημέρα μετά την πρότασή του για οικουμενική κυβέρνηση, η οποία φαίνεται να δημιουργεί νέα δεδομένα, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν θα πάρει μέρος σε μια κυβέρνηση με τη συμμετοχή μόνο Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ,.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι και ερωτηθείς σχετικά με την αρνητική στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κουβέλης επέμεινε ότι η οικουμενική κυβέρνηση πρέπει να περιλαμβάνει εκείνες τις δυνάμεις τις οποίες επέλεξε ο ελληνικός λαός με την ψήφο του.

Όπως επισήμανε η πρόταση της ΔΗΜΑΡ θέλει να εξασφαλίσει τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων που μπορούν να υπηρετήσουν αφενός τη σταδιακή απαγκίστρωση από το Μνημόνιο και αφετέρου την παραμονή στο ευρώ, αλλά και να ενσωματώνει το μήνυμα που έστειλε ο λαός με την ετυμηγορία του, τασσόμενος κατά του Μνημονίου.

Καταλόγισε παράλληλα στο ΣΥΡΙΖΑ υπαναχώρηση από όλα εκείνα που διατυπώνονταν προεκλογικά για καταγγελία του Μνημονίου, με αφορμή την επιστολή του κ. Τσίπρα προς την ΕΕ, στην οποία γίνεται λόγος για επανεξέταση του στρατηγικού πλαισίου. Υποστήριξε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει σε εκλογές διότι έχει την εκτίμηση ότι το εκλογικό αποτέλεσμα γι' αυτόν θα είναι ενισχυμένο.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ανέφερε ότι μεταξύ αυτών που μπορούν να γίνουν άμεσα είναι η χρονική επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής, η άρση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου «με την οποία γκρεμίστηκαν οι μισθοί» και να επανέλθει ο ελάχιστος προστατευτικός ιστός των εργασιακών δικαιωμάτων.

Μετά τη συνάντησή του χθες με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Κουβέλης πρότεινε να συγκροτηθεί οικουμενική κυβέρνηση με τη συμμετοχή «πολιτικά φερέγγυων προσώπων» που «θα ενσωματώνει το μήνυμα της λαϊκής ετυμηγορίας». Θετικά αποτιμά την πρόταση το ΠΑΣΟΚ, αρνητικά απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο κ. Κουβέλης η κυβέρνηση αυτή θα έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα και χρονικό ορίζοντα έως τις ευρωεκλογές του 2014, ενώ η αποστολή της θα είναι αφενός να κρατήσει τη χώρα στο ευρώ και την Ε.Ε. και αφετέρου να ξεκινήσει άμεσα τη σταδιακή απαγκίστρωση τα χώρας από το μνημόνιο.

Ο κ. Κουβέλης ξεκαθάρισε ότι η πρόταση απευθύνεται προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι το κόμμα του «δεν διεκδικεί τίποτε πέρα από την ικανοποίηση του να έχουμε συμβάλλει στην έξοδο της χώρας από την κρίση».

Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε συγκεκριμένη και υπεύθυνη την πρόταση του κ. Κουβέλη, σημειώνοντας πως είναι πολύ κοντά στις απόψεις του ΠΑΣΟΚ, «σχεδόν συμπίπτει με την πρότασή μας για τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας».

Ανέφερε ακόμη πως το πρώτο βήμα της διερευνητικής εντολής είναι ένας «καλός οιωνός» και πως θα συνεχίσει τις προσπάθειές του.

Αρνητική ήταν η πρόταση αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο εκπρόσωπος Τύπου του πολιτικού σχηματισμού Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στη ΝΕΤ, δήλωσε πως η πρόταση του κ. Κουβέλη είναι «πρόταση οικουμενικής εφαρμογής της πολιτικής του μνημονίου». Απορρίπτοντας κατηγορηματικά το ενδεχόμενο συμμετοχής του ΣΥΡΙΖΑ σε μια τέτοια κυβέρνηση, χαρακτήρισε την πρόταση του κ. Κουβέλη παραλλαγή της πρότασης Βενιζέλου, ενώ έκανε λόγο για οβιδιακή μεταμόρφωση της ΔΗΜΑΡ, καθώς όπως ανέφερε, αρχικά είπε στον Αλέξη Τσίπρα ότι θα στήριζε κυβέρνηση της Αριστεράς.

Εμμέσως αρνητική ήταν και η πρώτη αντίδραση από το Κίνημα Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Μιλώντας στο ΑΜΠΕ, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Τέρενς Κουίκ, ανέφερε ότι ισχύουν όσα είχε πει στην πρόσφατη ομιλία του ο πρόεδρος του Κινήματος Πάνος Καμμένο στην ΚΟ.

Ο κ. Καμμένος είχε τονίσει πως θα πρέπει να γίνει κυβέρνηση εθνικού σκοπού «και αν τα κόμματα που στήριξαν το μνημόνιο αποφασίσουν να αναγνωρίσουν το λάθος τους, και αποσύρουν τις δεσμευτικές υπογραφές τους, τότε μπορούμε να συμμετέχουμε σε μια οικουμενική κυβέρνηση κατάργησης του Μνημονίου, των δανειακών συμβάσεων, και άμεσης ανακήρυξης της ΑΟΖ, και βεβαίως τιμωρίας γι΄αυτούς που ενέπλεξαν τη χώρα σε αυτή την περιπέτεια».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή