Αδιέξοδο στη σύσκεψη

Κυριακή, 13 Μαΐου 2012 14:58
UPD:14/05/2012 16:10

A- A A+

Σε αδιέξοδο κατέληξε η πρώτη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το σχηματισμό κυβέρνησης, με τους κ.κ. Βενιζέλο και Σαμαρά να επιρρίπτουν την ευθύνη στην πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. Παρ' όλα αυτά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι διατηρεί την ελπίδα πως μπορεί ακόμα να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Από το ΣΥΡΙΖΑ δεν ζητούν συμφωνία ούτε ανοχή, ζητούν συνενοχή στο έγκλημα και εμείς δεν την παρέχουμε, ξεκαθάρισε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Αλέξης Τσίπρας και ζήτησε να δημοσιοποιηθούν τα πρακτικά της σημερινής συνάντησης υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε οι πολίτες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους http://www.naftemporiki.gr/elections/story?id=2177682 .

ΣΥΡΙΖΑ

«Κατέβαλα κάθε προσπάθεια για τη συνεργασία όλων. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν άκουσε την εντολή του ελληνικού λαού και δεν δέχεται όχι μόνο το σχηματισμό μιας βιώσιμης κυβέρνησης, αλλά ούτε καν την ανοχή σε μια κυβέρνηση, η οποία, μάλιστα, θα αναλάμβανε και την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης. Ειλικρινά, δεν ξέρω πού το πάει ο ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε προηγουμένως, φανερά απογοητευμένος, ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος νωρίτερα, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, είχε πει ότι η διαβούλευση συνεχίζεται.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Σύμφωνα με κύκλους της Συγγρού, στη διάρκεια διάρκεια της σύσκεψης ο πρόεδρος της ΝΔ είπε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα: «Στην αρχή ζητούσες το ανέφικτο, δηλαδή να σχηματίσεις κυβέρνηση με το ΚΚΕ και τώρα κλωτσάς το εφικτό, μία κυβέρνηση με ευρύτερη στήριξη και ανοχή».

Μιλώντας στο Κάραβελ, αμέσως μετά το τέλος της σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο υπό τον Κ.Παπούλια, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, εξέφρασε την ελπίδα πως μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση, ταυτόχρονα όμως, διεμήνυσε, «είμαστε έτοιμοι για εκλογές».

ΠΑΣΟΚ

Κατά την ομιλία του ο κ. Βενιζέλος εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο και κατηγόρησε για διγλωσσία http://www.naftemporiki.gr/elections/story?id=2177672 .

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση που προτείνουν ΔΗΜ.ΑΡ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, όμως, όπως παρατήρησε, ο ΣΥΡΙΖΑ μένει στη γωνία επιδιώκοντας ή τις εκλογές ή να χρεώσει τη διαχείριση της κρίσης στους άλλους.

Όσοι νομίζουν πως μέσω επαναληπτικών εκλογών θα αποφύγουν την αλήθεια κάνουν λάθος, προειδοποίησε και σημείωσε ότι «αυτά που λέει σήμερα ο κ. Τσίπρας είναι πολύ λίγα και πολύ χλωμά μπροστά σε αυτά που έχουμε παρουσιάσει και διεκδικήσει».

«Δεν είναι καταστροφή η επανάληψη των εκλογών υποστήριξε ο κ. Τσίπρας και μας είπε: τα τρία κόμματα έχετε πλειοψηφία, σχηματίστε κυβέρνηση και εμείς θα είμαστε αξιωματική Αντιπολίτευση» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και χαρακτήρισε ανεπίτρεπτο πολιτικό γαϊτανάκι την παράταση της αβεβαιότητας και της ακυβερνησίας.

Οι δηλώσεις του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ μετά από τη σύσκεψη προκάλεσαν και την οργισμένη της Δημοκρατικής Αριστεράς, η οποία υποστήριξε ότι ο κ. Τσίπρας «ξεπέρασε κάθε όριο πολιτικής αθλιότητας».

«Έως χθες μας καλούσε να μείνουμε σταθεροί στη γνωστή μας θέση να μην μετέχουμε σε κυβέρνηση χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα μετά τη σύσκεψη δήλωσε ότι έχουμε συμφωνήσει με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σε κυβέρνηση στήριξης του μνημονίου. Είναι ντροπή», ανέφερε χαρακτηριστικά το κόμμα του Φώτη Κουβέλη.

«Η προφανής αδυναμία να δικαιολογήσει τη στάση του δεν επιτρέπεται να τον οδηγεί στη συκοφαντία και στο ψεύδος. Αυτό είναι πολιτική ανηθικότητα», καταλήγει σχετική ανακοίνωση.

Επαφών συνέχεια στο Προεδρικό Μέγαρο

Το απόγευμα ξεκίνησαν οι κατ' ιδίαν συναντήσεις του κ. Παπούλια με τους πολιτικούς αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων που δεν έλαβαν διερευνητική εντολή.

Πρώτος το κατώλι του Προεδρικού Μεγάρου πέρασε στις 19.30 ο Πάνος Καμμένος. Μετά από την 20λεπτη συνάντηση, που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων ανέφερε ότι υπήρξε συμφωνία «στο ότι υπάρχει ανάγκη για διακυβέρνηση της χώρας».

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

Παράλληλα, έθεσε επτά προϋποθέσεις προκειμένου το κόμμα να συμμετάσχει σε οικουμενική κυβέρνηση. Μεταξύ αυτών είναι η ανακήρυξη της ΑΟΖ, η καταγγελία των δανειακών συμβάσεων, η συγκρότηση επιτροπής λογιστικής ελέγχου των δανείων που συνήφθησαν από το 1974, ομόφωνη δέσμευση των κομμάτων για αλλαγή της νομοθεσίας περί ευθύνης υπουργών και διεκδίκηση γερμανικών επανορθώσεων.

Επιπλέον, ο κ. Καμμένος γνωστοποίησε ότι ζήτησε από τον κ. Παπούλια να δημοσιοποιηθεί η επιστολή του Λουκά Παπαδήμου που επιδόθηκε στη σημερινή τριμερή σύσκεψη και ότι η απάντηση που έλαβε ήταν αρνητική.

«Ζητούμε την επίσημη ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών για την πραγματική κατάσταση στη χώρα» πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι η επίστολή του Πρωθυπουργού ήταν ανυπόγραφη.

Την εκτίμηση ότι η χώρα πάει για εκλογές διατύπωσε η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα εξερχόμενη του Προεδρικού Μεγάρου.

ΚΚΕ
Α. Παπαρήγα: Πάμε για εκλογές

H δήλωση της Α. Παπαρήγα

Τόνισε ακόμη ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση κι αν προκύψει «δεν θα καταργήσει ούτε τη δανεική σύμβαση, ούτε το μνημόνιο».

Η κ. Παπαρήγα σχολίασε παράλληλα ότι «κάποιος αέρας πνέει στην Ευρώπη αλλά προς το παρόν», όπως είπε, «είναι αρκετά κοπανιστός». Για αυτό ως λύση προέταξε την ψήφιση νόμου στη Βουλή για την κατάργηση του μνημονίου.

Τέλος, εστίασε στην ανάγκη να μην αντικατασταθεί η οργή και η αγανάκτηση του λαού από απογοήτευση, η οποία υποστήριξε ότι οδηγεί στην ήττα.

Αμέσως μετά σειρά είχε ο γ.γ. της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, ο οποίος πρότεινε να αναλάβει πρωθυπουργός μια προσωπικότητα «με διεθνές κύρος που θα χειριζόταν το θέμα του μνημονίου πάνω στη βάση του».

Ν. Μιχαλολιάκος: Η Χρυσή Αυγή δεν στηρίζει κυβέρνηση που θα συνεχίσει το Μνημόνιο

H δήλωση του Ν. Μιχαλολιάκου

«Η Χρυσή Αυγή δεν στηρίζει ούτε με ψήφο εμπιστοσύνης ούτε με ψήφο ανοχής οποιαδήποτε κυβέρνηση θα συνεχίσει την πολιτική του μνημονίου», δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης.

«Εξέφρασα την αγωνία μου για το ότι η χώρα κινδυνεύει να μείνει ακυβέρνητη αν είναι να κυβερνηθεί κατα τον τρόπο των δύο τελευταίων ετών, δεν συναινώ...», πρόσθεσε.

Τον κύκλο των σημερινών επαφών έκλεισε ο Φώτης Κουβέλης. «Δυστυχώς ως αυτήν την ώρα δεν υπάρχει η δυνατότητα συγκρότησης μιας κυβέρνησης οικουμενικής», ανέφερε μετά από τη συνάντηση.

«Η ΔΗΜΑΡ έκανε ό,τι ήταν δυνατό προκειμένου να υπάρξει λύση που θα εξέφραζε και την επιλογή των πολιτών να αποδεσμευθούμε από τις ρυθμίσεις του μνημονίου και ταυτόχρονα να υπηρετήσουμε την πολιτική που θα κραταει τη χώρα στο ευρώ», σημείωσε.

«Εμείς τη δική μας υπευθυνότητα απέναντι στην κοινωνία την καταδείξαμε με τον πιο ειλικρινή τρόπο. Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του», κατέληξε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή