Νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την Τρίτη

Πρόταση Κ. Παπούλια για κυβέρνηση προσωπικοτήτων
Δευτέρα, 14 Μαΐου 2012 20:49
UPD:15/05/2012 01:43

Την πρόταση που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλιας για το σχηματισμό κυβέρνησης προσωπικοτήτων θα κληθούν να αξιολογήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί σε νέα, διευρυμένη, σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στις 14.00 στο Προεδρικό Μέγαρο.

A- A A+

Νέα διευρυμένη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την Τρίτη στις 14.00 συγκαλεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος κατέθεσε πρόταση για σχηματισμό κυβέρνησης προσωπικοτήτων-μη πολιτικών προσώπων.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, σε δηλώσεις του μετά την σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο με τη συμμετοχή των προέδρων της ΝΔ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, ο κ. Παπούλιας πρότεινε το σχηματισμό μιας κυβέρνησης από προσωπικότητες, από μη πολιτικά πρόσωπα, που θα στηριχθεί από το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό βουλευτών. Σημείωσε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ στηρίζει «ως λύση ανάγκης μια τέτοια κυβέρνηση» δεδομένου του αδιεξόδου στο οποίο βρίσκεται η χώρα. «Στη δημοκρατία η ευθύνη ανήκει στα πολιτικά κόμματα. Δεν είναι φυσιολογικό να σχηματίζονται κυβερνήσεις τεχνοκρατών ή προσωπικοτήτων. Όμως, όταν είμαστε μπροστά σε τέτοια κρίση, σε τέτοιο αδιέξοδο και αυτό πρέπει να το δεχθούμε», επισήμανε, προσθέτοντας ότι έχει σημασία να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή κοινοβουλευτική στήριξη. «Η συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας, της ΔΗΜΑΡ, του ΠΑΣΟΚ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η ελάχιστη κατά τη γνώμη μας βάση. Θα μπορούσαν όμως να μετέχουν και άλλες δυνάμεις. Θα μπορούσε να μετέχει και το κόμμα του κ. Καμμένου, ακόμη και το ΚΚΕ», διευκρίνισε.

ΠΑΣΟΚ

Τόνισε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ δεν αναγορεύει ως εγγυητή της κατάστασης τον κ. Τσίπρα «με τις αντιφάσεις και την πρόωρη αλαζονική συμπεριφορά». Κάλεσε τέλος όλες τις πολιτικές δυνάμεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να τοποθετηθούν υπεύθυνα στην αυριανή σύσκεψη.

Την ανάγκη στήριξης μιας κυβέρνησης «από όσο το δυνατό περισσότερες δυνάμεις», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς . Πρόσθεσε επιπλέον πως ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να διερευνήσει και τη γραπτή πρόταση του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Π. Καμμένου, από την οποία, όπως είπε, υπάρχουν περιθώρια δικής του στήριξης.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Κατά τον πρόεδρο της ΝΔ, θα πρέπει πρώτα να εξεταστεί η δυνατότητα συγκρότησης κυβέρνησης με πολιτικά πρόσωπα και κατόπιν, εφόσον είμαστε σε έκτακτη ανάγκη -όπως είπε- η συγκρότηση κυβέρνησης με προσωπικότητες.

Από την πλευρά του, ο Φ. Κουβέλης εξέφρασε την αντίθεσή του στην πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι η Δημοκρατική Αριστερά παραμένει σταθερή στην άποψή της ότι εκείνο που χρειάζεται η χώρα είναι οικουμενική κυβέρνηση.

«Επιμένουμε στο οικουμενικό σχήμα», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να βρίσκεται σε αντιστοιχία με την ετυμηγορία του λαού, δηλαδή τη συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων.

Υποστήριξε επίσης ότι «η συγκρότηση μιας κυβέρνησης προσωπικοτήτων θα συνιστούσε ήττα της πολιτικής».

Λίγο αργότερα, η Προεδρία της Δημοκρατίας ανακοίνωσε πως αύριο στις 13.00 ο κ. Κάρολος Παπούλιας θα δεχθεί τον Πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνο Καμμένο.

Παράλληλα αργά το βράδυ η Προεδρία έδωσε στη δημοσιότητα τα πρακτικά της σύσκεψης μεταξύ των κυρίων Σαμαρά, Βενιζέλου και Τσίπρα υπό τον Κ. Παπούλια την Κυριακή στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τον σχηματισμό της κυβέρνησης (Bλ. σχετικό link).

Η αποψινή σύσκεψη των κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη υπό τον Κ. Παπούλια διήρκησε περίπου μία ώρα, και πραγματοποιήθηκε χωρίς τη συμμετοχή του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είχε εκφράσει την αντίθεσή του σε «επιλεκτικές συσκέψεις πολιτικών αρχηγών».

Οπως έγινε πάντως γνωστό από το ΣΥΡΙΖΑ στη νέα σύσκεψη την Τρίτη θα προσέλθει και ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ νωρίτερα σήμερα http://www.naftemporiki.gr/elections/story?id=2178178 , ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι σαφής στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ αλλά χωρίς την «καταστροφική λιτότητα», ενώ χαρακτήρισε τις υπογραφές του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Αντώνη Σαμαρά στην Ευρώπη ως «προσωπικές δεσμεύσεις», τις οποίες απονομιμοποίησαν οι πολίτες με την ψήφο τους.

Αλ. Παπαρήγα: «Σόου με τακτικισμούς»

«Σόου με τερτίπια και τακτικισμούς» χαρακτήρισε στο μεταξύ η Αλέκα Παπαρήγα τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών για το σχηματισμό κυβέρνησης, ενώ τόνισε ότι το σύνθημα του ΚΚΕ προς τους πολίτες σε περίπτωση νέων εκλογών θα είναι «αλλάξτε ψήφο».

«Η εντύπωση που μας δημιουργήθηκε είναι ότι ο καθένας από τους τρείς προσπαθούσε να μεταφέρει στον άλλο την ευθύνη για μη κυβέρνηση συνεργασίας», ανέφερε η γενική γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, κατά την ομιλία της στο Πεδίον του Αρεως. Κατηγόρησε επίσης ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ότι ενδιαφέρονται μόνο για την ανασυγκρότησή τους μετά τη «νίλα» που έπαθαν στις εκλογές, αλλά και να συνεχίσουν, όπως είπε, την πολιτική του «ευρωμονοδρόμου» που ρίχνει τα βάρη στο λαό.

Επισήμανε ακόμη ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, έκαναν ελιγμό «κάτω από την καταδίκη της πολιτικής τους», ζητώντας επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου.

Η κ. Παπαρήγα στηλίτευσε και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, όπως σημείωσε «διακηρύσσει ότι δεν διανοείται να συνεργασθεί με την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ», ενώ πήρε την εντολή και έκανε πρόταση συνεργασίας σε όλα τα κόμματα πλην της Χρυσής Αυγής. Κατηγόρησε μάλιστα τον ΣΥΡΙΖΑ για τυχοδιωκτικό χειρισμό. «Αν ήταν συνεπής με τον πολιτικό πολιτισμό που ο ίδιος λέει ότι αντιπροσωπεύει, θα έπρεπε από την αρχή να πει ότι δεν υπάρχει δυνατότητα κυβέρνησης της Αριστεράς και πάμε για εκλογές, να γίνω πρώτο αυτοδύναμο κόμμα και να κυβερνήσω μόνος μου ή και σε συνεργασία με άλλο αριστερό κόμμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα ξεκαθάρισε ότι δεν θα πάρει μέρος στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που συγκάλεσε για αύριο το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος, «η θέση του ΚΚΕ, η οποία εκφράστηκε και στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και περιέχεται στα πρακτικά της συζήτησης, είναι αντίθετη με τον σχηματισμό κυβέρνησης προσωπικοτήτων, ανεξαρτήτως της ονομασίας που αυτή θα πάρει. Συνεπώς, η Αλέκα Παπαρήγα δεν θα συνεισέφερε σε συζήτηση, όπου θα καθορίζονταν οι προϋποθέσεις και η σύνθεση αυτής της κυβέρνησης».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Η. Κασιδιάρης δήλωσε μιλώντας στη ΝΕΤ πως κανένας δεν έχει δικαίωμα να μην καλέσει τη Χρυσή Αυγή στην αυριανή σύσκεψη.

Εν τω μεταξύ, ο Πάνος Καμμένος διέψευσε με παρέμβασή του στην εκπομπή NETWEEK ότι παρέδωσε στην Προεδρία της Δημοκρατίας έγγραφο σύμφωνα με το οποίο εάν τεθεί ζήτημα εθνικής ανάγκης θα δώσει υπό προϋποθέσεις ψήφο ανοχής για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα λίγων μηνών στην όποια κυβέρνηση ήθελε σχηματιστεί από τις λοιπές πολιτικές δυνάμεις.

Μάλιστα, σε σχόλιό του σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, o κ. Καμμένος ανέφερε: «Οι πλαστογράφοι ανακαλύπτουν έγγραφα που δεν υπάρχουν. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν διαπραγματευόμαστε με τους υπαλλήλους της τρόικας. Δεν συνεργαζόμαστε ποτέ με Βενιζέλο και Σαμαρά. Ισχύουν μόνο οι δημόσιες τοποθετήσεις μου».

Από την πλευρά της η προεδρία της Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι ο κ. Καμμένος παρέδωσε το σχετικό έγγραφο, το οποίο στη συνέχεια διενεμήθη στα πολιτικά κόμματα http://www.naftemporiki.gr/elections/story?id=2178398 .

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή