Διαβουλεύσεις για κυβέρνηση προσωπικοτήτων

Ακυρώθηκε το ραντεβού Κ. Παπούλια - Π. Καμμένου
Τρίτη, 15 Μαΐου 2012 06:40
UPD:10:25

Η πρόταση που κατέθεσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για σχηματισμό κυβέρνησης προσωπικοτήτων θα βρεθεί στο επίκεντρο της νέας σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 14.00 με τη συμμετοχή όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, πλην της Χρυσής Αυγής.

A- A A+

Η πρόταση που κατέθεσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για σχηματισμό κυβέρνησης προσωπικοτήτων θα βρεθεί στο επίκεντρο της νέας σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 14.00 με τη συμμετοχή των κ.κ. Σαμαρά, Τσίπρα, Βενιζέλου και Καμμένου. Δεν θα παραστεί η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Ακυρώθηκε εν τω μεταξύ η προγραμματισμένη για τις 13.00 συνάντηση του κ. Παπούλια, με τον επικεφαλής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, μετά το θέμα που έχει ανακύψει με έγγραφο, το οποίο φέρεται να παρέδωσε ο κ. Καμμένος στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Ο κ. Καμμένος θα παραστεί, ωστόσο, κανονικά στη διευρυμένη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Κ. Παπούλια, που θα πραγματοποιηθεί στις 14.00.

Στο έγγραφο, για το οποίο η Προεδρία της Δημοκρατίας επιμένει ότι ο κ. Καμμένος παρέδωσε στον κ. Παπούλια, με την παράκληση να δοθεί και στους άλλους αρχηγούς των κομμάτων, περιγράφονται οι όροι, υπό τους οποίους θα μπορούσε να στηρίξει κυβέρνηση εθνικής ανάγκης, για την αντιμετώπιση άμεσου κινδύνου εθνικής ασφάλειας, εξηγώντας και ποιοι θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως τέτοιοι κίνδυνοι.

Στη συνέχεια, όπως αναφέρει η Προεδρία της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, σύμφωνα με το έγγραφό του, σημείωνε ότι οι επτά όροι που έχει θέσει ισχύουν, παρά ταύτα μπορεί να στηρίξει μία κυβέρνηση προσωπικοτήτων αν συντρέχουν τρεις λόγοι: Αν υπάρχει κίνδυνος εξόδου από το ευρώ, αν υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος και εάν υπάρχει εθνικός κίνδυνος. Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι η κυβέρνηση αυτή θα πρέπει να είναι ορισμένου σκοπού και ορίζοντα, καθώς θέτει και τον όρο ο υπουργός Αμυνας και οι δύο αντιπρόεδροι να είναι πολιτικά πρόσωπα.

Σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 και ο υπεύθυνος του γραφείου τύπου του ΚΚΕ Μάκης Μαΐλης επιβεβαίωσε ότι από την Προεδρία της Δημοκρατίας δόθηκε φάκελος στην κ. Παπαρήγα - όπως και στους άλλους αρχηγούς - και με τις θέσεις του κ. Καμμένου, όπου υπάρχει και σενάριο Β για ψήφο ανοχής.

Ο κ. Μαΐλης δήλωσε πως έχει στα χέρια του τον φάκελο και ανέγνωσε το επίμαχο σημείο.

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων διέψευσε πάντως χθες κατηγορηματικά, με παρέμβασή του σε τηλεοπτική εκπομπή, ότι παρέδωσε στην Προεδρία της Δημοκρατίας τέτοιο έγγραφο http://www.naftemporiki.gr/elections/story?id=2178398 .

«Δεν έχω δώσει κανένα χαρτί στην Προεδρία. Αυτό το έγγραφο δεν έχει κατατεθεί ποτέ από εμάς», επανέλαβε σήμερα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην παραστεί στην κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον κ. Παπούλια, αν αφορά το εν λόγω έγγραφο.

Εκανε επίσης λόγο για προβοκάτσια, σημειώνοντας ότι «κυβερνήσεις συνεργασίας δεν γίνονται με προβοκάτσιες» και υποστηρίζοντας ότι οι Ανεξάρτητοι Ελληνες δέχονται «επίθεση κάτω από τη ζώνη».

Στο τραπέζι η πρόταση για κυβέρνηση προσωπικοτήτων

Το νέο ραντεβού των πολιτικών αρχηγών ορίστηκε μετά την αδυναμία σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης, η οποία διαπιστώθηκε κατά τη χθεσινή σύσκεψη των κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Παπούλιας πρότεινε να συγκροτηθεί κυβέρνηση προσωπικοτήτων.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι θα πρέπει πρώτα να εξεταστεί η δυνατότητα συγκρότησης κυβέρνησης με πολιτικά πρόσωπα και κατόπιν, εφόσον είμαστε σε έκτακτη ανάγκη -όπως είπε- η συγκρότηση κυβέρνησης με προσωπικότητες.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη στήριξης μιας κυβέρνησης «από όσο το δυνατό περισσότερες δυνάμεις» και πρόσθεσε πως ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να διερευνήσει και τη γραπτή πρόταση του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Π. Καμμένου, από την οποία, όπως είπε, υπάρχουν περιθώρια δικής του στήριξης.

Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ στηρίζει «ως λύση ανάγκης μια τέτοια κυβέρνηση» δεδομένου του αδιεξόδου στο οποίο βρίσκεται η χώρα.

ΠΑΣΟΚ

«Στη δημοκρατία η ευθύνη ανήκει στα πολιτικά κόμματα. Δεν είναι φυσιολογικό να σχηματίζονται κυβερνήσεις τεχνοκρατών ή προσωπικοτήτων. Όμως, όταν είμαστε μπροστά σε τέτοια κρίση, σε τέτοιο αδιέξοδο και αυτό πρέπει να το δεχθούμε», ανέφερε, τονίζοντας ότι έχει σημασία να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή κοινοβουλευτική στήριξη.

«Η συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας, της ΔΗΜΑΡ, του ΠΑΣΟΚ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η ελάχιστη κατά τη γνώμη μας βάση. Θα μπορούσαν όμως να μετέχουν και άλλες δυνάμεις. Θα μπορούσε να μετέχει και το κόμμα του κ. Καμμένου, ακόμη και το ΚΚΕ», πρόσθεσε.

Αντίθετος στην πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας δήλωσε ο κ. Κουβέλης, επισημαίνοντας ότι η Δημοκρατική Αριστερά παραμένει σταθερή στην άποψή της ότι εκείνο που χρειάζεται η χώρα είναι οικουμενική κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υποστήριξε μάλιστα ότι «η συγκρότηση μιας κυβέρνησης προσωπικοτήτων θα συνιστούσε ήττα της πολιτικής».

«Επιμένουμε στο οικουμενικό σχήμα», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να βρίσκεται σε αντιστοιχία με την ετυμηγορία του λαού, δηλαδή τη συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων.

Η κ. Παπαρήγα ξεκαθάρισε ότι δεν θα πάρει μέρος στη σύσκεψη, καθώς όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος, «η θέση του ΚΚΕ, η οποία εκφράστηκε και στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και περιέχεται στα πρακτικά της συζήτησης, είναι αντίθετη με τον σχηματισμό κυβέρνησης προσωπικοτήτων, ανεξαρτήτως της ονομασίας που αυτή θα πάρει».

Τέλος, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Η. Κασιδιάρης δήλωσε, μιλώντας στη ΝΕΤ, πως κανένας δεν έχει δικαίωμα να μην καλέσει τη Χρυσή Αυγή στη σύσκεψη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή