Υστατη προσπάθεια για σχηματισμό κυβέρνησης

Τρίτη, 15 Μαΐου 2012 14:12
UPD:15:20

A- A A+

Στο τραπέζι των διαβουλεύσεων κάθονται για ακόμη μία φορά οι πολιτικοί αρχηγοί, σε μια προσπάθεια να γεφυρώσουν τις διαφορές τους και να δοθεί τέλος στην πολιτική αβεβαιότητα, την ώρα που οι έξωθεν πιέσεις για άρση του αδιεξόδου εντείνονται.

Στην ημερήσια διάταξη σήμερα είναι η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για σχηματισμό κυβέρνησης προσωπικοτήτων, μετά την αδυναμία σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης. Αγνωστο παραμένει αν η νέα προσπάθεια θα τύχει ανταπόκρισης από τους αρχηγούς των κομμάτων.

Στην κεφαλή του τραπεζιού είναι ο Κάρολος Παπούλιας, εξ αριστερών του κάθονται οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος και εκ δεξιών του οι κ.κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης. Διάχυτη ήταν η αμηχανία τα πρώτα δευτερόλεπτα της συνάντησης.

Απούσα από τη σύσκεψη είναι η Αλέκα Παπαρήγα, καθώς όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «η θέση του ΚΚΕ είναι αντίθετη με τον σχηματισμό κυβέρνησης προσωπικοτήτων, ανεξαρτήτως της ονομασίας που αυτή θα πάρει». Απών είναι και ο γ.γ. της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος ο οποίος δεν εκλήθη.

Σε αναζήτηση συναίνεσης

Ζητούμενο από τη σημερινή συνάντηση είναι να υπάρξει επαρκής στήριξη από τους πολιτικούς αρχηγούς στη νέα πρόταση του κ. Παπούλια, προκειμένου να αποφευχθούν νέες κάλπες.

Θετικοί εμφανίστηκαν χθες οι πρόεδροι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αντίθετος δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτει την πρόταση του κ. Παπούλια. Οι προθέσεις των Ανεξάρτητων Ελλήνων δεν έχουν γίνει ξεκάθαρες.

Σε δηλώσεις του μετά τη χθεσινή συνάντηση ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι θα πρέπει πρώτα να εξεταστεί η δυνατότητα συγκρότησης κυβέρνησης με πολιτικά πρόσωπα και κατόπιν, εφόσον είμαστε σε έκτακτη ανάγκη -όπως είπε- η συγκρότηση κυβέρνησης με προσωπικότητες.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ στηρίζει «ως λύση ανάγκης μια τέτοια κυβέρνηση» δεδομένου του αδιεξόδου στο οποίο βρίσκεται η χώρα.

ΠΑΣΟΚ

Αντίθετος στην πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας εμφανίστηκε ο κ. Κουβέλης, επισημαίνοντας ότι η Δημοκρατική Αριστερά παραμένει σταθερή στην άποψή της ότι εκείνο που χρειάζεται η χώρα είναι οικουμενική κυβέρνηση.

Στα περί προβοκάτσιας επέμεινε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο με αφορμή το έγγραφο που φέρεται να παρέδωσε στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

«Για να γίνει κυβέρνηση εθνικής ενότητας πρέπει να αντιληφθούν όλοι ότι δεν γίνεται με προβοκάτσιες και τακτικές του χθες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, ο ελληνικός λαός έδωσε μια σαφέστατη εντολή, η οποία είναι απαλλαγή από το μνημόνιο και επανέλαβε ότι κατέθεσε την πρόταση επτά σημείων, τα οποία αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα και απαίτηση.

Γ. Καρατζαφέρης: Τα ψέματα τελείωσαν

«Για τους περισσότερους Έλληνες είναι πλέον ολοφάνερα τα στοιχεία της μετεκλογικής διάλυσης της χώρας», εκτιμά σε δήλωσή του για τις πολιτικές εξελίξεις ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης και σημειώνει με νόημα πως «ευτυχώς για τον τόπο τα ψέματα τελείωσαν»..

ΛΑΟΣ

«Η σοφή λαϊκή ετυμηγορία τιμώρησε από οργή και θυμό δικαίους και αδίκους. Και έπραξε καλώς. Αλλά τώρα όμως, τι;

Θα αφήσουμε να παραδοθεί η χώρα στο ροζ όραμα των συντρόφων του κ. Τσίπρα; Στο όραμα ενός τετάρτου γύρου κατάληψης και συντριβής της αστικής Δημοκρατίας;

Θα αφήσουμε να μας κατρακυλήσουν στη δραχμή και από εκεί στην εξαθλίωση και στην κοινωνική επανάσταση;

Θα αφήσουμε τους θεσμούς, όπως αυτόν του Προέδρου της Δημοκρατίας –την ώρα που προσπαθεί να περισώσει ό,τι μπορεί να περισωθεί- βορά ανοησιών και σκοπιμοτήτων;

Θα καθιερώσουμε στη δική μας ελεύθερη και δημοκρατική κοινωνία τις φασιστικές και ναζιστικές νοοτροπίες που αιματοκύλησαν την Ευρώπη;», διερωτάται ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. και κλείνοντας προσθέτει:

«Αυτά είναι πλέον τα ερωτήματα που ο κάθε ένας, με ευθύνη απέναντι στον εαυτό του, στην οικογένειά του και στην Πατρίδα του, θα κληθεί να απαντήσει άμεσα. Ευτυχώς για τον τόπο τα ψέματα τελείωσαν».

Eν τω μεταξύ, μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της σύσκεψης της Κυριακής, η Προεδρία της Δημοκρατίας ανακοίνωσε πως στις 18.00 θα δοθούν στη δημοσιότητα και τα πρακτικά της χθεσινής σύσκεψης Βενιζέλου, Σαμαρά και Κουβέλη. Τα πρακτικά θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Προεδρίας www.presidency.gr .

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή