Σύσκεψη για σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης

Τετάρτη, 16 Μαΐου 2012 06:39
UPD:11:22

Συνεδριάζει εκ νέου στις 13.00 το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, με τη συμμετοχή όλων,προκειμένου να σχηματισθεί υπηρεσιακή εκλογική κυβέρνηση.

A- A A+

Συνεδριάζει εκ νέου στις 13.00 το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, με τη συμμετοχή όλων, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, προκειμένου να σχηματισθεί υπηρεσιακή εκλογική κυβέρνηση, μετά το χθεσινό «ναυάγιο» των διαβουλεύσεων για κυβέρνηση συνεργασίας που οδηγεί τη χώρα σε νέα εκλογική αναμέτρηση.

Ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Ν. Μιχαλολιάκος δήλωσε σήμερα ότι δεν θα παραστεί στο συμβούλιο, αρνούμενος, όπως ανέφερε, να νομιμοποιήσει τον εμπαιγμό, την περιθωριοποίηση και την περιφρόνηση των 440.992 ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής http://www.naftemporiki.gr/elections/story?id=2179082 .

Σε ό,τι αφορά την ατζέντα της σύσκεψης, αναμένεται να συζητηθεί τόσο το πρόσωπο του υπηρεσιακού πρωθυπουργού όσο και η ημερομηνία των εκλογών. Αν δεν συμφωνηθεί από τους πολιτικούς αρχηγούς άλλο πρόσωπο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επιλέξει τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό μεταξύ των προέδρων των τριών ανώτατων δικαστηρίων και συγκεκριμένα μεταξύ του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Παναγιώτη Πικραμμένου, της προέδρου του Αρείου Πάγου Ρένας Ασημακοπούλου, και του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Καραβοκύρη.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση αναμένεται να ορκισθεί αύριο, όπως και οι βουλευτές που εκλέχθηκαν από τις εκλογές της 6ης Μαΐου.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη στις 11 το πρωί συγκροτείται σε Σώμα η νέα Βουλή, η οποία, ωστόσο, αναμένεται να διαλυθεί την Παρασκευή εν όψει της προκήρυξης νέων βουλευτικών εκλογών.

Σύμφωνα με την ημερήσια κοινοβουλευτική διάταξη, της ορκωμοσίας θα προεδρεύσει ο Δ΄ Αντιπρόεδρος της προηγούμενης Βουλής και βουλευτής της ΝΔ, Βύρων Πολύδωρας, ως ο πρώτος τη τάξει επανεκλεγείς βουλευτής. Η Ολομέλεια θα συνέλθει εκ νέου την επομένη στις 11 το πρωί με αντικείμενο την εκλογή νέου Προέδρου του Σώματος.

Εκατέρωθεν βολές

Στις δηλώσεις τους μετά το χθεσινό αδιέξοδο οι πολιτικοί αρχηγοί επέρριψαν ο καθένας στους άλλους την ευθύνη για την αποτυχία να βρεθεί λύση, δίνοντας το στίγμα της προεκλογικής αντιπαράθεσης που θα ακολουθήσει.

«Τις τελευταίες μέρες έκανα τα πάντα για να σχηματιστεί κυβέρνηση. Κάποιοι δεν άκουσαν και οδηγούν σήμερα τη χώρα σε περιπέτεια», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ανέφερε ακόμη ότι σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση θα βρεθούν αντιμέτωποι από τη μια μεριά «ο αριστερόστροφος κρατισμός και ο τυχοδιωκτικός λαϊκισμός και από την άλλη οι δημιουργικές φιλελεύθερες δυνάμεις του τόπου».

Ευθύνες στους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο, οι οποίοι, όπως είπε, πιστοί στις ενυπόγραφες δεσμεύσεις τους, αρνήθηκαν να υιοθετήσουν τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και επί της ουσίας έθεταν το δίλημμα «μνημόνιο ή εκλογές», επέρριψε ο Αλέξης Τσίπρας.

ΣΥΡΙΖΑ

Kατηγόρησε τις «δυνάμεις του χθες», ότι λέγοντας πως δεν υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης, ψάχνουν δεύτερη ευκαιρία επιβίωσης και επιμένουν να εκβιάζουν και να τρομοκρατούν το λαό. Εκτίμησε ακόμη ότι πλέον ήρθε η ώρα ο λαός να ολοκληρώσει το βήμα που έκανε στις 6 Μαΐου για μία κυβέρνηση αριστεράς.

«Η χώρα οδεύει δυστυχώς ξανά σε εκλογές υπό πολύ άσχημες συνθήκες, επειδή κάποιοι έθεσαν εν ψυχρώ υπεράνω του εθνικού συμφέροντος το στυγνό κομματικό τους συμφέρον», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

ΠΑΣΟΚ

Επισήμανε ότι επικράτησε αλαζονεία, τυχοδιωκτισμός και μικροκομματισμός, προσθέτοντας πως «είναι πολλοί αυτοί που επιδίδονται σε εμπόριο ψευδαισθήσεων».

Επίθεση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε ο επικεφαλής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, υποστηρίζοντας ότι οι προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης «μπλοκαρίστηκαν από την επιμονή ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να συνεχίσουν να υπηρετούν τα συμφέροντα όχι του ελληνικού λαού αλλά του μνημονίου».

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

Η ΔΗΜΑΡ έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για το σχηματισμό κυβέρνησης, σημείωσε ο πρόεδρος του κόμματος, Φώτης Κουβέλης. Τόνισε ότι ο λαός μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του και το κάθε κόμμα να αναλάβει τις ευθύνες του, αφήνοντας αιχμές για μικροκομματικές επιλογές από κόμματα, που δεν κατονόμασε και τα οποία -όπως είπε- ήθελαν από την πρώτη στιγμή εκλογές.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Μόνη ευκαιρία είναι ο λαός να δώσει δύναμη στο ΚΚΕ το κόμμα που δεν μπορούν να το βάλουν στο μαντρί, δήλωσε η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα -που δεν παρέστη στη σύσκεψη-, εξαπολύοντας για άλλη μία φορά βολές κατά πάντων http://www.naftemporiki.gr/elections/story?id=2178750 .

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή