Xάγη: Αρχισε η δίκη του Ράτκο Μλάντιτς

Τετάρτη, 16 Μαΐου 2012 11:04
UPD:12:40

A- A A+

Αρχισε σήμερα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) η δίκη του πρώην στρατιωτικού ηγέτη των Σερβοβόσνιων Ράτκο Μλάντιτς, ο οποίος αντιμετωπίζει έντεκα κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, συμπεριλαμβανομένης της γενοκτονίας.

Ο Μλάντις κατηγορείται για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, όπου εκτιμάται ότι έχασαν τη ζωή τους 8.000 άμαχοι μουσουλμάνοι (άνδρες και νεαρά αγόρια) το 1995. Ο ίδιος αρνείται ότι είχε οποιοδήποτε ρόλο στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα και έχει χαρακτηρίσει τις κατηγορίες «τερατώδεις».

Ο Μλάντιτς προσήλθε σήμερα στη δίκη του κάνοντας το σήμα της νίκης και χειροκρότησε την είσοδο των δικαστών στην αίθουσα.

REUTERS

Kατά την έναρξη της δίκης, ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας του δικαστηρίου Ντέρμοτ Γκρουμ δήλωσε ότι ο Μλάντιτς «ανέλαβε προσωπικά την εθνοκάθαρση στη Βοσνία».

«Η κατηγορούσα αρχή θα παρουσιάσει στοιχεία που αποδεικνύουν πέραν κάθε αμφιβολίας ότι το χέρι του στρατηγού Μλάντιτς βρίσκεται πίσω από κάθε ένα από τα εγκλήματα αυτά», είπε ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας.

Η ανάγνωση του κατηγορητηρίου θα διαρκέσει έξι ώρες και αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο. Η διαδικασία θα συνεχισθεί στις 29 Μαΐου με την κατάθεση του πρώτου μάρτυρα μίας δίκης που εκτιμάται ότι μπορεί να διαρκέσει τρία χρόνια.

Ο Ράτκο Μλάντιτς κατηγορείται επίσης για τον ρόλο του στην πολιορκία του Σαράγεβο, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν 10.000 άνθρωποι, καθώς και για τη σύλληψη ομήρων 200 στρατιωτών και παρατηρητών του ΝΑΤΟ το 1995.

Η δίκη ξεκίνησε σχεδόν 17 χρόνια μετά την απαγγελία κατηγοριών από το ICTY, το οποίο συστάθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη για να δικάσει τα σοβαρότερα εγκλήματα που διεξήχθησαν στη διάρκεια των πολέμων στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Οι καταγγελίες κατά του 70χρονου Μλάντιτς απαγγέλθηκαν το 1995 και τελικά συνελήφθη πέρυσι τον Μάιο από σερβικές δυνάμεις. Κρατείται στην ίδια φυλακή με τον Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο οποίος δικάζεται επίσης για εγκλήματα πολέμου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή