Χάγη: Ο Τσαρλς Τέιλορ κατηγορεί το δικαστήριο για εξαγορά μαρτύρων

Τετάρτη, 16 Μαΐου 2012 15:45

«Μάρτυρες πληρώθηκαν, εξαναγκάστηκαν και σε πολλές περιπτώσεις απειλήθηκαν με διώξεις αν δεν κατέθεταν», σημείωσε ο πρώην πρόεδρος της Λιβερίας Τσαρλς Τέιλορ, σε ακροαματική διαδικασία που γίνεται για να αποφασιστεί η ποινή που θα του επιβληθεί από το Ειδικό Δικαστήριο.

A- A A+

Για εξαγορά μαρτύρων κατηγόρησε το γραφείο του εισαγγελέα ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου της Χάγης για τη Σιέρα Λεόνε ο πρώην πρόεδρος της Λιβερίας Τσαρλς Τέιλορ, ο οποίος έχει κριθεί ένοχος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου.

«Μάρτυρες πληρώθηκαν, εξαναγκάστηκαν και σε πολλές περιπτώσεις απειλήθηκαν με διώξεις αν δεν κατέθεταν», σημείωσε ο Τέιλορ σε ακροαματική διαδικασία που γίνεται για να αποφασιστεί η ποινή που θα του επιβληθεί από το Ειδικό Δικαστήριο.

Ο 64χρονος Τέιλορ υπογράμμισε ότι «όλα τα έκανε για την ειρήνη». «Ήμουν πεπεισμένος ότι αν δεν έρθει η ειρήνη στη Σιέρα Λεόνε, η Λιβερία δεν θα μπορέσει να πάει μπροστά».

«Οι πράξεις μου ήταν ειλικρινείς και έγιναν έχοντας μόνον ένα πράγμα στο μυαλό -να βοηθήσω να έρθει η ειρήνη στη Σιέρα Λεόνε», πρόσθεσε. «Σε αντίθεση με το πως με περιέγραψε αυτό το δικαστήριο (...) Δεν θα αποτύγχανα ποτέ εν γνώσει μου να εμποδίσω κάποιον να διαπράξει ωμότητες».

Ο πρώην πρόεδρος της Λιβερίας υπογράμμισε ότι «δεν είχε ποτέ καμία ελπίδα» σε αυτό το δικαστήριο και επέκρινε την «άποψη» του δικαστηρίου αυτού για τη διεθνή δικαιοσύνη, σημειώνοντας ότι «ξαμόλησαν τα σκυλιά εναντίον του».

«Πρέπει να υπάρξει ένας μηχανισμός που να υιοθετηθεί από την παγκόσμια κοινότητα ο οποίος να αντιμετωπίζει την ατιμωρησία με τρόπο που να είναι συνεπής στην ιστορία, τον πολιτισμό και την πρακτική των ανθρώπων που κατηγορούνται», σημείωσε.

«Ο (πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ) Τζορτζ Μπους έδωσε εντολή όχι εδώ και πολύ καιρό για βασανιστήρια και παραδέχθηκε ότι το έκανε, όμως οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να του ασκήσουν δίωξη. Αυτός είναι πάνω από το νόμο; Πού είναι η δικαιοσύνη;», υπογράμμισε.

Η εισαγγελία ζητεί την επιβολή ποινής 80 ετών κάθειρξης στον πρώην πρόεδρο της Λιβερίας, ο οποίος κρίθηκε ένοχος στις 26 Απριλίου για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στη Σιέρα Λεόνε μεταξύ του 1996 και του 2002.

Ο πρόεδρος της Λιβερίας από το 1997 ως το 2003 «βοήθησε και ενθάρρυνε», σύμφωνα με τους δικαστές, μια εκστρατεία τρόμου που είχε στόχο την εξασφάλιση του ελέγχου της Σιέρα Λεόνε αποσκοπώντας στην εκμετάλλευση των διαμαντιών της κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου που προκάλεσε 120.000 θανάτους στη χώρα αυτή μεταξύ του 1991 και του 2001.

Οι δικαστές θα ανακοινώσουν στις 30 Μαΐου την ποινή του Τέιλορ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή