Το ΚΕΠ προτείνει την κατάργηση όλων των φόρων στην αγορά καινούριου ΙΧ

Τετάρτη, 22 Μαΐου 2002 15:42
A- A A+

Δέσμη προτάσεων σχετικά με το αυτοκίνητο παρουσίασε ο επικεφαλής της Συντονιστικής Γραμματείας Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής του Κινήματος Ελεύθερων Πολιτών, καθηγητής Γιάννης Ζιώμας.

Συγκεκριμένα, το ΚΕΠ προτείνει την κατάργηση όλων των φόρων κατά την απόκτηση καινούργιου αυτοκινήτου ανεξαρτήτως κυβικών και ιπποδύναμης και τη σύγκλιση των τιμών με τις ισχύουσες στα υπόλοιπα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Μεταξύ άλλων υποδεικνύει:

* Κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης που στηρίζονται στην κατοχή αυτοκινήτου.

* Παροχή ρεαλιστικών οικονομικών και φορολογικών κινήτρων, σύμφωνα και με τις τρέχουσες τιμές των μεταχειρισμένων, για την άμεση απόσυρση όλων των συμβατικών αυτοκινήτων.

* Επιβολή τελών κυκλοφορίας ανάλογα με την περιβαλλοντική επιβάρυνση που επιφέρει το κάθε όχημα. Με βάση τους δείκτες της Ε.Ε. το ποσοστό των τελών θα πρέπει να αυξάνεται περίπου κατά 10% ανά έτος κυκλοφορίας.

* Ανάλογη αύξηση των φόρων στα καύσιμα έτσι ώστε τα έσοδα του κράτους να προέρχονται σε αναλογία με τη χρήση του αυτοκινήτου και όχι με την κατοχή.

* Αμεση αναμόρφωση του συστήματος των Τεχνικών Ελέγχων (ΚΤΕΟ) και της Κάρτας Ελέγχου Καυσαερίων με τη συμμετοχή ιδιωτών. Εφαρμογή point system στους φορείς ελέγχου (ΚΤΕΟ και ιδιωτικά συνεργεία) και επιβολή αυστηρότερων προστίμων, σε όσους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων παρανομούν, μέσω του συστήματος ΤΑΧΙS, όπως γίνεται με τις κλήσεις τροχαίων παραβάσεων.

* Θέσπιση και επαναπροσδιορισμός μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας (όπως ο δακτύλιος) που να αφορούν μόνο τα αυτοκίνητα παλαιάς τεχνολογίας.

* Θέσπιση κριτηρίων, σε συνεργασία με τους αρμόδιους μη κυβερνητικούς φορείς, για τη διατήρηση σε περιορισμένη χρονικά κυκλοφορία συμβατικών αυτοκινήτων ιδιαίτερης ιστορικής, πολιτιστικής ή τεχνολογικής αξίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή