Ανέλαβαν καθήκοντα οι υπηρεσιακοί υπουργοί

Πέμπτη, 17 Μαΐου 2012 15:12
UPD:21/05/2012 11:04

A- A A+

Aνέλαβαν καθήκοντα οι υπηρεσιακοί υπουργοί. Βολές Φ. Σαχινίδη στην τελετή παράδοσης-παραλαβής του ΥΠΟΙΚ κατά «των κομμάτων που προκάλεσαν εκλογές». Αιχμές Γ. Παπακωνσταντίνου κατά ΣΥΡΙΖΑ. «Η πορεία μας σήμερα μοιάζει με απομαγνητισμένη πυξίδα. Σε μία τέτοια πορεία δεν θα πάρω μέρος», δήλωσε ο απερχόμενος υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης. «Πέτρινα τα χρόνια της θητείας μου», είπε ο Γ. Κουτρουμάνης που χαρακτήρισε υπερβολικές τις απαιτήσεις της τρόικας.

Υπουργείο Οικονομικών

Tη συνδρομή όλων προκειμένου να υπάρχει ήρεμο κλίμα στο δρόμο προς τις εκλογές, καθώς «η οικονομία είναι ψυχολογία» ζήτησε ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζανιάς, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν μεγάλες αβεβαιότητες. Όπως ανέφερε, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής, βασικός στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η διασφάλιση της ομαλής μετάβασης στην κυβέρνηση που θα προκύψει από τις βουλευτικές εκλογές.

Ο απελθών υπουργός Φίλιππος Σαχινίδης, απευθυνόμενος στον κ. Ζανιά, είπε ότι η θέση του υπηρεσιακού υπουργού είναι μεν τιμητική, αλλά αποτελεί και μια δύσκολη πρόκληση, δεδομένων των συνθηκών. Κατά τον κ. Σαχινίδη, η χώρα βρίσκεται στα όριά της και υποστήριξε ότι τα κόμματα που προκάλεσαν τις νέες εκλογές, υπηρέτησαν μικροπολιτικές επιδιώξεις και θα λογοδοτήσουν για την επιλογή τους στην ιστορία. Ανέφερε επίσης ότι τα ελλείμματα της οικονομίας δεν «καλύπτονται» από τα εκλογικά ποσοστά των κομμάτων, αλλά τα προβλήματα θα λυθούν στις επερχόμενες εκλογές, μόνο με καθαρές επιλογές και στη βάση καθαρών προτάσεων.

Υποστήριξε ακόμη ότι το μεγάλο διακύβευμα των εκλογών είναι το κατά πόσον θέλει η χώρα να παραμείνει στο ευρώ. Στη βάση αυτή, πρόσθεσε, και ο νέος υπουργός Οικονομικών θα κληθεί να αντιμετωπίσει τα μείζονα ζητήματα της είσπραξης των εσόδων, της συγκράτησης των κρατικών δαπανών, της επιτυχούς ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της παραμονής της χώρας στο ευρώ, όσο διαρκεί η πολιτική αβεβαιότητα.

Υπ. Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

«Δεν πρέπει να χάσουμε ούτε μια μέρα, δεν πρέπει να καθυστερήσει ούτε μια υπογραφή», δήλωσαν τόσο η απερχόμενη υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας 'Αννα Διαμαντοπούλου όσο και ο νέος υπουργός Ι. Στουρνάρας. Ο κ. Στουρνάρας, μετά την ενημέρωσή του από την απερχόμενη υπουργό και τους γενικούς γραμματείς του υπουργείου, συναντήθηκε με τους δημοσιογράφους του ρεπορτάζ και, απαντώντας σε ερώτηση για το ποιον θεωρεί ρεαλιστικό στόχο για το μέλλον, σχολίασε: «Ρεαλιστικός στόχος, για το προσεχές διάστημα, είναι να μείνουμε με το κεφάλι έξω από το νερό».

Και προσέθεσε τα εξής: «Κάποια πράγματα δεν μπορούν να μείνουν πίσω, έχουμε μια οικονομία βυθισμένη στην ύφεση. Ο πρωθυπουργός ζήτησε ήδη, από τους υπουργούς να παρουσιάσουν τις 10 βασικές προτεραιότητες από το υπουργείο τους». Ανέφερε επίσης ότι οι βασικές προτεραιότητες του υπουργείου εστιάζουν στην περαιτέρω βελτίωση της απορροφητικότητας των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, στην εύρεση κεφαλαίων κίνησης για τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες, στην εκτέλεση του προγράμματος των Δημοσίων Επενδύσεων -σημείωσε την εκτίμησή του ότι πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια να μην περικοπεί περαιτέρω- και στην προώθηση εκείνων των επενδύσεων των οποίων η υλοποίηση έχει ήδη ξεκινήσει.

Πρωταρχικός στόχος του, συμπλήρωσε, είναι να μη σταματήσουν οι επενδύσεις οι οποίες βρίσκονται στη φάση της υλοποίησης. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τον εάν είναι αισιόδοξος για το μέλλον της οικονομίας, σχολίασε ότι «δεν θα ήμουν εδώ εάν πίστευα ότι δεν είναι εφικτό κάτι να γίνει».

Η κ. Διαμαντοπούλου σημείωσε ότι η προτροπή της προς το νέο υπουργό είναι αντίθετη με τις συνηθισμένες καθώς του ζήτησε να μη χαθεί ούτε μια μέρα ούτε μια υπογραφή, επισημαίνοντας το εξής: «Ξέρουμε ότι έχουν χαλαρώσει τα πάντα. Σε αυτή τη συγκυρία όμως κάθε ώρα που χάνεται από εκταμιεύσεις, προγράμματα, αναπτυξιακά έργα κ.λπ. είναι σαν να χάνονται στη χώρα μήνες». Τόνισε ότι έχει γίνει σημαντική δουλειά όσον αφορά την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, καθώς, όπως είπε, η εκταμίευσή του έχει φτάσει στο 80%, αλλά και ότι η χώρα μας βρίσκεται πλέον στην 8η θέση, μεταξύ των 27 χωρών, όσον αφορά την απορροφητικότητα των κονδυλίων.

Υπογράμμισε τη σημασία της ολοκλήρωσης των υπογραφών για το ταμείο διαχείρισης κινδύνων και για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τόνισε ότι ο νέος υπουργός θα πρέπει να ζητήσει τη σύμφωνη γνώμη των κομμάτων προκειμένου να προχωρήσουν οι υπογραφές σε σημαντικά θέματα τα οποία δεν επιδέχονται καθυστερήσεις.

Επίσης ανέφερε ότι η δουλειά που έχει ξεκινήσει στη Γενική Διεύθυνση Επενδύσεων για την αναδιάρθρωσή της, θα πρέπει επίσης να μην αδρανήσει. Όπως είπε η κ. Διαμαντοπούλου, έχει ξεκινήσει η καταχώριση και η ψηφιοποίηση 6.000 φακέλων για επενδύσεις που είναι αταξινόμητοι.

Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού

Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης - παραλαβής του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, από τον απερχόμενο υπουργό, Παύλο Γερουλάνο, στην υπηρεσιακή υπουργό Τατιάνα Καραπαναγιώτη.

«Είναι ιδιαίτερη χαρά που καλωσορίζω στο υπουργείο έναν άνθρωπο που γνωρίζω και εκτιμώ πάρα πολλά χρόνια, έναν άνθρωπο ο οποίος μπορεί να διαχειριστεί τα θέματα του ΥΠΠΟΤ σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο. Είναι ιδιαίτερη χαρά που παραδίδω ένα υπουργείο έτοιμο ν’ αντιμετωπίσει την κατάσταση και αυτό λόγω της σκληρής δουλειάς πάνω στην οποία είχαν επενδύσει και δουλέψει οι άνθρωποι του υπουργείου όλα αυτά τα χρόνια. Ένα υπουργείο που κατάφερε αυτά τα χρόνια και να συγχωνευθεί και ν’ αξιοποιήσει τις συνέργειες μεταξύ του πολιτισμού και του τουρισμού, και ιδιαίτερα αυτή την τόσο κρίσιμη και δύσκολη περίοδο να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για την ανάπτυξη της Ελλάδας. Και αυτό μας γεμίζει αισιοδοξία», δήλωσε ο απερχόμενος υπουργός κ. Γερουλάνος.

Από την πλευρά της η νέα υπουργός Τατιάνα Καραπαναγιώτη σημείωσε πως είναι μεγάλη τιμή που σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία αναλαμβάνει υπηρεσιακός υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού και υποσχέθηκε ότι θα προσπαθήσει να αντεπεξέλθει όσο καλύτερα μπορεί.

Υπουργείο Εθνικής Αμυνας

Νωρίς το απόγευμα πραγματοποιήθηκε και η τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
Τελετή Παράδοσης - Παραλαβής Υπουργείου Εθνικής Aμυνας

Τελετή Παράδοσης - Παραλαβής Υπουργείου Εθνικής Aμυνας

Παρ' ότι προερχόμαστε από αντίθετα πολιτικά κόμματα προαγάγαμε το εθνικό συμφέρον. Η πατρίδα μάς χρειάζεται όλους, δήλωσε ο απελθών υπουργός Δημήτρης Αβραμόπουλος και σημείωσε ότι παρά τη ζοφερή οικονομική συγκυρία καταφέραμε να κρατήσουμε ψηλά το αξιόμαχο και το φρόνημα των Ενόπλων Δυνάμεων, να διαφυλάξουμε, παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν, πολλά από τα κεκτημένα στις Ένοπλες Δυνάμεις και να μην επιτρέψουμε καμία έκπτωση στα θέματα εθνικής κυριαρχίας. Αποφύγαμε κάθε αδικαιολόγητο εξοπλισμό και προκρίναμε την άριστη συντήρηση του υπάρχοντος.

Αναφερόμενος στην εθνική συνεννόηση μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας, ο απελθών αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γιαννης Ραγκούσης, παρατήρησε ότι υπήρξαν και δύσκολες στιγμές, όπου δοκιμάστηκαν κομματικά αντανακλαστικά άλλων εποχών, αλλά επικράτησε το πνεύμα της συνεργασίας και αυτή είναι η παρακαταθήκη που αφήνουμε στις επόμενες πολιτικές ηγεσίες. Αλλωστε, συμπλήρωσε, ο ελληνικός λαός επιθυμεί συνεργατικά σχήματα.

Ο κ. Ραγκούσης εξέφρασε την ελπίδα να μη μετατραπεί σε εθνική, η πολιτική κρίση την οποία έχει αγκαλιάσει η οικονομική κρίση και ζήτησε να επικρατήσει σωφροσύνη, εθνική υπευθυνότητα και να σταματήσει η πολιτική ανευθυνότητα.

Από την πλευρά του, ο νέος υπουργός Εθνικής Αμυνας Φραγκούλης Φράγκος, ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη που επέδειξαν στο πρόσωπο του. Η εντολή που μας δόθηκε, πρόσθεσε, είναι να οδηγήσουμε με ασφάλεια και ομαλά τη χώρα προς τις εκλογές ώστε στη συνέχεια να παραδώσουμε τα καθήκοντά μας σε μια πολιτική κυβέρνηση. Κατέστησε δε σαφές ότι, συνεχίζοντας το έργο των προκατόχων του, δεν θα υπάρξει καμία διολίσθηση στα θέματα εθνικής κυριαρχίας παρά τον προβληματισμό που προκαλεί η οικονομική συγκυρία.

Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Με την ευχή να παραμείνει στη θέση του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής μόνο για έναν μήνα, να μην χρειαστεί, δηλαδή, να γίνουν και νέες εκλογές μετά τον Ιούνιο, ανέλαβε το ΥΠΕΚΑ ο νέος υπηρεσιακός υπουργός, καθηγητής και πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Γρηγόρης Τσάλτας.

Εισερχόμενος στην αίθουσα τελετών του υπουργείου, ο κ. Τσάλτας συνέστησε σε όσους υπαλλήλους σηκώθηκαν να παραμείνουν καθισμένοι, λέγοντας ότι δεν χρειάζονται παραγγέλματα «εγέρθητι». Μιλώντας στην τελετή παράδοσης-παραλαβής, ο νέος υπουργός υπενθύμισε ότι είχε, επί μακρό χρονικό διάστημα, ασχοληθεί με τα θέματα του υπουργείου σε ακαδημαϊκό επίπεδο, τόσο όσον αφορά το περιβάλλον όσο και τα θέματα της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων.

Χαρακτήρισε έκπληξη και πρόκληση την πρόταση του πρωθυπουργού να αναλάβει το υπουργείο, αν και από διοικητικής άποψης, όπως είπε, η διοίκηση του ΥΠΕΚΑ ίσως αποδειχθεί «ευχάριστο διάλειμμα» σε σχέση με το Πάντειο Πανεπιστήμιο, που έχει 22.000 φοιτητές. Ο κ. Τσάλτας τόνισε, επίσης, ότι απαιτείται η συμμετοχή όλων των Ελλήνων για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

Ο απερχόμενος υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου, εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι παραδίδει σε υπηρεσιακό υπουργό, αλλά και χαρά, γιατί παρέδωσε στον κ. Τσάλτα. «Η χώρα» τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, «είχε ανάγκη από σταθερή κυβέρνηση, αλλά κάποια κόμματα επέλεξαν να παίξουν μικροκομματικά παιχνίδια, που μας οδηγούν σε νέες εκλογές».

Έκανε σύντομο απολογισμό του έργου στο ΥΠΕΚΑ, αναφερόμενος, ιδιαίτερα, στην απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, την αύξηση της απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων, την πρόοδο του Κτηματολογίου και την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και τόνισε ότι ο νέος υπουργός έχει το κύρος και τις γνώσεις να οδηγήσει το υπουργείο ως τις επόμενες εκλογές.

Στον νέο Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό, που άλλαξε μετά από τριάντα χρόνια, την τακτοποίηση αυθαιρέτων, μετά από επίσης τριάντα χρόνια και τον νέο τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών, που άλλαξε μετά από ογδόντα χρόνια, αναφέρθηκε ο τέως αναπληρωτής υπουργός Ν. Σηφουνάκης. Ο τέως υφυπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης επισήμανε, τέλος, τη δουλειά που έγινε, από τους υπαλλήλους του υπουργείου και με διακομματική συνεννόηση, στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων αλλά και, συνολικά, στον τομέα της αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της χώρας.

Υπουργείο Εξωτερικών

«Χαίρομαι γιατί παραδίδω το υπουργείο Εξωτερικών σε καλά χέρια», δήλωσε ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής του υπουργείου Εξωτερικών στον υπηρεσιακό υπουργό Πέτρο Μολυβιάτη. «Η δική μου θητεία στο υπουργείο Εξωτερικών, αυτή τη φορά, θα είναι πιο σύντομη από τη δική σας», δήλωσε ο κ. Μολυβιάτης και πρόσθεσε ότι αυτή τη φορά αναλαμβάνει ως υπουργός μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης που κύρια αποστολή έχει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Επέμεινε, ωστόσο, ότι ταυτόχρονα θα χειρίζεται και τις τρέχουσες υποθέσεις του κράτους, ενώ υπογράμμισε ότι «εάν υπάρξει οποιαδήποτε απειλή για τη χώρα μας, τότε θα την αντιμετωπίσουμε κατά τρόπο αποτελεσματικό».

Απευθυνόμενος στα στελέχη του υπουργείου και της διπλωματικής υπηρεσίας, που παρευρέθησαν στην τελετή, ο κ. Μολυβιάτης είπε χαρακτηριστικά «με γνωρίζετε και σας γνωρίζω. Ξέρω τα προβλήματά σας, αλλά δεν μπορώ να υποσχεθώ ότι θα τα λύσω μέσα σε έναν μήνα. Ωστόσο, πιστεύω ότι θα συνεχίσετε να εργάζεσθε με την ίδια αυταπάρνηση όπως το κάνατε μέχρι τώρα».

Από την πλευρά του, ο κ. Δήμας αναφέρθηκε στη μεγάλη εμπειρία του κ. Μολυβιάτη, υπογραμμίζοντας ότι είναι απαραίτητη σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, καθώς οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα δεν σταματούν. «Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής τα προβλήματα δεν παγώνουν ούτε υπάρχει η πολυτέλεια της αδράνειας», σημείωσε ο απερχόμενος υπουργός.

Αναφερόμενος στο έργο του, κατά την εξάμηνη παραμονή του στο υπουργείο, ο κ. Δήμας, αφού προέβη σε μια σύντομη αναδρομή των όσων κλήθηκε να αντιμετωπίσει η ελληνική διπλωματία κατά το διάστημα αυτό, τόνισε ότι βασική του προτεραιότητα ήταν η διασφάλιση της ομαλότητας και σταθερότητας και η προάσπιση των συμφερόντων της χώρας.

Σχετικά με την επικείμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Σικάγο, ο κ. Δήμας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα έχουμε καλά αποτελέσματα και υπενθύμισε ότι έχει ήδη συντελεστεί καλή προετοιμασία επί του θέματος, ώστε να σταλούν τα κατάλληλα μηνύματα προς την πλευρά της ΠΓΔΜ.

Υπουργείο Εσωτερικών

Τον προβληματισμό τους για το μέλλον της χώρας εξέφρασαν κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο Εσωτερικών ο απερχόμενος υπουργός Τάσος Γιαννίτσης και ο νέος υπουργός, καθηγητής Αντώνη Μανιτάκη.

Ο κ. Γιαννίτσης ανέφερε ότι ολοκληρώνει την αποστολή του με την άψογη, όπως παραδέχθηκαν όλοι, διεξαγωγή των εκλογών της 6ης Μαΐου, ενώ επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες ότι του είχε προταθεί να παραμείνει στο υπουργείο Εσωτερικών ή σε άλλο υπουργείο, δικαιολόγησε την απόφασή του ως εξής: «Δεν θέλησα να συνεχίσω, παρά το γεγονός ότι είχα την τιμή να μου προταθεί να συνεχίσω εδώ ή σε άλλο υπουργείο. Η συλλογική πορεία που έχουμε πάρει σήμερα μοιάζει με απομαγνητισμένη πυξίδα. Σε μία τέτοια πορεία δεν θα πάρω μέρος». «Ελπίζω», συνέχισε, «να ξεπεράσουμε γρήγορα τη σημερινή φάση, να επανενεργοποιηθεί η πυξίδα, να μπούμε σε μία πορεία όπου ως σύνολο θα ξέρουμε τι θέλουμε, πού πάμε και πώς πάμε».

Ο κ. Γιαννίτσης δήλωσε πάντως βέβαιος ότι σύντομα «θα αποφασίσουμε πως θα δουλέψουμε, για να φτιάξουμε μία προοπτική, όποια κι αν επιλέξουμε, και δεν θα στριφογυρίζουμε περί τον άξονά μας».

Από την πλευρά του, ο νέος υπουργός Εσωτερικών Αντώνης Μανιτάκης, αφού εξήρε την προσωπικότητα και το έργο του κ. Γιαννίτση, παραδέχθηκε ότι ανέλαβε με «δισταγμό» το υπουργείο γνωρίζοντας τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, την πολιτική αβεβαιότητα και την κυβερνητική αστάθεια. Πεποίθησή τους πάντως, ήταν «ότι θα υπερβούμε τις δυσκολίες, γιατί έχουμε ασφαλιστική δικλίδα την παράδοση δύο αιώνων κοινοβουλευτικού πολιτεύματος».

Αναφερόμενος στη γενικότερη κατάσταση της χώρας, ο νέος υπουργός Εσωτερικών είπε ότι «αν και με ένα σφίξιμο στην καρδιά, πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά και η Πολιτεία θα βρει σταθερότητα και με αίσθημα συλλογικής ευθύνης θα αντιμετωπίσουμε τα δύσκολα προβλήματα».

Τέλος, ο κ. Μανιτάκης διαβεβαίωσε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διεξαχθούν άψογα οι εκλογές, όπως και αυτές της 6ης Μαΐου, δηλαδή σε κλίμα ευταξίας, ευπρέπειας και σεβασμού των κανόνων του κοινοβουλευτισμού, εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα ότι «τα κόμματα θα δείξουν πολιτική υπευθυνότητα».

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Θερμή υποδοχή επεφύλαξε στον υπηρεσιακό υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ναπολέοντα Μαραβέγια, ο Κώστας Σκανδαλίδης, τον οποίο κι ενημέρωσε για το έργο του υπουργείου και τις άμεσες εκκρεμότητες.

«Υποδέχομαι με χαρά τον νέο υπουργό, έστω κι ως υπουργό υπηρεσιακής κυβέρνησης. Τον γνωρίζω πολλά χρόνια και πιστεύω ότι θα μπορούσε να έρθει κι ως κανονικός υπουργός. Είναι ο,τι πρέπει για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων», εκτίμησε ο απερχόμενος υπουργός, αφού σχολίασε ότι η χώρα θα έπρεπε να έχει κανονική κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, αναφέρθηκε στην εικοσάμηνη θητεία του στο υπουργείο: «Αυτό τον χώρο τον αγάπησα. Κάναμε καλή δουλειά», είπε σημειώνοντας πως τέθηκαν οι βάσεις για μια γεωργία που θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για τη χώρα.

Ο κ. Σκανδαλίδης ευχαρίστησε το προσωπικό του υπουργείου, τους γενικούς γραμματείας αλλά και τον υφυπουργό Γιάννη Δριβελέγκα για την άριστη συνεργασία, ενώ δεν παρέλειψε να χαιρετίσει τον αγροτικό κόσμο της χώρας, σημειώνοντας την απουσία κινητοποιήσεων επί υπουργίας του.

Από την πλευρά του ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ναπολέων Μαραβέγιας, αφού ευχαρίστησε τον κ. Σκανδαλίδη για τα καλά του λόγια, είπε ότι ο αγροτικός τομέας είναι ένας χώρος γνώριμος σε αυτόν, αφού εκτός των άλλων προέρχεται από την Κεφαλλονιά, κι έχει γνωρίσει «από κοντά τον μόχθο και τον ιδρώτα για την παραγωγή των αγροτικών προϊόντων».

«Το στοίχημα για μένα» υπογράμμισε, «είναι να μην δημιουργηθούν εντυπώσεις ότι το κράτος έχει αρχίσει και διαλύεται λόγω της προεκλογικής περιόδου. Θα συνεχίσουμε το έργο που γίνεται με τρόπο ώστε να δείξουμε ότι το κράτος λειτουργεί».

Ο κ. Μαραβέγιας εξέφρασε την πίστη του στο αγροτικό δυναμικό που συνεχώς εκσυγχρονίζεται, επισημαίνοντας πως «η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας ξεκινά από τον αγροτικό τομέα αλλά όμως χρειάζεται σκληρή δουλειά».

Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Χωρίς την καθιερωμένη τελετή, παρέλαβε το μεσημέρι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ο νέος υπηρεσιακός υπουργός Παύλος Αποστολίδης.

Ο απερχόμενος υπουργός Δημήτρης Ρέππας, μαζί με τους υφυπουργούς του κ.κ. Ρόβλια και Τζωρτζάκη, ενημέρωσε τον κ. Αποστολίδη, ενώ, στη συνέχεια, ο νέος υπουργός είχε ενημέρωση και από υπηρεσιακούς παράγοντες για τα τρέχοντα θέματα του υπουργείου.

Σε γραπτή του δήλωση ο κ. Ρέππας αναφέρει πως «η απερχόμενη κυβέρνηση έκανε σημαντικό έργο, ιδίως στον τομέα της δημοσιονομικής σταθεροποίησης της χώρας. Σε μια περίοδο που απαιτείται να εντείνουμε την προσπάθειά μας ως χώρα, δυστυχώς, μικροκομματικοί σχεδιασμοί οδηγούν σε παράταση της αβεβαιότητας και των επιζήμιων εκκρεμοτήτων».

«Η συνολική στάση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλου και η εποικοδομητική προσπάθειά του για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας δεν βρήκε ανταπόκριση, καθώς η χώρα οδηγείται σε εκλογές», αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Ρέππας ωστόσο εκφράζει τη βεβαιότητα ότι «οι πολίτες γνωρίζουν ποιοι προέταξαν το εθνικό συμφέρον και ποιοι διαχειρίστηκαν την εντολή της 6ης Μαΐου, επιδιδόμενοι σε εμπόριο ψευδαισθήσεων».

Υπουργείο Παιδείας

Στο υπουργείο Παιδείας, ο καθηγητής Γιώργος Μπαμπινιώτης, υποδέχθηκε στο γραφείο του τη νέα υπουργό Αγγελική - Ευφροσύνη Κιάου, και αμέσως άρχισε να την ενημερώνει, καθώς το υπουργείο Παιδείας εισέρχεται από τη Δευτέρα σε μια κρίσιμη φάση αφού αρχίζουν οι πανελλαδικές εξετάσεις.

Δεδομένου ότι κάποιες από τις εξετάσεις (ειδικών μαθημάτων) συμπίπτουν με την ημερομηνία των εκλογών, το υπουργείο Παιδείας δηλώνει προετοιμασμένο για τη μετακίνηση των ημερομηνιών εξέτασης ορισμένων μαθημάτων. Ο Γιώργος Μπαμπινιώτης περιορίστηκε πάντως να κάνει δηλώσεις μόνο για τη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων, διαβεβαιώνοντας τους χιλιάδες υποψηφίους ότι ο προγραμματισμός είναι τέτοιος ώστε όλα να διεξαχθούν ομαλά.

Υπουργείο Εργασίας

Κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο Εργασίας ο απερχόμενος υπουργός Γ. Κουτρουμάνης χαρακτήρισε «πέτρινα» τα χρόνια της θητείας του στο υπουργείο, υπεραμύνθηκε ωστόσο της πολιτικής που εφαρμόστηκε κατά τη διάρκειά της (αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα μέτρα που ελήφθησαν για την ανάσχεση της ανεργίας και την προστασία του ασφαλιστικού συστήματος, τονίζοντας ότι έπειτα από διαπραγμάτευση με τους δανειστές, δεν αυξήθηκαν τα όρια ηλικίας από τα 65 στα 67, και δεν καταργήθηκε η σύνταξη λόγω θανάτου για ηλικίες μικρότερες από τα 65 χρόνια).

«Δεν μπορείς να αλλάξεις τα πάντα σε μια χώρα μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτρουμάνης, και χαρακτηρίζοντας υπερβολικές τις απαιτήσεις της τρόικας, σημείωσε ότο κινήθηκε ανάμεσα σε δυο συμπληγάδες: τις απαιτήσεις των δανειστών και την πραγματική κατάσταση της οικονομίας.

Κλείνοντας ο κ. Κουτρουμάνης υπογράμμισε πως δεν πρέπει να υπάρξει χαλάρωση των εισπρακτικών μηχανισμών ως τις εκλογές «ώστε να μη δημιουργηθούν δυσμενέστερες συνθήκες», διαμηνύοντας ότι δεν χωρούν μικροπολιτικές σκοπιμότητες, καθώς οι πολίτες θα κρίνουν και «η ώρα της αλήθειας, μας αφορά όλους».

«Αναλαμβάνω ως υπηρεσιακός υπουργός Εργασίας σε μια κρίσιμη στιγμή για την κοινωνία η οποία δοκιμάζεται», τόνισε με τη σειρά ο Αντώνης Ρουπακιώτης, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του δεν θα ληφθούν μέτρα που θα επιβαρύνουν περαιτέρω τους εργαζομένους, τους συνταξιούχους και τους δικαιούχους των κοινωνικών επιδομάτων.

Ο κ. Ρουπακιώτης αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη της υπέρβασης του μνημονίου και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, θα πρέπει να λάβει μέτρα για την αποκατάσταση του νομικού πλαισίου το οποίο αφορά τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και το οποίο ίσχυσε στη χώρα μας τα τελευταία 90 χρόνια καθώς και να καταβάλλει προσπάθειες, για την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο διάστημα έως τις εκλογές ο νέος υπουργός Εργασίας έχει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της διασφάλισης 3,5 δισ. ευρώ που απαιτούνται για την ομαλή καταβολή των συντάξεων και την πληρωμή των υποχρεώσεων των ασφαλιστικών φορέων προς τους προμηθευτές.

Ανοικτό παραμένει επίσης και το θέμα της παρακράτησης των μειώσεων από τις συντάξεις του επόμενου μήνα. Οι μειώσεις που είχαν αναβληθεί τον προηγούμενο μήνα, έχουν ήδη ενσωματωθεί από την Ηλεκτρονική διακυβέρνηση Κοινωνική Ασφάλιση (ΗΔΙΚΑ) Α.Ε. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του δεύτερου μνημονίου, οι μειώσεις θα παρακρατηθούν σε 8 ισόποσες δόσεις αναδρομικά από τον Ιανουάριο. Οι κύριες συντάξεις μειώνονται κατά 12%, για το τμήμα που υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ, και οι επικουρικές κατά 10% έως 15%.

Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Ένας «παλιός γνώριμος» του άλλοτε υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, που επί σειρά ετών κατείχε τη θέση του Γενικού Γραμματέα, επιστρέφει και πάλι στο ίδιο υπουργείο με την ιδιότητα του υπηρεσιακού υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Πρόκειται για τον Σίμο Σιμόπουλο ο οποίος παρέλαβε αργά το μεσημέρι από τον απερχόμενο υπουργό Μάκη Βορίδη τα ηνία του υπουργείου.

Στη διάρκεια της τελετής παράδοσης-παραλαβής ο κ. Βορίδης έπλεξε το εγκώμιο του αντικαταστάτη του, λέγοντας πως είναι ένας άνθρωπος που έχει γνώση των θεμάτων και αυτό εξασφαλίζει ότι το επόμενο χρονικό διάστημα, μέχρι τις εκλογές και την ορκωμοσία της νέας κυβερνήσεως, το υπουργείο βρίσκεται σε καλά χέρια.

Επίσης ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε εν συντομία στις σημαντικές παρεμβάσεις, όπως τις χαρακτήρισε, που έκανε στο υπουργείο στη διάρκεια των έξι μηνών, αλλά και στις πολλές προκλήσεις που αντιμετώπισε και ευχήθηκε στο νέο υπουργό κάθε επιτυχία στο έργο του.

Από την πλευρά του ο κ. Σιμόπουλος χαρακτήρισε εντυπωσιακό το έργο που επιτελέστηκε στο υπουργείο το τελευταίο διάστημα, καθώς όπως είπε, χρόνια προβλήματα είτε έχουν βρει λύση, είτε έχουν μπει σαφώς σε τροχιά επίλυσης.

Ο κ. Σιμόπουλος επανέλαβε ότι αυτό που τον ενδιαφέρει περισσότερο είναι η καθημερινότητα του πολίτη, κάτι για το οποίο είχε δώσει μάχες τόσο από τη θέση του ΓΓ του υπουργείου, όσο και από τη θέση του προέδρου του ΟΑΣΑ.

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Παραλαμβάνοντας τα καθήκοντά του ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριος Οικονόμου εμφανίστηκε βέβαιος ότι το έργο του υπουργείου «αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο στον τομέα της εσωτερικής ασφάλειας, όπως αυτός θα υπηρετηθεί το επόμενο διάστημα, ανεξαρτήτως των φυσικών προσώπων που θα κληθούν να υπηρετήσουν την ανάλογη πολιτική».

«Πρωταρχικός στόχος», τόνισε ο κ. Οικονόμου, «είναι να διαφυλάξουμε με όλες μας τις δυνάμεις να διεξαχθεί ο προεκλογικός αγώνας σε περιβάλλον ασφάλειας. Με λίγα λόγια να θωρακίσουμε τη Δημοκρατία». «Η ευθύνη μας είναι μεγάλη. Με σκληρή δουλειά, συστηματική προσπάθεια και προσήλωση στο καθήκον είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε», κατέληξε ο νέος υπουργός.

Ένα σύντομο απολογισμό του έργου του, εστιάζοντας στο τελευταίο δίμηνο, έκανε ο ερχόμενος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που αναφέρθηκε ειδικότερα στην ενίσχυση της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ κατά 1.000 άτομα, τη δημιουργία του πρώτου Κέντρου Κλειστής Προσωρινής Φιλοξενίας Παράνομων Μεταναστών και στις στοχευμένες δράσεις για τη βελτίωση των συνθηκών στο Κέντρο της Αθήνας.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης μίλησε για την ανάγκη ενότητας στον τόπο και κάλεσε όλους τους Έλληνες να είναι ενωμένοι σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία λέγοντας χαρακτηριστικά: «πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί, ούτως ώστε οι Έλληνες να είμαστε ενωμένοι. Το έχουμε ανάγκη τώρα περισσότερο από ποτέ. Να είμαστε ενωμένοι, να οδηγηθούμε στις κάλπες με βάση το κοινό συμφέρον, το συμφέρον της πατρίδας όπως το αντιλαμβάνεται ο καθένας, αλλά ενωμένοι και όχι διχασμένοι, ενωμένοι και αποφασισμένοι ότι αυτός ο τόπος θα έχει το μέλλον που του πρέπει. Ότι τα παιδιά μας θα εξασφαλίσουν ένα μέλλον γιατί εργαζόμαστε εμείς τώρα».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή