Ματαίωσε επίσκεψη στη Βρετανία η βασίλισσα Σοφία εξαιτίας του Γιβραλτάρ

Πέμπτη, 17 Μαΐου 2012 15:51
A- A A+

Η βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας ματαίωσε επίσκεψη στη Βρετανία, όπου ήταν προσκεκλημένη για τον εορτασμό του Διαμαντένιου Ιωβηλαίου της βασίλισσας Ελισάβετ, λόγω της διαμάχης για το διαφιλονικούμενο Γιβραλτάρ.

Ανακοίνωσε της ισπανικής κυβέρνησης αναφέρει ότι «δεν θα ήταν πρέπον» να παραβρεθεί η 73χρονη βασίλισσα Σοφία στο γεύμα που θα πραγματοποιηθεί αύριο με προσκεκλημένους μέλη βασιλικών οίκων από όλο τον κόσμο με αφορμή τον εορτασμό των 60 χρόνων από την ενθρόνιση της βασίλισσας Ελισάβετ.

Τόσο τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, όσο και το Φόρεϊν Όφις, δεν σχολίασαν το ζήτημα.

Ο σύζυγος της βασίλισσας Σοφίας, βασιλιάς Χουάν Κάρλος, ο οποίος αναρρώνει ύστερα από χειρουργική επέμβαση στο ισχίο, είχε ήδη απορρίψει την πρόσκληση για το γεύμα στο Κάστρο του Ουίνδσορ, έξω από το Λονδίνο.

Το ζήτημα συνδέεται και με την προγραμματισμένη επίσκεψη στο Γιβραλτάρ τον Ιούνιο του πρίγκιπα Εδουάρδου και της συζύγου του Σόφι, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τους εορτασμούς του Διαμαντένιου Ιωβηλαίου.

Η Ισπανία εξακολουθεί να διεκδικεί την εθνική της κυριαρχία στο Γιβραλτάρ, το οποίο διοικείται από τη Βρετανία από το 1713 σύμφωνα με τους όρους της Συνθήκης της Ουτρέχτης.

Το 1981, το βασιλικό ζεύγος της Ισπανίας δεν δέχτηκε πρόσκληση για να παραβρεθεί στο γάμο το πρίγκιπα Καρόλου και της Νταϊάνα καθώς σχεδίαζαν να επισκεφθούν το Γιβραλτάρ στο πλαίσιο του μήνα του μέλιτος τους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή