Θέμα χρόνου η ανακοίνωση της συμφωνίας Σαμαρά - Μπακογιάννη

Πυρετός διεργασιών στη «γαλάζια πολυκατοικία»
Πέμπτη, 17 Μαΐου 2012 16:45
UPD:17:02

Σύμφωνα με πληροφορίες, από χθες έχουν κλείσει και οι όροι της συμφωνίας, με την κ. Μπακογιάννη να δέχεται πρόταση του κ. Σαμαρά να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας. (Φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Θέμα χρόνου είναι η ανακοίνωση της συμφωνίας Αντώνη Σαμαρά και Ντόρας Μπακογιάννη για κοινή κάθοδο ΝΔ-ΔΗΣΥ στις εκλογές του Ιουνίου.

Παρά τις αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό της Δημοκρατικής Συμμαχίας όσο και στις τάξεις της λεγόμενης λαϊκής δεξιάς, η συμφωνία έκλεισε και είναι θέμα ωρών να ανακοινωθεί επισήμως.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από χθες έχουν κλείσει και οι όροι της συμφωνίας, με την κ. Μπακογιάννη να δέχεται πρόταση του κ. Σαμαρά να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Ταυτόχρονα, σε εκλόγιμες θέσεις στα ψηφοδέλτια της ΝΔ φέρονται να τοποθετούνται συγκεκριμένα στελέχη της ΔΗΣΥ - στενοί συνεργάτες της προέδρου.

Τη θετική κατάληξη των επαφών Σαμαρά - Μπακογιάννη επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1, ο πρώην βουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γ. Κοντογιάννης. «Θεωρώ ότι είναι σε πολύ καλό επίπεδο, θέλω να πιστεύω ότι οι συνομιλίες, που έχουν ξεκινήσει, σύντομα θα καταλήξουν. Δεν έχουμε περιθώριο να βάζουμε τα οποιαδήποτε προσωπικά πάνω από το εθνικό συμφέρον. Και αυτήν τη στιγμή, προέχει το εθνικό συμφέρον», σημείωσε ο κ. Κοντογιάννης και πρόσθεσε: «Ο χρόνος πιέζει, εκ των πραγμάτων τα χρονικά περιθώρια είναι πάρα πολύ στενά, και δεν νομίζω πως πρέπει να τραβήξει αυτό και για άλλους λόγους, καθαρά πρακτικούς. Πρέπει, όποια συμφωνία γίνει, να κατατεθούν, μετά, συνδυασμοί στα πρωτοδικεία, νομίζω ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο, λογικά, θα πρέπει να έχουμε τελειώσει, χωρίς να σημαίνει ότι γίνεται κάτι βεβιασμένο».

Προηγήθηκε συζήτηση κοινής καθόδου στις εκλογές μεταξύ της κ. Μπακογιάννη και του προέδρου της Δράσης Στέφανου Μάνου, ο οποίος πάντως, μετά και τις εξελίξεις στο «συνοικέσιο» ΝΔ - ΔΗΣΥ, απέρριψε το ενδεχόμενο επιστροφής του στη ΝΔ.

Σε δηλώσεις του στο Real FM, o κ. Μάνος αντιπρότεινε μάλιστα τη συνένωση όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων -ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Δημοκρατική Συμμαχία και Δράση- σε ενιαίο κόμμα, κάτω από μία «αξιόπιστη νέα ηγεσία».

«Είχαμε ξεκινήσει μία συζήτηση με την κ. Μπακογιάννη -η οποία είχε αρχίσει και προ των εκλογών- και όλα έδειχναν ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε, αλλά δεν υπήρξε ανακοίνωση, τώρα διαβάζω στις εφημερίδες ότι υπάρχει μία παράλληλη ενδεχομένως συζήτηση με τη ΝΔ, αλλά και εκεί δεν φαίνεται να έχει τελειώσει οτιδήποτε», υποστήριξε ο κ. Μάνος και παράλληλα ξεκαθάρισε πως δεν έχει καμία απολύτως κρούση από τη ΝΔ.

«Το μόνο που μπορεί να γίνει για να ξεπεραστεί η σημερινή κατάσταση», τόνισε, «είναι να ενωθούν όλες οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις -ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Δημοκρατική Συμμαχία και η Δράση- κάτω από μία αξιόπιστη νέα ηγεσία, δηλαδή όλα τα τέσσερα κόμματα που χωρίς επιφύλαξη λένε ότι "θέλουμε να είμαστε στην Ευρώπη με οποιοδήποτε κόστος"». Ο κ. Μάνος εξειδίκευσε την πρότασή του μιλώντας για εκλογική συμμαχία σε ένα ενιαίο κόμμα, με νέα ηγεσία.

Σε ειρωνικό τόνο σχολίασε την πρόταση της Δράσης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης μέσω twitter: «Πρόταση ΔΡΑΣΗΣ-Στ Μάνος: Εκλογικη σύμπραξη ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΡΑΣΗ-ΔΗΣΥ! Αν και θα απορριφθεί, κάτι λέει... Ας το παραδεχτούμε! Εδω φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ!».

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με στελέχη της ΝΔ, τις τελευταίες μέρες έχουν αναληφθεί συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, με σκοπό να υπάρξει προσέγγιση της Λεωφόρου Συγγρού και με το ΛΑ.Ο.Σ., με τον Γ. Καρατζαφέρη να τηρεί προς το παρόν στάση αναμονής, περιμένοντας τις κινήσεις του προέδρου της ΝΔ.

Σε χθεσινή ανακοίνωσή του ο ΛΑ.Ο.Σ. δηλώνει πως «δεν τοποθετείται σε σενάρια, διαρροές, υποθέσεις, ή ακόμα και προθέσεις» και αφού επισημαίνεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο ενός σταλινισμού», υπογραμμίζεται με νόημα πως ο Γ. Καρατζαφέρης «έχει δώσει εξετάσεις ότι μπορεί να είναι το αποτελεσματικό ανάχωμα».

«Μόνος μου έχτισα το κόμμα και μόνος μου θα το ξαναχτίσω», διεμήνυσε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. σε παρέμβαση στον τηλεοπτικό σταθμό "Τηλεάστυ". Η συγκεκριμένη τοποθέτηση του κ. Καρατζαφέρη αναρτήθηκε και στην ιστοσελίδα του κόμματος και σύμφωνα με στελέχη του ΛΑ.Ο.Σ., αποτελεί απάντηση στα σενάρια περί ενιαίας καθόδου της κεντροδεξιάς.

«Είμαι αποφασισμένος να δώσω σκληρή μάχη, και όπως έχτισα το κόμμα το 2000 μόνος μου, ένας εγώ, κι εσείς ήρθατε δίπλα ο ένας στον άλλο, θα το ξαναχτίσω σήμερα το κόμμα, και θα είναι νικηφόρο το αποτέλεσμα», διεμήνυσε ο Γιώργος Καρατζαφέρης.

Ξεκάθαρο ανάχωμα της κεντροδεξιάς, απέναντι στην άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε ο πρώην βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Θανάσης Πλεύρης «Δεν πρέπει», τόνισε σε δηλώσεις του στο ρ/σ Bήμα FM, «να επιτρέψουμε στον κ. Τσίπρα να πάρει την εξουσία της χώρας. Για μένα αυτό είναι ένα μεγάλο, κεντρικό διακύβευμα και θεωρώ ότι ο ΛΑ.Ο.Σ πρέπει να μπει σε αυτή την κατεύθυνση, σε αυτή τη συζήτηση με προσανατολισμό πώς θα αποτραπεί αυτή η άνοδος».

«Τώρα, αν τελικά υπάρξουν ή όχι, ή εάν οι όροι αυτοί λειτουργήσουν προσθετικά είναι διαφορετική κουβέντα», επεσήμανε. «Ενδεχομένως, να μην υπάρξουν οι όροι και οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο, αλλά η κεντρική μου τοποθέτηση είναι ότι τα κόμματα τις κεντροδεξιάς πρέπει να δείξουν υπευθυνότητα απέναντι σε αυτό τον κίνδυνο».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή