Συλλογική απάθεια

Πέμπτη, 17 Μαΐου 2012 20:22

A- A A+

Τα ζευγάρια περπατούσαν χεράκι-χεράκι. Τα παιδιά έπαιζαν. Η ζωή είχε επανέλθει στους φυσιολογικούς της ρυθμούς. Τα 49 ακέφαλα πτώματα που είχαν βρεθεί την προηγουμένη λίγο πιο κάτω είχαν απομακρυνθεί. Σε απόσταση μισής ώρας, ο Φρανσίσκο Ουμπέρτα περίμενε δίπλα σ' ένα γεμάτο εστιατόριο να αγοράσει εισιτήρια για την ταινία «Οι Εκδικητές». «Το ξέρω ότι είναι τρομακτικό», είπε στους δημοσιογράφους των «Νιου Γιορκ Τάιμς». «Αλλά τι μπορείς να κάνεις;».

Ο Ουμπέρτα είχε ακούσει στο ραδιόφωνο για τα πτώματα που βρέθηκαν την Κυριακή στην Καντερέιτα Χιμένες. Όπως είπε όμως, οι ποδοσφαιρικοί αγώνες είχαν προσελκύσει μεγαλύτερη προσοχή. «Πρέπει να συνεχίσουμε να ζούμε όσο αυτοί κάνουν ό,τι κάνουν», είπε.

Οι Μεξικανοί φαίνεται να έχουν πια συνηθίσει στο θέαμα πτωμάτων που ανακαλύπτονται στις γωνίες των δρόμων, μέσα σε εστιατόρια ή κρεμασμένα από γέφυρες. Από τότε που ο πρόεδρος Φελίπε Καλδερόν ξεκίνησε την επίθεση εναντίον των εμπόρων ναρκωτικών, πριν από έξι χρόνια, 50.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε εγκλήματα που σχετίζονται με το εμπόριο αυτό. Το Μεξικό έχει βυθιστεί σε μια συλλογική απάθεια και δεν είναι λίγοι οι Μεξικανοί που ενοχλούνται απ' αυτό.

«Για πολλούς Μεξικανούς, αυτοί οι φόνοι είναι μεν κάτι αποκρουστικό, τους απαλλάσσουν όμως κι από τους "κακούς"», επισημαίνει ο Χόρχε Καστανιέδα Γκουτμάν, ένας πρώην υποψήφιος για την προεδρία. Στην τελευταία υπόθεση, ορισμένα από τα θύματα ενδέχεται να ήταν πράγματι παράνομοι. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, οι δράστες πρέπει να ανήκουν στη συμμορία Σέτας, η οποία είναι γνωστή για τις ωμές μεθόδους που χρησιμοποιεί. Οι δολοφονίες έγιναν πιθανότατα σε αντίποινα για μαζικές δολοφονίες από τη συμμορία Σιναλόα.

Οι δύο αυτές συμμορίες είναι οι ισχυρότερες του Μεξικού. Η Σιναλόα μεταφέρει ναρκωτικά από το δυτικό Μεξικό προς βορρά. Η Σέτας αποτελεί νεότερη άφιξη και δημιουργήθηκε από πρώην στρατιώτες των Ειδικών Δυνάμεων. Η μία συμμορία εισβάλλει στις περιοχές της άλλης και αφήνει πίσω της πτώματα για εκφοβισμό. Το τελευταίο κύμα βίας φαίνεται πως προκλήθηκε όταν μια συμμορία με το όνομα Φονιάδες της Σέτας άφησαν 35 πτώματα σε μια λεωφόρο σε ώρα της αιχμής στην πόλη Βερακρούς (φωτογραφία).

Δύο μήνες αργότερα, βρέθηκαν 26 πτώματα στην Γκουανταλαχάρα, ένα οχυρό της Σιναλόα. Στις 4 Μαΐου, 23 πτώματα, από τα οποία τα 14 ήταν ακέφαλα, βρέθηκαν στην πολιτεία Ταμαουλίπας. Τα εννιά κρέμονταν από μια γέφυρα.

Παρόλο που τα αντίποινα αποτελούν πειστική εξήγηση, οι ειδικοί λένε ότι μπορεί να πρόκειται για κάτι τελείως διαφορετικό. Τα θύματα της Ταμαουλίπας, στα οποία περιλαμβάνονταν έξι γυναίκες, μπορεί να ήταν αθώοι μετανάστες, όπως ακριβώς συνέβη με τους 72 Κεντροαμερικανούς που πιστεύεται ότι σκότωσαν μέλη της Σέτας το 2010 και με τα 193 πτώματα που βρέθηκαν πέρυσι σε μια σειρά τάφων σε έδαφος της Σέτας, κοντά στα σύνορα με το Τέξας.

Με δεδομένη όλη αυτή τη βία, δεν είναι περίεργο ότι πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να κοιτάξουν προς άλλη κατεύθυνση. «Μια στρατηγική που χρησιμοποιούμε για την προστασία μας, για την επιβίωσή μας, είναι να αγνοήσουμε το πρόβλημα, γιατί δεν υπάρχει τίποτα που μπορούμε να κάνουμε», λέει η Μαρία Αντόνια Παδίγια Βάργκας, συντονίστρια μιας ομάδας ψυχολογικής έρευνας. «Είναι ένα φαινόμενο που έχουμε παρατηρήσει όταν ποντίκια εκτίθενται σε ανεξέλεγκτα ηλεκτροσόκ».

Οι κάτοικοι μιας συνοικίας της πρωτεύουσας όπου την περασμένη εβδομάδα βρέθηκαν έξι πτώματα λένε ότι δεν συζητούν αυτό το θέμα. «Είναι καλύτερα να το αφήσουμε να ξεχαστεί», λέει ο 68χρονος Αντρές Καστίγιο. «Ζούμε με την ιδέα ότι μπορεί να βγούμε το πρωί από τα σπίτια μας και να μη γυρίσουμε πίσω».

Αποστάσεις κρατούν και οι τρεις υποψήφιοι για την προεδρία. Πολλοί Μεξικανοί πιστεύουν ότι όποιος κι αν κερδίσει, δεν θα αλλάξει πολλά πράγματα. Η συμμετοχή στις εκλογές της 1ης Ιουλίου αναμένεται έτσι να είναι μικρή.

Πηγή: The New York Times, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή