Εφυγε η δημιουργός των «Νανά»

Τετάρτη, 22 Μαΐου 2002 18:17

A- A A+

Η διάσημη γαλλο-αμερικανίδα ζωγράφος και γλύπτρια Νίκι ντε Σεν-Φαλ απεβίωσε σήμερα στο Σαν Ντιέγκο των Ηνωμένων Πολιτειών, μετά από μακρόχρονη ασθένεια στους πνεύμονες, την οποία προκάλεσε, σύμφωνα με την οικογένειά της η συνεχής επαφή της με επικίνδυνες ουσίες, που χρησιμοποιούσε στα έργα της.

Η Νίκι ντε Σεν Φαλ γεννήθηκε στο Νεϊγί σιρ Σεν τον Οκτώβριο του 1930 από πατέρα γάλλο τραπεζίτη και μητέρα αμερικανίδα αριστοκράτισσα. Δεν πήρε ποτέ μαθήματα ζωγραφικής ή γλυπτικής, απλώς άρχισε να ζωγραφίζει στα 22 της χρόνια. Στα πρώτα βήματα της καριέρας της έγινε γνωστή από τους "πίνακες-έκπληξη", τους οποίους δημιουργούσαν οι ίδιοι οι επισκέπτες της έκθεσης εκτοξεύοντας με ειδική καραμπίνα μπογιά σε διάφορα χρώματα πάνω σε γύψο.

Ομως τα έργα που την έκαναν διάσημη, το 1965, ήταν οι περίφημες "Νανά": τεράστιες Αφροδίτες από σκουπίδια, με πληθωρικές καμπύλες.

Σχεδόν όλα τα έργα της είναι μεγάλων διαστάσεων και εκτίθενται σε ανοικτούς χώρους από το Παρίσι και τις Βρυξέλλες ως το Τόκιο και τη Νέα Υόρκη.

Ενα από τα μεγαλύτερα και γνωστότερα γλυπτά της είναι η "μεγαλύτερη πόρνη του κόσμου", μια γυναικεία μορφή ύψους 27 μέτρων, που δημιουργήθηκε για το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Στοκχόλμης, τοποθετήθηκε στην είσοδό του και οι επισκέπτες πρέπει να περνούν ανάμεσα από τα πόδια της γυναικείας μορφής για να μπουν στις αίθουσες.

Η Νίκι ντε Σεν-Φαλ είχε μια ιδιαίτερη σχέση με την πόλη του Ανόβερου, όπου και δώρισε 360 γλυπτά και πίνακές της στο μουσείο Σπρένγκελ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή