Έρευνα: Η Αυστραλία βιώνει τις θερμότερες δεκαετίες της

Παρασκευή, 18 Μαΐου 2012 14:46
UPD:14:52

A- A A+

Η περίοδος από το 1950 έως σήμερα είναι για την Αυστραλία - και την ευρύτερη περιοχή της Αυστραλασίας- η θερμότερη της τελευταίας χιλιετίας. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης επικαλούμενοι 27 κλιματικά αρχεία, μέσω των οποίων αναδημιούργησαν τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή τα τελευταία 1000 χρόνια. Οι επιστήμονες αποδίδουν την τάση αυτή στην «ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή».

«Η μελέτη μας αποκάλυψε ότι η πρόσφατη υπερθέρμανση, σε ένα πλαίσιο 1000 ετών, είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστη και δεν μπορεί να εξηγηθεί λαμβάνοντας υπόψη μόνο φυσικούς παράγοντες, κάτι που αφήνει να εννοηθεί ότι η επίδραση της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής στην περιοχή της Αυστραλασίας είναι έντονη», λέει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Τζοέλ Τζέρτζις.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια σειρά φυσικών δεικτών, όπως είναι οι δακτύλιοι των δέντρων, τα κοράλλια και οι πυρήνες των πάγων, για να μελετήσουν τις θερμοκρασίες που επικρατούσαν την τελευταία χιλιετία στην Αυστραλασία - τη γεωγραφική περιοχή που περιλαμβάνει την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νέα Γουινέα και όμορα νησιωτικά συμπλέγματα- και να τις συγκρίνουν με κλιματικά πρότυπα προσωμοίωσης. «Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι δεν υπάρχουν άλλες θερμές περίοδοι αυτά τα 1000 χρόνια, οι οποίες να μπορούν να συγκριθούν με την υπερθέρμανση που βιώνει η Αυστραλασία από το 1950», επισημαίνει η ερευνήτρια.

Η Δρ. Τζέρτζις εξηγεί ότι η αξιοποίηση φυσικών δεικτών όπως οι προαναφερθέντες, είναι απαραίτητη «για να αξιολογηθεί η κλιματική μεταβλητότητα - σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο- των αιώνων πριν από το 1910, όταν άρχισε η άμεση καταγραφή θερμοκρασιακών δεδομένων». Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι ερευνητές μελέτησαν αρχεία που προέκυψαν μετά από δεκαετίες ερευνών από 30 και πλέον ερευνητές. Η αναδημιουργία των θερμοκρασιών επετεύχθη με 3000 διαφορετικούς τρόπους, ώστε τα αποτελέσματα να ανταποκρίνονται όσο το δυνατόν περισσότερο στην πραγματικότητα.

Η έκθεση, που δημοσιεύεται στην Επιθεώρηση του Κλίματος, θα υποβληθεί εκ μέρους των χωρών της Αυστραλασίας στη Διακυβερνητική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Αλλαγή του Κλίματος, ώστε να ληφθεί υπόψη στην επόμενη έκθεσή της, στο κεφάλαιο για το κλίμα του παρελθόντος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή