Με Νεοελληνική Γλώσσα άνοιξε η αυλαία των Πανελλαδικών

Εντός των επόμενων δύο ημέρων οι αλλαγές στο πρόγραμμα λόγω εκλογών
Δευτέρα, 21 Μαΐου 2012 06:42
UPD:14:19

Αρχισαν σήμερα οι πανελλαδικές εξετάσεις με τους υποψήφιους για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση να διαγωνίζονται στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας.

A- A A+

Αρχισαν σήμερα οι πανελλαδικές εξετάσεις με τους υποψήφιους για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση να διαγωνίζονται στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας.

Το θέμα που επελέγη ήταν ένα απόσπασμα από το έργο της Ελένης Γλύκατζη -Αρβελέρ «Πολιτισμός και Ελληνισμός- Προσεγγίσεις», με τους εξεταζόμενους να καλούνται να αναπτύξουν τις απόψεις για το πανανθρώπινο μήνυμα που εκπέμπει η Τέχνη στις κοινωνίες.

Ενδεικτικά αναφέρεται απόσπασμα του κειμένου που δόθηκε στους μαθητές: «Κάθε πολιτισμός έχει τα όρια και το στίγμα του στον ιστορικό χώρο και χρόνο. Μέσα ωστόσο στην ιστορία του κόσμου, το αρχαιοελληνικό αισθητικό επίτευγμα σημαδεύει την καταγωγή μιας τέχνης με πανανθρώπινο μήνυμα και με διαστάσεις παγκόσμιες, θα έλεγα σχεδόν εξωχρονικές. Πρώτη έκφραση της αποστασιοποίησης του ανθρώπου από την αναγκαιότητα της φύσης, χάρη στη μεταμόρφωση της ύλης σε πνεύμα, το ελληνικό πλαστικό κατόρθωμα δηλώνει την επίμονη και έλλογη προσπάθεια του καλλιτέχνη να δαμάσει το πάθος και τη μοίρα με τα έργα τού νου και της καρδιάς, αυτά που φέρνουν τον άνθρωπο όλο και πιο κοντά στον Θεό, αυτά που τον οδηγούν δίπλα στον συνάνθρωπο...».

Ο εξεταστές ζήτησαν περίληψη του κειμένου που βαθμολογείται με 25 μονάδες και ανάπτυξη 500 - 600 λέξεων που βαθμολογείται με 40 μονάδες.

Τα θέματα δόθηκαν εγκαίρως στην πλειοψηφία των εξεταστικών κέντρων, με εξαίρεση κάποια εξεταστικά κέντρα στα οποία παρατηρήθηκε καθυστέρηση. καθώς ήταν πολλές σελίδες που έπρεπε να φωτοτυπηθούν και να δοθούν στους υποψήφιους. Έτσι, στα μεγάλα σχολικά συγκροτήματα, απαιτήθηκε λίγο περισσότερος χρόνος, ώσπου να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Την Τετάρτη, οι υποψήφιοι θα εξεταστούν σε Βιολογία, Φυσική, Ιστορία και Μαθηματικά - Στοιχεία Στατιστικής, Γενικής Παιδείας.

Την Παρασκευή, οι υποψήφιοι της θεωρητικής κατεύθυνσης θα δώσουν εξετάσεις στο μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και οι υποψήφιοι της θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης στο μάθημα της Φυσικής.

Οι πανελλαδικές εξετάσεις των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (Επαγγελματικά Λύκεια Ομάδα Α') θα αρχίσουν αύριο, Τρίτη.

Εντός των επόμενων δύο ημέρων οι αλλαγές στο πρόγραμμα

Η υπουργός Παιδείας Αγγελική - Ευφροσύνη Κιάου επισκέφθηκε το Πειραματικό Λύκειο Αγίων Αναργύρων και ευχήθηκε στα παιδιά καλή επιτυχία.

Αγγελική-Ευφροσύνη Κιάου: Oλοι και όλα είναι στη θέση τους

Αγγελική-Ευφροσύνη Κιάου: Oλοι και όλα είναι στη θέση τους

Όπως δήλωσε, διαπίστωσε ότι όλα είναι έτοιμα. Μπήκε στις τάξεις, μίλησε με τα παιδιά και αισθάνθηκε, όπως σημείωσε, ως μαθήτρια. Οι εξετάσεις αυτές δεν είναι όλη σας η ζωή και γι΄ αυτό μην πανικοβάλεστε, είπε απευθυνόμενη στους μαθητές.

Η κ. Κιάου επανέλαβε ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις είναι μια ολόκληρη επιχείρηση που επιστρατεύει ένα μεγάλο μηχανισμό, ο οποίος, όπως είπε, λειτουργεί.

Ερωτηθείσα σχετικά, διευκρίνισε ότι εντός των επόμενων δύο ημερών θα ανακοινωθούν οι τροποποιήσεις στο πρόγραμμα των εξετάσεων λόγω των βουλευτικών εκλογών. Υπογράμμισε, πάντως, ότι το πρόγραμμα είναι τέτοιο που δεν θα προκαλέσει αναστάτωση στα παιδιά.

Μετά από συνάντηση που είχε το Σάββατο με τον πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο η η κ. Κιάου διευκρίνισε ότι οι εξετάσεις θα ολοκληρωθούν εντός του Ιουνίου, όπως και η βαθμολόγηση, έτσι ώστε να παραδοθεί η βαθμολογία και τα παιδιά να μπορέσουν να συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά δελτία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή