11ο Φεστιβάλ Χορού του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων

Δευτέρα, 21 Μαΐου 2012 09:46

A- A A+

Χορευτικά ταξίδια απόδρασης από τη σκιά και τη θλίψη της οικονομικής κρίσης υπόσχεται το 11ο Φεστιβάλ Χορού του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων, που ξεκίνησε το Σάββατο και θα διαρκέσει έως τις 18 Ιουνίου.

Έλληνες χορογράφοι και χορευτές απογειώνουν την τέχνη τους στο φετινό Φεστιβάλ χορού, που διεξάγεται σε μουσεία και ιδρύματα, αναδεικνύοντας τις εγχώριες εκφράσεις του χορού και καλωσορίζοντας ελληνικές χορευτικές ομάδες που δημιουργούν εκτός Ελλάδας.

Σε έξι θέατρα της Αθήνας, 63 ομάδες χορού παρουσιάζουν τις καινούργιες δουλειές τους, ως πειστήριο των αναζητήσεων του σύγχρονου χορού στην Ελλάδα και, με πνεύμα αισιοδοξίας, ανοίγουν νέους ορίζοντες, αποδεικνύοντας ότι εξακολουθούν να ονειρεύονται και να ελπίζουν.

Και αυτήν τη φορά, οι «Ανεξάρτητες Παρουσίες» φέρνουν στο φως έργα πρωτοεμφανιζόμενων χορογράφων και χορευτών, οι οποίοι δεν έχουν σταθερές ομάδες. Σε συνεργασία με το ελληνικό τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού, Cid Unesco, οι Έλληνες χορογράφοι οργανώνουν δυο βραδιές, αφιερωμένες στους τελειόφοιτους των ελληνικών ανώτερων σχολών χορού, ως συμβολικές εκδηλώσεις για τη σημασία της εκπαίδευσης και την επιβράβευση της σκληρής και μεθοδικής εργασίας.

Σε ένα διήμερο αφιερωμένο αποκλειστικά στα παιδιά, τρεις ομάδες χορού θα διηγηθούν με τη γλώσσα του σώματος πολύχρωμα και αιθέρια παραμύθια, στην παιδική ψυχή κάθε ηλικίας.

Σημείωμα του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων

Ο χορογράφος Πέτρος Γάλλιας, πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων, σημειώνει: «Οι Έλληνες χορογράφοι αποτελούμε αδιάσπαστο κομμάτι αυτής της δοκιμαζόμενης κοινωνίας. Κόντρα στο γκρίζο και αβέβαιο πολιτιστικό παρόν, επιμένουμε με τη συνεχή παρουσία και προσφορά μας στα πολιτιστικά δρώμενα και αποδεικνύουμε ότι ακόμα και σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για τη χώρα μας, συνεχίζουμε να δημιουργούμε.

Σας καλούμε να μας συναντήσετε σε θέατρα, στούντιο χορού, εκθεσιακούς χώρους και μουσεία, για να μοιραστούμε τους προβληματισμούς, τις σκέψεις, τις αγωνίες, τις ελπίδες και τα οράματά μας, όλα αυτά που συνιστούν την τέχνη μας.

Στα 11 Φεστιβάλ μας έχουν παρουσιαστεί συνολικά 539 έργα Ελλήνων δημιουργών. Εστιάζοντας αποκλειστικά στην εγχώρια καλλιτεχνική παραγωγή, δημιουργούμε ένα πεδίο συνάντησης ανάμεσα στο κοινό και τους Έλληνες χορογράφους, συμβάλλοντας, έτσι, στη διαμόρφωση του σύγχρονου πολιτιστικού προσώπου της χώρας μας.

Το Σωματείο συμπεριλαμβάνει στο πρόγραμμά του όλα τα έργα που του προτείνονται για το Φεστιβάλ. Δίνει την ευκαιρία σε όλους τους χορογράφους να παρουσιάσουν το έργο τους αυτόνομα, χωρίς διαμεσολάβηση, χωρίς επιλογή ή έλεγχο.

Ο τελικός λόγος ανήκει σε εσάς, τους φίλους του χορού, που αγκαλιάζετε τις διοργανώσεις μας και κάνατε το Φεστιβάλ μας θεσμό. Σε σας που στηρίζετε με την παρουσία σας τις παραστάσεις μας και βοηθάτε ουσιαστικά στην ενδυνάμωση της πεποίθησής μας, ότι η τέχνη μας είναι ζωντανή και αφορά όλο και περισσότερους θεατές.

Οι Έλληνες χορογράφοι, χορευτές, ηθοποιοί, μουσικοί, σκηνοθέτες, δραματουργοί, σκηνογράφοι, ενδυματολόγοι, φωτιστές και φωτογράφοι, παρά την έλλειψη πόρων, μόνιμης στέγης και χρημάτων, την ανυπαρξία χορηγιών, κ.λπ., δεν εγκαταλείπουμε το όραμά μας. Είμαστε εδώ παρόντες για άλλη μια χρονιά, για να σας δείξουμε τα χρώματα και τις τάσεις της σύγχρονης ελληνικής χορευτικής δημιουργίας.

Οι συμμετέχοντες χορογράφοι προσφέρουν τα έργα τους στο Φεστιβάλ, χωρίς αμοιβή. Μόνη ανταμοιβή όλων μας, η χαρά της συμμετοχής στην ετήσια αυτή γιορτή του σύγχρονου ελληνικού χορού και η επικοινωνία μας με σας.

Για μία ακόμα χρονιά, παραμένει ανεκπλήρωτο όνειρο η ύπαρξη ενός δικού μας χώρου. Δουλεύουμε και επιμένουμε για αυτό μας το στέκι, γιατί έτσι θα μπορούμε να προσφέρουμε χορό στην πόλη μας, σε όλη την διάρκεια του χρόνου, με σεμινάρια, συνέδρια, ημερίδες και εναλλασσόμενες παραστάσεις.

Αγαπημένοι φίλοι, η στήριξη της τέχνης και μάλιστα της σύγχρονης δημιουργίας, αποτελεί σπουδαία πολιτική πράξη ευθύνης και ουσιαστική επένδυση για το μέλλον».

Πληροφορίες

Σωματείο Ελλήνων Χορογράφων, τηλ.: 210 7560127. Χώροι παραστάσεων: Θέατρα: Olvio, Ροές, Αργώ, Βασιλάκου, Χώρα, 14η Μέρα. Παράλληλες εκδηλώσεις: Μουσείο Μπενάκη, Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη.

Προτεινόμενα για εσάς