Η «Νεκρή Ευρώπη» έγινε ταινία

Δευτέρα, 21 Μαΐου 2012 10:57
UPD:28/11/2012 16:16

Με αφετηρία έναν παλιό, ξεχασμένο μύθο, ο συγγραφέας επιχειρεί ένα στοχασμό πάνω στη βία και την τραγωδία της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας.

A- A A+

Στο κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Σίδνεϊ - που ξεκινάει τον επόμενο μήνα- θα κάνει πρεμιέρα η ταινία «Νεκρή Ευρώπη», που βασίζεται στο ομώνυμο πολυβραβευμένο μυθιστόρημα του Χρήστου Τσιόλκα.

Παραγωγός της ταινίας είναι και ο Iain Canning, που μεταξύ άλλων έχει βάλει την υπογραφή του σε δημοφιλή έργα όπως τα «Control», «The king's speech» («Ο λόγος του βασιλιά»), «Shame» κ.ά.. Η μεταφορά του μυθιστορήματος στη μεγάλη οθόνη έγινε υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Tony Krawitz. Στην υπόθεση του έργου, πρωταγωνιστής είναι ο Ισαάκ, ένα Ελληνόπουλο της Μελβούρνης, που φτάνει στις αρχές του 2000 στην προολυμπιακή Αθήνα και στη συνέχεια αλωνίζει τις πρωτεύουσες της Ευρώπης, τσεκάροντας το νέο τους πρόσωπο, μετά την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού. Ο πρωταγωνιστής, Ewen Leslie, στην πρώτη στάση του ταξιδιού του στην Αθήνα, έρχεται σε επαφή με το πληθωρικό περιθώριο της πρωτεύουσας, κυκλοφορεί στις υποβαθμισμένες γειτονιές με τους μουσουλμάνους μετανάστες και μένει άναυδος από τη νεόπλουτη και αυτιστική ελληνική ιντελιγκέντσια.

Στο αυστραλέζικο κινηματογραφικό Φεστιβάλ θα προβληθεί, μεταξύ άλλων, η ταινία «Άλπεις» του Γιώργου Λάνθιμου, καθώς και το «The Maker», η μικρού μήκους ταινία του ομογενή Κρίστοφερ Κεζέλου.

Το βιβλίο

Με αφετηρία έναν παλιό, ξεχασμένο μύθο, ο συγγραφέας επιχειρεί ένα στοχασμό πάνω στη βία και την τραγωδία της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας. Το βιβλίο «Νεκρή Ευρώπη» είναι μια συνταρακτική ιστορία φαντασμάτων που μιλά για τον πόθο, το ρατσισμό, την εκδίκηση, το αίμα. Ο πολυβραβευμένος Ελληνοαυστραλός συγγραφέας μάς παραδίδει ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα για τις αλήθειες και τα ψέματα της μυθολογίας και της ιστορίας.

Ο συγγραφέας

Ο Χρήστος Τσιόλκας γεννήθηκε στη Μελβούρνη το 1965. Παιδί Ελλήνων μεταναστών της εργατικής τάξης, έχει χαρακτηριστεί «ένας από τους κορυφαίους σύγχρονους μυθιστοριογράφους της Αυστραλίας». Τιμήθηκε με πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων και το βραβείο καλύτερου μυθιστορήματος από την εφημερίδα The Age για το «Νεκρή Ευρώπη». Το φθινόπωρο του 2009, με το τελευταίο του βιβλίο, «Το χαστούκι» (The Slap), κέρδισε το βραβείο του καλύτερου συγγραφέα των χωρών-μελών της Βρετανικής Κοινοπολιτείας.

Προτεινόμενα για εσάς