Σερβία: Συγχαρητήρια ΕΕ για τη νίκη Νίκολιτς στις εκλογές

Δευτέρα, 21 Μαΐου 2012 17:38

Ο Νίκολιτς, πρώην σύμμαχος του αποθανόντος ισχυρού άνδρα στη Σερβία Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, είχε δηλώσει παλαιότερα ότι θα προτιμούσε η χώρα του να συμμαχήσει με τη Ρωσία αντί να μπει στην ΕΕ, ωστόσο τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται ηπιότερος. Απέσπασε νίκη, λαμβάνοντας το 50,21% των ψήφων έναντι 46,77% που έλαβε ο Τάντιτς.

A- A A+

Ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο χαιρέτισαν σήμερα την αιφνιδιαστική εκλογή στην προεδρία της Σερβίας του εθνικιστή Τόμισλαβ Νίκολιτς.

«Στη διάρκεια αυτών των εκλογών, ο σερβικός λαός έδωσε ένα πολύ καθαρό σήμα υποστήριξης στη συνέχιση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της κυβέρνησης», αναφέρουν οι δύο ευρωπαίοι ηγέτες σε κοινή ανακοίνωσή τους.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, οι οποίοι δεν έκρυβαν την προτίμησή τους προς τον απερχόμενο φιλοευρωπαίο πρόεδρο Μπόρις Τάντιτς, κάλεσαν τον Νίκολιτς να συνεχίσει «με αποφασιστικότητα» την πολιτική του προκατόχου του ώστε να καταστεί δυνατό να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη στην ΕΕ.

«Η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας είναι πολύ συγκεκριμένη», υπογράμμισαν οι Βαν Ρόμπαϊ και Μπαρόζο καλώντας να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και ο διάλογος με το Κόσοβο «ώστε να υπάρξει μια ορατή και διαρκής βελτίωση των σχέσεων» ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα.

Αμφότεροι δήλωσαν έτοιμοι για μια «καρποφόρα συνεργασία» με το νέο πρόεδρο.

Τα προγνωστικά των τελευταίων δύο εβδομάδων, που ήθελαν τον ευρωπαϊστή πολιτικό Μπόρις Τάντιτς να κατακτά την προεδρία της Δημοκρατίας, διαψεύστηκαν στις χθεσινές προεδρικές εκλογές.

Ο Νίκολιτς απέσπασε νίκη, λαμβάνοντας το 50,21% των ψήφων έναντι 46,77% που έλαβε ο Τάντιτς.

«Δεν θα παρεκκλίνω από την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας» ήταν η πρώτη φράση του νικητή, ο οποίος μάλιστα εξέφρασε την επιθυμία να είναι η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, από τους πρώτους ηγέτες που θα συναντήσει καθώς, όπως είπε, η Γερμανία είναι «ο καλύτερος εταίρος της Σερβίας στα Βαλκάνια».

Ο Νίκολιτς, πρώην σύμμαχος του αποθανόντος ισχυρού άνδρα στη Σερβία Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, είχε δηλώσει παλαιότερα ότι θα προτιμούσε η χώρα του να συμμαχήσει με τη Ρωσία αντί να μπει στην ΕΕ, ωστόσο τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται ηπιότερος.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Τάντιτς απηύθυνε έκκληση να διατηρήσει η Σερβία «το στρατηγικό της προσανατολισμό προς την ΕΕ». «Θα ήταν τραγικό λάθος αν η Σερβία αλλάξει προσανατολισμό. Είναι θέμα ειρήνης και οικονομικής ανάπτυξης», είπε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή