Δεύτερη ημέρα συνομιλιών για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

Πέμπτη, 24 Μαΐου 2012 12:15

Συνεχίζονται σήμερα στη Βαγδάτη οι συνομιλίες ανάμεσα στο Ιράν και τις έξι δυνάμεις σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

A- A A+

Συνεχίζονται σήμερα στη Βαγδάτη οι συνομιλίες ανάμεσα στο Ιράν και τις έξι δυνάμεις σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Οι έξι δυνάμεις παρεμποδίζουν τις συνομιλίες στη Βαγδάτη με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, δημιουργώντας ένα «δυσμένες κλίμα», δήλωσε σήμερα στο Reuters αξιωματούχος της ιρανικής αντιπροσωπείας.

Οι έξι (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) πιέζουν το Ιράν για υποχωρήσεις όσον αφορά το πρόγραμμα εμπλουτισμού του ουρανίου μετά το 15μηνο πάγωμα των διπλωματικών τους επαφών και συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο μήνα.

«Αυτά που ακούσαμε στην Κωνσταντινούπολη ήταν πιο ενδιαφέροντα. Πιστεύουμε ότι η αιτία για την ανικανότητα των έξι χωρών να επιτύχουν συμφωνία, είναι η Αμερική», είπε ο ίδιος αξιωματούχος, ο οποίος δεν κατονομάζεται.

«Φαίνεται ότι οι βάσεις για ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων δεν έχουν τεθεί ακόμα», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε χθες ότι η πρώτη ημέρα των συνομιλιών ανάμεσα στο Ιράν και στην ομάδα των έξι έδειξε ότι υπάρχουν «αρκετές διαφωνίες» αλλά και σημεία για τα οποία οι δύο πλευρές συμφωνούν.

«Πιστεύω ότι έχουμε την έναρξη μιας διαπραγμάτευσης», είπε ο αξιωματούχος αναφερόμενος στις συνομιλίες, που άρχισαν χθες και διήρκεσαν ως αργά το απόγευμα. «Αλλά ακόμα απέχουμε από την ολοκλήρωσή τους… σχετικά με το ποια είναι τα επόμενα κατάλληλα βήματα».

Το Ιράν ενεπλάκη ενεργά στις συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν για δεύτερη ημέρα σήμερα, είπε ο ίδιος αξιωματούχος, τονίζοντας πως υπάρχουν «πολλά για να συνεχίσουμε» σε ένα δυνητικό τρίτο γύρο συνομιλιών.

Χθες, η αντιπροσωπεία της Ισλαμικής Δημοκρατίας απέρριψε την προσφορά των δυτικών διπλωματών με το επιχείρημα ότι «δεν είναι χρήσιμη» και κάλεσε την ομάδα 5+1 να την «αναθεωρήσει».

Οι Ιρανοί έχουν στόχο να επιτύχουν τον τερματισμό των κυρώσεων εναντίον των εξαγωγών πετρελαίου και του τραπεζικού συστήματος της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Η Τεχεράνη ζητεί επίσης από τις διεθνείς δυνάμεις να αναγνωρίσουν ρητά ότι έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί την πυρηνική τεχνολογία για ειρηνικούς σκοπούς.

Δυτικοί διπλωμάτες λένε ότι η άρση των κυρώσεων σε αυτό το σημείο δεν θα είχε νόημα, αφού χαρακτηρίζουν τις πιέσεις αναγκαίες ώστε το Ιράν να παραμείνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή