«Συγκλονισμένος» ο Κόφι Αναν από τη σφαγή της Χούλα

Τρίτη, 29 Μαΐου 2012 07:13
UPD:07:38
REUTERS

A- A A+

Τον αποτροπιασμό της διεθνούς κοινότητας για τη σφαγή στην πόλη της Χούλα, όπου σκοτώθηκαν 108 άνθρωποι, ανάμεσά τους 50 παιδιά, εξέφρασε ο μεσολαβητής του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Κόφι Αναν, κατά την άφιξή του στη Δαμασκό.

«Είμαι συγκλονισμένος και σοκαρισμένος από τα τραγικά γεγονότα...», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, ο κ. Αναν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ, τον επικεφαλής των παρατηρητών στρατηγό Ρόμπερτ Μουντ, καθώς και με εκπροσώπους της συριακής αντιπολίτευσης και της κοινωνίας των πολιτών.

Ο υπουργός Εξωτερικών του συριακού καθεστώτος Ουάλιντ Μουάλεμ, ο οποίος συναντήθηκε με τον Κόφι Αναν και το στρατηγό Μουντ τη Δευτέρα παρουσίασε, όπως αναφέρθηκε, «την αλήθεια για αυτό που συμβαίνει στη Συρία και τις επιθέσεις εναντίον της τάξης που έχουν στόχο να σπείρουν το χάος, παρά τις μεταρρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν εδώ και μερικές εβδομάδες».

Οι συριακές αρχές κατηγόρησαν τους ισλαμιστές μαχητές για τη σφαγή στη Χούλα, ενώ διέψευσαν τους ισχυρισμούς των Ηνωμένων Εθνών και μαρτύρων ότι ο στρατός βρισκόταν στην περιοχή κατά τη σφαγή.

Μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα, για τρίτη συνεχή ημέρα, στη Συρία μετά τη σφαγή της Χούλα. Στην Χαμπίτ, της επαρχίας Ιντλεμπ, ένα πανό έγραφε: «Ο ΟΗΕ μάς σκοτώνει», καθώς αυξάνεται η οργή του πληθυσμού για την αδράνεια της διεθνούς κοινότητας.

Καταδίκασε το ΣΑ τη σφαγή

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε το συριακό καθεστώς για την επίθεση της Χούλα, καταγγέλλοντας, σε απόφαση η οποία ελήφθη ομόφωνα, «τους βομβαρδισμούς από άρματα μάχης και το πυροβολικό του καθεστώτος εναντίον κατοικημένης συνοικίας».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας «απαίτησε» από τη Δαμασκό να σταματήσει τη χρήση βαρέων όπλων πυροβολικού και να αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις από τις πόλεις «κατ΄εφαρμογήν του σχεδίου Αναν».

Τα 15 μέλη του Συμβουλίου επαναδιατύπωσαν την υποστήριξή τους στις προσπάθειες του απεσταλμένου της διεθνούς κοινότητας και τον επιφόρτισαν με τη μεταφορά των απαιτήσεών τους στο καθεστώς του Ασαντ.

Η Ρωσία ενέκρινε την απόφαση, ωστόσο τόνισε ότι «και οι δύο πλευρές» ενέχονται στη σφαγή της Χούλα, ενώ κατηγόρησε ορισμένες χώρες ότι τροφοδοτούν τη βία στη Συρία για να επιτύχουν αλλαγή καθεστώτος.

«Δεν υποστηρίζουμε την συριακή κυβέρνηση. Υποστηρίζουμε το σχέδιο του Κόφι Αναν», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Από την πλευρά τους, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και ο πρωθυπουρός τη Βρετανίας Τζέιμς Κάμερον συμφώνησαν «να εντείνουν την πίεση» επί του Μπασάρ αλ Ασαντ και επιβεβαίωσαν την προσεχή τρίτη διάσκεψη «Των Φίλων του Συραικού Λαού» στο Παρίσι.

Τη Δευτέρα το βράδυ, ο πάπας Βενέδιτκος XVI εξέφρασε την οδύνη του και την τεράστια ανησυχία του για τη σφαγή και κάλεσε τις θρησκευτικές κοινότητες της Συρίας να συνεργασθούν για να επιστρέψει η ειρήνη.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή