ΠΑΡΑ ΤΙΣ επιμέρους επιφυλάξεις, υπάρχει κοινή θέληση για την αντιμετώπιση των εθνικών ζητημάτων, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μετά την ολοκλήρωση των επαφών του με τους πολιτικούς αρχηγούς τονίζοντας παράλληλα ότι χρειάζεται εγρήγορση, συσπείρωση, και εθνική ομοψυχία.
Ο κ. Σημίτης υπογράμμισε ότι τα ζητήματα εθνικής σημασίας εισέρχονται στην τελική ευθεία, καθώς έχουν ωριμάσει πλέον όλες οι προϋποθέσεις για να ληφθούν οριστικές αποφάσεις.
Αναφερόμενος ειδικότερα στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι «τίποτα δεν αποκλείει τα πράγματα να κυλήσουν ομαλά και να ολοκληρωθούν απρόσκοπτα όλες οι διαδικασίες». Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, τίποτε δεν αποκλείει κάποιοι να θελήσουν να ανακόψουν αυτή την πορεία, «εμπλέκοντάς την με το επιχείρημα της δήθεν ανάγκης προηγούμενης επίλυσης του καθ' εαυτού κυπριακού προβλήματος και στη συνέχεια να πραγματοποιηθεί η ένταξη». Υπενθύμισε παράλληλα ότι στις αποφάσεις του Ελσίνκι περιέχεται η ρήτρα ότι η επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου δεν είναι προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και άρα θα πρέπει η ένταξη να προχωρήσει ομαλά.
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Σημίτης δήλωσε ότι η πολιτική όλων των κυβερνήσεων από την τραγωδία της Κύπρου για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του ζητήματος βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή.
Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, οι συνομιλίες που γίνονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ δεν οδηγούν σε αποτέλεσμα λόγω των τακτικών ελιγμών που πραγματοποιεί η τουρκοκυπριακή πλευρά και οι οποίοι αποβλέπουν είτε στην παραδοχή των γνωστών απαράδεκτων θέσεων της τουρκοκυπριακής πλευράς, είτε, κατά το διάστημα των επόμενων μηνών, στην εμπλοκή των αποφάσεων ένταξης της Κύπρου στην Ένωση.
Αναφερόμενος στο ζήτημα του Ευρωστρατού, ο κ. Σημίτης διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα επιμείνει στο θέμα της αλλαγής του κειμένου της Αγκυρας και επανέλαβε τις ελληνικές θέσεις για το ζήτημα αυτό: αυτονομία της Ε.Ε. στη λήψη των αποφάσεων, ισοτιμία μεταξύ Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, αμοιβαιότητα στις οποιεσδήποτε εγγυήσεις, όχι διακριτικές μεταχειρίσεις.
Ερωτηθείς από δημοσιογράφο για το ενδεχόμενο σύνδεσης αυτού του θέματος με την ένταξη της Κύπρου και την επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου, ο Πρωθυπουργός δήλωσε: «Δεν δεχόμαστε κάποιο τέτοιο πακέτο, αλλά στη ζωή όλα πρέπει να προβλέπονται. Πρέπει να υπάρχει πρόνοια και πρέπει να σκεφτόμαστε τι θα γίνει στο μέλλον. Το τι θέλουμε εμείς, το τι θεωρούμε εμείς σωστό, δεν ξέρω αν το ασπάζονται και όλοι οι άλλοι. Το ένα θέμα, όμως, είναι τελείως διαφορετικό από τα άλλα δύο».
Τέλος, ο κ. Σημίτης κάλεσε τον ελληνικό λαό σε συμπαράταξη, ώστε να λυθούν όλα τα θέματα προς όφελος της χώρας.