Χάγη: Σε 50 χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε ο Τσαρλς Τέιλορ

Τετάρτη, 30 Μαΐου 2012 12:41
UPD:13:43

A- A A+

Σε 50 χρόνια κάθειρξης καταδικάστηκε o πρώην πρόεδρος της Λιβερίας Τσαρλς Τέιλορ καταδικάστηκε από το Διεθνές Ειδικό Δικαστήριο για τη Σιέρα Λεόνε, το οποίο τον έχει κρίνει ένοχο για την υποστήριξη ανταρτών στη χώρα που διέπραξαν χιλιάδες φόνους, βιασμούς και ακρωτηριασμούς.

Οι δικαστές έκριναν ότι υπήρξε ηθικός αυτουργός στα εγκλήματα που συντελέστηκαν στo δεκαετή εμφύλιο στη Σιέρα Λεόνε, παρέχοντας βοήθεια στους αντάρτες. Ο δεκαετής εμφύλιος στη Σιέρα Λεόνε ξεκίνησε το 1991 και κόστισε τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Στη διάρκεια ανάγνωσης της ποινή, ο δικαστής Ρίτσαρντ Λάσικ δήλωσε ότι τα εγκλήματα στη Σιέρα Λεόνε ήταν από τα πλέον επονείδιστα στην ιστορία.

Οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει να επιβληθεί ποινή κάθειρξης 80 ετών στον 64χρονο Τέιλορ - τον πρώτο αρχηγό κράτους που καταδικάζεται από διεθνές δικαστήριο μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ωστόσο ο δικαστής δήλωσε ότι αυτή μια τέτοια ποινή θα ήταν υπερβολική, δεδομένης της περιορισμένης εμπλοκής του Τέιλορ στο σχεδιασμό των επιχειρήσεων στη Σιέρα Λεόνε.

Πρόσθεσε πάντως ότι με αντάλλαγμα διαμάντια ο Τέιλορ παρείχε όπλα, οργανωτική και ηθική υποστήριξη στους αντάρτες του Επαναστατικού Ενωμένου Μετώπου (Revolutionary United Front, RUF), παρατείνοντας έτσι τη διαμάχη.

Οι αντάρτες βίαζαν, δολοφονούσαν αμάχους, έκοβαν τα άκρα χιλιάδων ανθρώπων διεξάγοντας μια εκστρατεία τρόμου, ενώ ο Τέιλορ επωφελείτο από το εμπόριο των λεγόμενων ματωμένων διαμαντιών που συνέβαλαν στη χρηματοδότηση της σύγκρουσης.

Οι δικαστές έκριναν ότι ο Τέιλορ γνώριζε τις βαρβαρότητες που διέπρατταν αλλά μολαταύτα συνέχιζε να συμβάλλει ώστε οι μαχητές του RUF να χρηματοδοτούνται και να οπλίζονται.

Δεν έχει υπάρξει άλλος ηγέτης κράτους που να καταδικάστηκε από διεθνές δικαστήριο από τις δίκες της Νυρεμβέργης. Η δίκη του Τέιλορ διήρκεσε έξι χρόνια.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή