Δύο εκατομμύρια θάνατοι ετησίως, λόγω εργασίας

Παρασκευή, 24 Μαΐου 2002 17:54

A- A A+

Δύο εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους, ανάμεσα τους 12.000 παιδιά, εξαιτίας εργατικών ατυχημάτων ή ασθενειών στο χώρο εργασίας, επισημαίνει η Παγκόσμια Οργάνωση Εργασίας (ΠΟΕ) σε έκθεσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα, λίγες ημέρες πριν από την έναρξη συνεδρίου για το θέμα αυτό, που θα πραγματοποιηθεί στη Βιένη από τις 26 έως τις 31 Μαΐου.

Περίπου 270 εκατομμύρια άνθρωποι πέφτουν θύματα εργατικών ατυχημάτων κάθε χρόνο και 160 εκατομμύρια προσβάλλονται από κάποια ασθένεια που έχει σχέση με τη δουλειά τους, υπογραμμίζει η ΠΟΕ.

Η πρώτη αιτία θανάτων, που συνδέονται με τη δουλειά, είναι ο καρκίνος που σκοτώνει 640.000 ανθρώπους κάθε χρόνο (ποσοστό 32% των θανάτων), ακολουθούν οι ασθένειες που έχουν σχέση με το κυκλοφορικό σύστημα (23%), τα δυστυχήματα (19%) και τα μεταδιδόμενα νοσήματα (17%). Χαρακτηριστικά, ο αμίαντος ευθύνεται για τον θάνατο 100.000 ανθρώπων, υπογραμμίζει η ΠΟΕ.

Τα περισσότερα από τα ατυχήματα και τις ασθένειες εμφανίζονται στον αγροτικό τομέα, στον οποίο απασχολείται ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των εργαζομένων του πλανήτη. Οι αναπτυσσόμενες χώρες είναι αυτές που πλήττονται περισσότερο, κυρίως λόγω της έλλειψης ενημέρωσης των εργαζομένων για τους κινδύνους.

Το οικονομικό κόστος των εργατικών ατυχημάτων αυξάνεται συνεχώς και, μολονότι είναι δύσκολο να υπολογιστεί με ακρίβεια, η ΠΟΕ εκτιμά πως πρέπει να φτάνει το 4% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

«Ο κόσμος έχει ηθικό καθήκον να αναλάβει δράση», τόνισε ο γενικός διευθυντής της ΠΟΕ, Χουάν Σομάβια, και πρόσθεσε πως το 80% των εργατικών ατυχημάτων θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί αν υπήρχε καλύτερη πρόληψη και πληροφόρηση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή