Συρία: 48ωρη προθεσμία δίνουν στον Ασαντ οι εξεγερμένοι

Τετάρτη, 30 Μαΐου 2012 23:06
UPD:31/05/2012 11:35

Η κοινή ηγεσία του Ελεύθερου Συριακού Στρατού δίνει στο καθεστώς μια τελική προθεσμία 48 ωρών για να εφαρμόσει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

A- A A+

Οι Σύροι εξεγερμένοι έδωσαν στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ 48ωρη προθεσμία για να συμμορφωθεί με το διεθνές ειρηνευτικό σχέδιο για τον τερματισμό της βίας, σε διαφορετική περίπτωση θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες, δήλωσε εκπρόσωπος των εξεγερμένων.

Η κοινή ηγεσία του Ελεύθερου Συριακού Στρατού δίνει στο καθεστώς μια τελική προθεσμία 48 ωρών για να εφαρμόσει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ανέφερε ο συνταγματάρχης Κάσιμ Σααντεντίν και πρόσθεσε ότι μετά «θα είμαστε ελεύθεροι από οποιαδήποτε δέσμευση και θα υπερασπιστούμε και θα προστατεύσουμε τους αμάχους τα χωριά τους και τις πόλεις τους».

Το τελεσίγραφο δόθηκε μετά την ανακάλυψη από παρατηρητές του ΟΗΕ 13 πτωμάτων, τα οποία έφεραν σημάδια που μαρτυρούν ότι πυροβολήθηκαν εξ επαφής στο κεφάλι και είχαν τα χέρια δεμένα http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2185748 .

Την ίδια στιγμή αυξάνεται η διεθνής κατακραυγή μετά τη σφαγή 108 ατόμων την περασμένη εβδομάδα στη Χούλα.

Η κρίση στη Συρία βρέθηκε στο επίκεντρο βιντεοδιάσκεψης μεταξύ του Μπαράκ Ομπάμα, της Αγκελα Μέρκελ, του Φρανσουά Ολάντ και του Μάριο Μόντι. Οπως ανακοινώθηκε από το Λευκό Οίκο, οι ηγέτες «συζήτησαν τις πρόσφατες εξελίξεις και τις κοινές θέσεις τους για την σημασία που έχει ο τερματισμός της βίας της κυβέρνησης Ασαντ εναντίον του ίδιου της του λαού και την επείγουσα ανάγκη να επιτευχθεί μια πολιτική μετάβαση».

Εξάλλου, την «απογοήτευσή» του για τη συμπεριφορά της Μόσχας και του Πεκίνου απέναντι στο συριακό καθεστώς εξέφρασε ο Λευκός Οίκος .

«Εκφράσαμε σαφώς την απογοήτευσή μας για το βέτο που άσκησαν η Ρωσία και η Κίνα στην απόφαση (του ΣΑ του ΟΗΕ) για τη Συρία, που ζητούσε από τον Ασαντ να θέσει τέλος στη βάρβαρη εκστρατεία του εναντίον του ίδιου του λαού του», ανέφερε ο εκπρόσωπος του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, Τζέι Κάρνεϊ.

Μιλώντας για τις διαβουλεύσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα για τη Συρία, ο Κάρνεϊ είπε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πως οι ΗΠΑ εξέφρασαν την άποψη ότι η υποστήριξη του καθεστώτος Ασαντ θα κριθεί από την ιστορία ως λανθασμένη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή