Η αύξηση των προμηθειών φυσικού αερίου παγκοσμίως θα μπορούσε να ανακόψει την ανάπτυξη του κλάδου των ανανεώσιμων πηγών μέσα στην επόμενη εικοσαετία, προειδοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας. Σύμφωνα με νέα έκθεσή του, οι νέες τεχνολογίες εξόρυξης - κυρίως από σχιστόλιθο με τη μέθοδο της υδραυλικής ρωγμάτωσης ή fracking- θα μπορούσαν ακόμη και να τριπλασιάσουν την παραγωγή μεταξύ 2010 και 2035.
«Η ανανεώσιμη ενέργεια μπορεί να πέσει θύμα των χαμηλών τιμών του φυσικού αερίου, εάν οι κυβερνήσεις δεν διατηρήσουν τα προγράμματα στήριξης των ΑΠΕ», λέει ο επικεφαλής οικονομολόγος του οργανισμού Φατίχ Μπιρόλ. Η εκμετάλλευση νέων πηγών φυσικού αερίου αναμένεται να συμβάλει στη συγκράτηση των τιμών, καθιστώντας τις ακόμη πιο ανταγωνιστικές έναντι της τιμής των ΑΠΕ.
Η IEA εκτιμά στην έκθεσή της ότι εάν η τάση αυτή συνεχιστεί, οι επιπτώσεις στο κλίμα θα είναι ακόμη σοβαρότερες από αυτές που εκτιμούν σήμερα οι επιστήμονες. «Μια χρυσή εποχή για το φυσικό αέριο δεν είναι απαραίτητα και χρυσή εποχή του κλίματος», προειδοποιεί ο Μπιρόλ. Το σενάριο της «Χρυσής Εποχής του Αερίου», το οποίο αναπτύσσεται στην έκθεση, βασίζεται στην υπόθεση ότι η εξόρυξη του λεγόμενου «αντισυμβατικού» φυσικού αερίου αυξάνεται, ενώ η πυρηνική ενέργεια χάνει έδαφος.
Προτεραιότητα η ασφάλεια
Στην έκθεσή του ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας απευθύνει έκκληση για τη λήψη αυστηρότερων μέτρων ασφαλείας σε σχέση με το fracking, την εξαγωγή αερίου με νερό και χημικά, τα οποία διοχετεύονται με μεγάλη πίεση στο υπέδαφος. Η IEA υποστηρίζει ότι η βιομηχανία μπορεί να λάβει μέτρα, τα οποία θα αυξήσουν το κόστος των εξορύξεων το πολύ κατά 7%, όμως είναι απαραίτητα.
«Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η αντίθεση της Κοινής Γνώμης στην εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου και άλλων τύπων αντισυμβατικού αερίου να βάλει πρόωρο τέλος σε αυτήν την επανάσταση», προειδοποιεί η εκτελεστική διευθύντρια της ΙΕΑ Μαρία βαν ντερ Χόβεν. «Η βιομηχανία πρέπει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κοινού επιδεικύνοντας παραδειγματική απόδοση».
Μεταξύ άλλων ο οργανισμός ζητά από τις εταιρίες του κλάδου να αποκαλύψουν ποια είναι τα χημικά που χρησιμοποιούνται στο fracking, αλλά και να θέσουν αυστηρούς κανονισμούς κατά τη διαδικασία κατασκευής των φρεατίων ώστε να προληφθούν τυχόν διαρροές.
«Πράσινο» αέριο;
Αυτήν την εβδομάδα, η βρετανική εφημερίδα Guardian αποκάλυψε, επικαλούμενη απόρρητα έγγραφα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι οι Βρυξέλλες σκοπεύουν να προβάλουν το φυσικό αέριο ως πράσινη, χαμηλού άνθρακα πηγή ενέργειας, στο πλαίσιο προγράμματος ύψους 80 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ποσά που θα δίνονταν για έρευνες γύρω από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θα διοχετευθούν τελικά στον κλάδο του αερίου.
Ο Guardian αναφέρει επίσης ότι της απόφασης προηγήθηκαν 18 μήνες παρασκηνιακών συζητήσεων μεταξύ Ευρωπαίων αξιωματούχων και του λόμπι του φυσικού αερίου, εν μέσω προσπαθειών το ορυκτό αυτό καύσιμο να προβληθεί ως μια πράσινη εναλλακτική στην πυρηνική ενέργεια και τον άνθρακα, αλλά και ως μια λύση φθηνότερη από την αιολική ενέργεια ή τα φωτοβολταϊκά.