ΝΔ: Σχέδιο 18 προτάσεων για την έξοδο από την κρίση

Αντ. Σαμαράς: «Κεντρικός άξονας» οι θέσεις εργασίας
Πέμπτη, 31 Μαΐου 2012 17:09
UPD:01/06/2012 15:32

«Προτείνουμε 18 μέτρα οικονομικής πολιτικής για την επομένη κυβέρνηση, ρεαλιστικές προτάσεις που βγάζουν τον τόπο από την κρίση, όχι πολιτικές τυχοδιωκτισμού, που οδηγούν την Ελλάδα εκτός ευρώ», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ από το βήμα του ΕΒΕΑ.

A- A A+

«Ανάκαμψη-ανακούφιση, επαναδιαπραγμάτευση της οικονομικής πολιτικής και δικαιοσύνη-ασφάλεια» είναι το τρίπτυχο των προτεραιοτήτων της ΝΔ, σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες θέσεις του κόμματος για την οικονομία και την ανάπτυξη που παρουσίασε ο Αντ. Σαμαράς από το ΕΒΕΑ.

«Προτείνουμε 18 μέτρα οικονομικής πολιτικής για την επομένη κυβέρνηση, ρεαλιστικές προτάσεις που βγάζουν τον τόπο από την κρίση, όχι πολιτικές τυχοδιωκτισμού, που οδηγούν την Ελλάδα εκτός ευρώ», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ από το βήμα του ΕΒΕΑ, προσθέτοντας ότι κεντρικός άξονας των προτάσεων του κόμματος είναι οι θέσεις εργασίας.

«Δουλειές, δουλειές, δουλειές. Αυτό είναι το κύριο μήνυμά μου προς τους νέους, Γγωρίζω πώς νιώθουν και τι περνάνε και συμπάσχω μαζί τους», σημείωσε, προσθέτοντας ότι σε ένα χρόνο από σήμερα, μπορούν να έχουν δημιουργηθεί τουλάχιστον 150.000 νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

Όπως ανέφερε ο κ. Σαμαράς, η Ελλάδα μπορεί να βγει από το σημερινό τέλμα εφαρμόζοντας δύο κατηγορίες πολιτικών, υιοθετώντας δηλαδή μέτρα που πρέπει να τα διαπραγματευθούμε με τους δανειστές, αλλά και μέτρα που μπορούν να εφαρμοστούν χωρίς να υπάρξει διαπραγμάτευση «αρκεί να τα αποφασίσουμε εμείς».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
O Α. Σαμαράς παρουσιάζει το εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση

O Α. Σαμαράς παρουσιάζει το εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση

Θέτοντας ειδικότερα το πλαίσιο των προτάσεων της ΝΔ για επαναδιαπραγμάτευση, ο κ. Σαμαράς δεσμεύθηκε ότι θα διεκδικήσει:

- Αποκατάσταση των πολύ χαμηλών συντάξεων στα επίπεδα που ήταν το 2009.

- Επέκταση του επιδόματος ανεργίας κατά ένα χρόνο ακόμα, στα δύο χρόνια.

- Έκτακτο επίδομα ανεργίας και για μη μισθωτούς.

- Ρύθμιση των αλλεπάλληλων φορολογικών επιβαρύνσεων των επομένων μηνών.

- Να μην πέσουν άλλο οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα.

- Μόλις σταθεροποιηθεί η κατάσταση των εσόδων, σταδιακή άνοδος του αφορολόγητου ορίου από τις 5.000 σήμερα στις 8.000.

- Αντικατάσταση του περιβόητου χαρατσιού από νέο διευρυμένο ΕΤΑΚ, πιο δίκαιο, πιο αναπτυξιακό και υποφερτό για όλους.

- Σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών.

- Περικοπή 11,7 δισεκατομμυρίων δημοσίων δαπανών για 2012-13 - να επεκταθεί για δύο ακόμα χρόνια. Ως το 2016 τουλάχιστον.

- Το πλεονάζον προσωπικό από οργανισμούς του δημοσίου να μην απολύεται αλλά να μπαίνει σε ειδικό καθεστώς για τρία χρόνια τουλάχιστον.

Παράλληλα τα μέτρα που προτείνει η ΝΔ και τα οποία όπως είπε ο κ. Σαμαράς δεν χρειάζονται επαναδιαπραγμάτευση με τους δανειστές, αλλά μπορούν, να βοηθήσουν την ανάπτυξη και να ενισχύσουν τις διαρθρωτικές αλλαγές είναι:

- Μέτρα για τους δανειολήπτες: ρύθμιση του τρόπου αποπληρωμής χρεών των νοικοκυριών σε τράπεζες, έτσι ώστε η μηνιαία δόση να μην ξεπερνά ποσοστό 30% του διαθέσιμου εισοδήματός τους

- Αναστολή των συνεπειών εγγραφής στον Τειρεσία για όσους γράφτηκαν την τελευταία διετία.

- Εξασφάλιση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και ειδικότερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

- Εφαρμογή του αναγκαίου και δίκαιου συμψηφισμού οφειλών από και προς το Δημόσιο, που θα απελευθερώσει και ρευστότητα για την αγορά.

- Αμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αποδέσμευση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

- Προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και πέρα από τις προβλέψεις της δανειακής σύμβασης.

- Αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας του πολίτη. Ανακοπή της λαθρομετανάστευσης.

- Επίσπευση της ανακήρυξης ΑΟΖ.

Εξειδικεύοντας τις προτάσεις της ΝΔ, ο κ. Σαμαράς εξήγησε ότι η δημιουργία θέσεων εργασίας θα συμβάλει στην ανάπτυξη και την ανάπτυξη της χώρας. Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη ανακούφισης των νοικοκυριών, των δανειοληπτών και του επιχειρηματικού κόσμου, αλλά και παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ «με αναδιαπραγμάτευση που δεν έχει καμία σχέση με την μονομερή καταγγελία του Μνημονίου που λένε κάποιοι άλλοι», ώστε να επιτραπεί όπως είπε, στη χώρα να επιβιώσει και να αναπτυχθεί.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο πρόεδρος της ΝΔ και στην αποκατάσταση των αδικιών που ήδη έγιναν, αλλά και στη λήψη μέτρων για την ασφάλεια του πολίτη «από την εγκληματικότητα που είναι ανεξέλεγκτη και τη μετανάστευση που διαλύει τον κοινωνικό ιστό».

Βάλλοντας μάλιστα εμμέσως κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι τα μέτρα της ΝΔ δεν είναι προτάσεις «που τις σκεφτήκαμε μόλις χθες όπως άλλοι», αλλά «η εξέλιξη του προγράμματος του κόμματος» με βάση «τις συνθηκες που συνεχως αλλαζουν».

Υποστήριξε ακόμη ότι όποιοι τάζουν προσλήψεις στο δημόσιο λένε ψέματα και παίζουν με τον πόνο των πολιτών, ενώ όσον αφορά στο μνημόνιο παρατήρησε ότι όσοι μιλάνε για μονομερή καταγγελία του «μοιάζουν με παιδάκια που παίζουν με τα σπίρτα μέσα σε μπαρουταποθήκη».

ΣΥΡΙΖΑ: 18 βήματα προς την ολοκλήρωση της κόλασης του μνημονίου

«Οι δεκαοκτώ προτάσεις του κ. Σαμαρά αποτελούν 18 βήματα προς την ολοκλήρωση της κόλασης του μνημονίου» σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ. Σημείωσε μάλιστα πως ο κ. Σαμαράς «επαναλαμβάνει τους εκβιασμούς των δανειστών, διανθισμένους με ένα διχαστικό λόγο προηγούμενων δεκαετιών, αντίστοιχους μιας δύναμης που έχει αποδεδειγμένα αποτύχει προ πολλού».

Ο ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει τη θέση του ότι «απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της απασχόλησης είναι η ανατροπή των μνημονίων και η αναδιαπραγμάτευση του χρέους και όχι οι αόριστες προεκλογικές εξαγγελίες που με τη ΝΔ κυβέρνηση θα μετατραπούν σε νέες απολύσεις, νέους φόρους για τους εργαζόμενους και μεγαλύτερη φοροασυλία για τους πλούσιους, νέα λουκέτα σε επιχειρήσεις, νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, όπως έχουν δεσμευτεί εξάλλου τόσο ο κ.Σαμαράς, όσο και ο κ. Βενιζέλος».

«Το μήνυμα που στάλθηκε στις 6 Μάη και θα επανεπιβεβαιωθεί στις προσεχείς εκλογές είναι η οριστική καταδίκη των κατεδαφιστικών πολιτικών του μνημονίου. Αυτό που επί της ουσίας απομακρύνει την Ελλάδα από την ευρωζώνη είναι η υποταγή στις επιταγές του κεφαλαίου και των δανειστών» καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΝΔ: Αμετανόητο το λόμπι της δραχμής

«Το λόμπι της δραχμής παραμένει αμετανόητο, συνεχίζει με την ίδια ανευθυνότητα απέναντι στον ελληνικό λαό, που τόσες θυσίες έχει κάνει για να ξεπεράσουμε την κρίση» απάντησε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης. «Η Νέα Δημοκρατία καταθέτει Σχέδιο Εξόδου από την κρίση και ανακούφισης των πολιτών με 18 συγκεκριμένες προτάσεις, σε αντίθεση με τις συνιστώσες της δραχμής, που μας οδηγούν με τις ασυναρτησίες τους στο χάος, θέτοντας σε αμφισβήτηση την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας» πρόσθεσε.

ΠΑΣΟΚ: 'Ανθρακες ο «θησαυρός» της ΝΔ

Τη «βαθιά απογοήτευσή» του για το επικαιροποιημένο οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ, εξέφρασε ο Ευ. Βενιζέλος, σε ομιλία του στο δημαρχείο Γλυφάδας.

ΠΑΣΟΚ
ΠΑΣΟΚ: Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στη Γλυφάδα

Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στη Γλυφάδα

«Ακούγοντας τον κ. Σαμαρά να παρουσιάζει τα 18 σημεία για τη διαχείριση της κρίσης ένιωσα μια βαθιά απογοήτευση, την απογοήτευση του ανθρώπου που ξέρει τα πράγματα, αλλά δυσκολεύεται να βρει συνομιλητές», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Πρόσθεσε ότι πέρασε η εποχή που τα κόμματα μπορούσαν να κάνουν προεκλογικές εξαγγελίες παροχών, πέρασε η εποχή των εύκολων και δημαγωγικών λόγων.

Σημείωσε ότι ο ελληνικός λαός θέλει η χώρα να παραμείνει στο ευρώ και δήλωσε ότι αν επιστρέψουμε σε δραχμή, θα πρόκειται για πληθωριστική δραχμή η οποία δεν θα έχει καμία αξία.

Χαρακτήρισε παιχνίδι με τη φωτιά τις μονομερείς ενέργειες για καταγγελία της δανειακής σύμβασης ενώ επεσήμανε την ανάγκη να παραταθεί ο χρόνος δημοσιονομικής προσαρμογής για να επιτευχθεί ανάπτυξη.

Υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ, όσο κυβερνούσε, δεν κατάφερε να περάσει τις απόψεις του στην Ευρώπη γιατί είχε απέναντί του σκληρές συντηρητικές κυβερνήσεις. «Έχουμε κυβερνήσεις που στη μεγάλη τους πλειοψηφία στην Ευρώπη ανήκουν στις συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις, είναι ομογάλακτοι αδελφοί του κ. Σαμαρά και της Νέας Δημοκρατίας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Έκανε λόγο για σύγκρουση του ΠΑΣΟΚ με την τρόικα τον Αύγουστο του 2011 ενώ χαρακτήρισε τεράστιο πολιτικό λάθος τις πρόωρες εκλογές τη στιγμή της διαπραγμάτευσης επιρρίπτοντας ευθύνες στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Επανέλαβε την θέση του ότι μετά τις εκλογές δεν μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση χωρίς στο ΠΑΣΟΚ, χωρίς την υπεύθυνη κεντροαριστερά. Ωστόσο αρνήθηκε ότι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ θα τοποθετούν στα υπουργεία για να ασκήσουν ξανά εξουσία.

«Εμείς λοιπόν έχουμε φθάσει σε μια τέτοια κατάσταση που μπορούμε να διακηρύξουμε την πολιτική της αλήθειας. Γιατί δεν έχουμε να κερδίσουμε τίποτα ούτε από τη συγκάλυψη, ούτε από τον εξωραϊσμό, ούτε από την παραποίηση της πραγματικότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«'Ανθρακες, τελικά, αποδείχθηκε ο "θησαυρός" της Νέας Δημοκρατίας» σχολίασε η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά υποστηρίζοντας πως ο πρόεδρος της ΝΔ άλλαξε απλά το περιτύλιγμα και παρουσίασε ως νέες, τις προτάσεις που είχε καταθέσει πριν από τις εκλογές της 6ης Μαΐου.

«Χωρίς κοστολόγηση, χωρίς ίχνος ευθύνης απέναντι στους πολίτες, τάζει λαγούς με πετραχήλια: Χαρακτηριστικό παράδειγμα της προχειρότητας είναι η αναφορά του κ. Σαμαρά στο επίδομα για όσους κλείνουν τις επιχειρήσεις τους, το οποίο έχει ήδη θεσμοθετηθεί από εμάς» πρόσθεσε.

Κατηγόρησε μάλιστα τον πρόεδρο της ΝΔ για αντιγραφή προτάσεων του ΠΑΣΟΚ για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τη ρευστότητα, τα δάνεια, το ΦΠΑ και τους μισθούς.

«Η παράταξή μας έχει καταθέσει μια ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων, που μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση με ασφάλεια και ρεαλισμό και να διασφαλίσει την παραμονή μας στην ευρωζώνη και το ευρώ. Όσοι επιμένουν να χαϊδεύουν αυτιά, να υπόσχονται δρόμους στρωμένους με ροδοπέταλα και να κυνηγάνε τις ψήφους των πολιτών ξεπερνώντας κάθε όριο λαϊκισμού και δημαγωγίας, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι παίζουν με το μέλλον πολλών γενεών. Παίζουν με την Ελλάδα» κατέληξε η κ. Γεννηματά.

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Ο κ. Σαμαράς ασκείται στο «Αντώνη δώστα όλα»

«Αφού εξήντλησε την αρίθμηση στα Ζάππεια, ο κ Σαμαράς ασκείται τώρα στο "Αντώνη δώστα όλα"» σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουΐκ. «Πρέπει όμως να ομολογήσει στους Έλληνες ποιους εξαπατά: Τους Ευρωπαίους εταίρους όταν υπέγραφε το μνημόνιο ή τους Έλληνες τώρα; Διότι μνημόνιο και παροχές είναι αντίθετα» πρόσθεσε.

ΚΚΕ: Δηλητήριο για τα λαϊκά στρώματα

Επίθεση στη ΝΔ εξαπέλυσε το ΚΚΕ. «Ο πρόεδρος της ΝΔ όφειλε να απαντήσει στο ερώτημα: Αν είναι στην κυβέρνηση τι θα κάνει και με ποιο τρόπο θα προστατεύσει το λαό από τον ορατό κίνδυνο της νέας χρεοκοπίας, που φέρνει το βάθεμα της κρίσης στην ευρωζώνη και η όξυνση των αντιθέσεων στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ;» σημειώνει το ΚΚΕ και κατηγορεί τον κ. Σαμαρά πως «αντίθετα έδωσε γη και ύδωρ στα μονοπώλια με το οικονομικό πρόγραμμα που εξήγγειλε, ακολουθώντας μέχρι κεραίας τις κατευθύνσεις της ΕΕ που θέτει ως βασικό στόχο τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων».

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, «ο Αντώνης Σαμαράς έδωσε με τη σημερινή του ομιλία υποσχετική στο μεγάλο κεφάλαιο για δραστική μείωση της φορολογίας του, για δεκάδες δισ. ευρώ χρηματοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων και επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων».

Σε ό,τι αφορά τα λαϊκά στρώματα, το ΚΚΕ αναφέρει ότι «το πρόγραμμα του Α. Σαμαρά δεν αποτελεί ούτε καν ασπιρίνη, αλλά πραγματικό δηλητήριο: Προτείνει νέες περικοπές 11,5 δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, απολύσεις στο δημόσιο τομέα, φορολογικό ξεζούμισμα των λαϊκών στρωμάτων που θα φτάσει το 1/4 του οικογενειακού εισοδήματος του 2011, ενώ ακόμα και οι ψεύτικες ελπίδες για νέες θέσεις εργασίας που έδωσε δεν θα καλύψουν παρά ένα ελάχιστο μέρος της συνολικής ανεργίας που ξεπερνάει το 1,2 εκατομμύρια ανέργους».

Η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε ομιλία της στο Μενίδι τόνισε ότι το μοναδικό αποκούμπι και αντίβαρο του λαού μετά τις εκλογές θα είναι το ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι το κόμμα της δεν πρόκειται να μπει σε μια κυβέρνηση η οποία θα είναι το πολιτικό προσωπικό της εξουσίας των μονοπωλίων».

Α. Παπαρήγα: Το μοναδικό αποκούμπι και αντίβαρο του λαού θα είναι το ΚΚΕ

Α. Παπαρήγα: Το μοναδικό αποκούμπι και αντίβαρο του λαού θα είναι το ΚΚΕ

Τόνισε ότι την ΕΕ δεν την ενδιαφέρει το «χρώμα» της κρατικής αντιπροσωπείας που θα διαπραγματεύεται, αρκεί η όποια διαπραγμάτευση να είναι εντός των πλαισίων της και των κανόνων της. Αλλωστε πρόσθεσε ότι οι τροποποιήσεις που προτείνουν, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ είναι τροποποιήσεις που γίνονται αποδεκτές από την ΕΕ.

«Η αποπομπή του Γιώργου Παπανδρέου, για την οποία βέβαια δεν κλάψαμε, ήταν ένα σήμα για την αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού και την αντικατάσταση του φθαρμένου πολιτικού προσωπικού της αστικής τάξης με στελέχη κατασκευασμένα στον σωλήνα, γιατί η αστική τάξη ξέρει ότι η κρίση θα βαθύνει», υπογράμμισε.

Επεσήμανε την επιχειρούμενη αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού μέσω της δημιουργίας ενός διπόλου, κεντροδεξιάς-κεντροαριστεράς, με αποδυναμωμένο το ΚΚΕ.

Ο λαός μπορεί να παραπλανηθεί στην χειρότερη στιγμή της μεταπολίτευσης, σημείωσε η κ. Παπαρήγα, τονίζοντας ότι τα περί «νέου αέρα» στην ΕΕ είναι ψέματα.

Ζήτησε από τον λαό να κάνει ένα δεύτερο βήμα στις εκλογές και «να είμαστε προετοιμασμένοι για να μην μας κλέψουν το βήμα που έγινε στις 6 Μάη».

Η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ ανέφερε ότι το κόμμα έχει πλήρες πρόγραμμα συγκεκριμένων στόχων ανακούφισης του λαού και πρόσθεσε ότι χωρίς ισχυρό ΚΚΕ δεν θα μπει φρένο, ούτε θα γίνει βήμα προς τα μπρος.

Τέλος αναφέρθηκε στον κίνδυνο εξαπόλυσης πολέμου εναντίον της Συρίας τονίζοντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση οι οικονομικές συνέπειες για τον ελληνικό λαό θα είναι βαριές καθώς θα υπάρξει εμπλοκή και της Ελλάδας.

«Για το θέμα αυτό, μιλά μόνο το ΚΚΕ», είπε η κ. Παπαρήγα προσθέτοντας ότι οι Ομπάμα και Ολάντ έδωσαν το σύνθημα ενώ ένδειξη προετοιμασίας πολέμου αποτελεί και το κλείσιμο των πρεσβειών της Συρίας.

Δημοκρατική Αριστερά: Θολές υποσχέσεις

Για «θολές υποσχέσεις» έκανε λόγο η Δημοκρατική Αριστερά, σε σχόλιό της με αφορμή τις επικαιροποιημένες προτάσεις της ΝΔ για την οικονομία. «Ο κ. Σαμαράς απέφυγε το Ζάππειο 5, αλλά επέστρεψε στα μονοπάτια των θολών υποσχέσεων. Φαίνεται ότι βρήκε τα «λεφτά υπάρχουν», που έχασε ο Γ. Παπανδρέου και υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας και ολίγη ΑΟΖ από Καμμένο».

ΔΡΑΣΗ: Ο κ. Σαμαράς νομιμοποιεί τις θέσεις του κ. Τσίπρα

«Με όσα προτείνει για την οικονομία ο κ. Σαμαράς νομιμοποιεί τις εξτρεμιστικές θέσεις του κ. Τσίπρα», παρατήρησε ο πρόεδρος της Δράσης Στέφανος Μάνος, προσθέτοντας ότι «ο λαϊκισμός δεν πολεμιέται με περισσότερο λαϊκισμό».

Ανοιχτό το ΔΝΤ σε «νέες ιδέες για την καλύτερη επίτευξη των στόχων του προγράμματος»

Την ίδια ώρα, στην Ουάσινγκτον, το ΔΝΤ εμφανίστηκε ανοιχτό σε «ιδέες για την καλύτερη επίτευξη των στόχων του προγράμματος» της Ελλάδας, με την επισήμανση πάντως πως βάση της συζήτησης είναι το πρόγραμμα.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Το ΔΝΤ για την Ελλάδα

Το ΔΝΤ για την Ελλάδα

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν το ΔΝΤ θα αποδεχθεί εισηγήσεις για την τροποποίηση του δανειακού προγράμματος, ο εκπρόσωπός του Τζέρι Ράις σημείωσε: «Αν μια κυβέρνηση έχει ιδέες για την καλύτερη επίτευξη των στόχων του προγράμματος, τότε είμαστε έτοιμοι να τις συζητήσουμε».

Υπογράμμισε πάντως ότι η τρόικα θα βρίσκεται στην Αθήνα μετά τις εκλογές και όταν θα έχει σχηματιστεί κυβέρνηση.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ αναφέρθηκε ακόμη στις δηλώσεις τις Κριστίν Λαγκάρντ για τους Έλληνες σε πρόσφατη συνέντευξή της στην εφημερίδα Guardian. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι τα πρόσφατα σχόλιά της για την Ελλάδα «παρερμηνεύτηκαν και προσέβαλαν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου. Η Κριστίν Λαγκάρντ και το ΔΝΤ δηλώνουν πάντοτε ότι αισθάνονται έναν μεγάλο σεβασμό για την Ελλάδα και το λαό της και για τις θυσίες τις οποίες πάρα πολλοί Έλληνες κάνουν για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση, πρόσθεσε. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ σημείωσε ότι εδώ και χρόνια το ΔΝΤ καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να υποστηρίξει την Ελλάδα.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι αν όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές αναλάβουν τις ευθύνες τους και αν τεθούν σε εφαρμογή τα σωστά πολιτικά μέτρα, τότε η Ελλάδα θα μπορέσει να ξεπεράσει την κατάσταση και να οικοδομήσει γι' αυτήν ένα καλύτερο μέλλον», υπογράμμισε.

Σε ερώτηση αν η κ. Λαγκάρντ σκοπεύει να ζητήσει συγγνώμη από τους Έλληνες, απέφυγε να απαντήσει ευθέως λέγοντας ότι το ΔΝΤ εκπροσωπεί 70 φτωχές χώρες, οι οποίες πρέπει επίσης να λαμβάνονται υπόψη.

Πριν από λίγες ημέρες, η Κριστίν Λαγκάρντ είχε δηλώσει σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Guardian ότι πιο πολύ ενδιαφέρεται για τα παιδιά στη Νιγηρία παρά για τους Έλληνες, οι οποίοι –όπως τόνισε –φοροδιαφεύγουν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή