Τέσσερις τραυματίες σε συγκρούσεις στο Κόσοβο

Παρασκευή, 01 Ιουνίου 2012 14:29
UPD:15:35

Τουλάχιστον τρεις Σέρβοι και ένας στρατιώτης της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ (KFOR) τραυματίστηκαν σε επεισόδια στο βόρειο Κόσοβο στη διάρκεια επιχείρησης της KFOR να απομακρύνει οδοφράγματα, σύμφωνα με τοπικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης.

A- A A+

Τουλάχιστον τρεις Σέρβοι και ένας στρατιώτης της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ (KFOR) τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις στο βόρειο Κόσοβο στη διάρκεια επιχείρησης της KFOR να απομακρύνει οδοφράγματα, σύμφωνα με τοπικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το BBC, στρατιώτες της νατοϊκής δύναμης φέρονται να χρησιμοποίησαν σφαίρες από καουτσούκ ή πραγματικά πυρά αφού κάποιοι τους πέταξαν πέτρες σε σημείο ελέγχου κοντά στην πόλη Ζβέτσαν.

Σέρβοι έστησαν πέρυσι οδοφράγματα μετά την προσπάθεια των αρχών του Κοσόβου και της ΕΕ να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τα σύνορα με τη Σερβία.

Σέρβοι, που αποτελούν την πλειονότητα στο βόρειο Κόσοβο, και στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης συγκρούονται συχνά στα σύνορα του Κοσόβου με τη Σερβία.

REUTERS

«Ένας στρατιώτης της KFOR τραυματίστηκε, απομακρύνθηκε και βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο, Ούβε Νοβίτσκι.

«Η KFOR θα ενεργήσει σε αυτοάμυνα εάν αυτό σταθεί απαραίτητο», πρόσθεσε.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου της Σερβίας για το Κόσοβο, Όλιβερ Ιβάνοβιτς εκτίμησε ότι η επιχείρηση της KFOR είναι πολύ ριψοκίνδυνη και πρόσθεσε ότι δεν κατανοεί τι ώθησε την ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ να προχωρήσει σε αυτή την ενέργεια.

Ο κ. Ιβάνοβιτς υποστήριξε ότι η Πρίστινα και η KFOR εκμεταλλεύονται το θεσμικό κενό στη Σερβία για επιφέρουν αλλαγές στην περιοχή του βορείου Κοσόβου.

«Είναι αδικαιολόγητο τη στιγμή που ετοιμαζόμαστε να βρούμε λύση για όλα τα προβλήματα, η KFOR να προχωρά σε μονομερή κίνηση για να ενισχύσει τη θέση της Πρίστινας. Δεν μπορώ να δω άλλο κίνητρο, εκτός από την επιθυμία να ενισχυθεί η θέση της Πρίστινας ενόψει των διαπραγματεύσεων», είπε ο κ. Ιβάνοβιτς.

Την ανησυχία της ΕΕ εξέφρασε εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον, μέσω της εκπροσώπου της Μάγια Κοτσιάντσιτς.

«Η βία ξέσπασε κατά τη διάρκεια επιχείρησης απομάκρυνσης οδοφράγματος από την KFOR» είπε. «Ανησυχούμε πολύ» ανέφερε η εκπρόσωπος της Αστον και πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι σε επαφή με όλες τις πλευρές και τις καλεί σε αυτοσυγκράτηση.

Η Κοτσιγιάντσιτς τόνισε ότι πρόκειται για επιχείρηση της KFOR και όχι της αποστολής της ΕΕ στο Κόσοβο (Eulex), αλλά πρόσθεσε ότι και η ΕΕ στηρίζει σθεναρά την αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή