OHE: Πιθανόν «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» η σφαγή στη Χούλα

Παρασκευή, 01 Ιουνίου 2012 16:00
UPD:20:34

Η σφαγή στη Χούλα της Συρίας πριν από μία εβδομάδα ενδέχεται να εμπίπτει στα «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και σε άλλα διεθνή εγκλήματα» δήλωσε η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι.

A- A A+

Η σφαγή στη Χούλα της Συρίας πριν από μία εβδομάδα ενδέχεται να εμπίπτει στα «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και σε άλλα διεθνή εγκλήματα» δήλωσε η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι στη διάρκεια έκτακτης συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Στην ομιλία της την οποία ανέγνωσε μια εκπρόσωπός της, η Πιλάι ανέφερε ότι νιώθει «αποτροπιασμό για τις βαρβαρότητες που διαπράχθηκαν στη Χούλα».

«Αυτές οι πράξεις ενδέχεται να αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και άλλα διεθνή εγκλήματα και μπορεί να είναι το σημάδι ενός μοντέλου συστηματικών ή γενικευμένων επιθέσεων εναντίον του άμαχου πληθυσμού, οι οποίες διαπράττονται ατιμώρητα», σημείωσε η Πιλάι, προτρέποντας εκ νέου το Συμβούλιο Ασφαλείας να παραπέμψει τη Συρία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Η σφαγή τουλάχιστον 108 ανθρώπων, ανάμεσά τους 49 παιδιά και 34 γυναίκες, στη Χούλα έχουν προκαλέσει την κατακραυγή της διεθνούς κοινότητας.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν σημείωσε ότι η κλιμακούμενη βία στην Συρία καταδεικνύει την επείγουσα ανάγκη για τη διεθνή κοινότητα να υιοθετήσει τολμηρά μέτρα.

Εξέφρασε μάλιστα τις ανησυχίες του μήπως ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος στη χώρα εάν επαναληφθεί η σφαγή αμάχων πολιτών όπως στην πόλη Χούλα.

Από την πλευρά του, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Ανάν δήλωσε σήμερα «απογοητευμένος και ανυπόμονος» εξαιτίας της συνεχιζόμενης βίας και των δολοφονιών στη Συρία.

«Πιστεύω ότι ίσως είμαι πιο απογοητευμένος από τους περισσότερους από εσάς διότι εμπλέκομαι προσωπικά σε αυτό», δήλωσε ο Ανάν στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του στη Βηρυτό με τον Λιβανέζο πρωθυπουργό Νάτζιμπ Μικάτι.

Πάντως, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ζητεί τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τη σφαγή στη Χούλα προκειμένου να οδηγηθούν οι υπεύθυνοι ενώπιον της δικαιοσύνης.

Το 47μελές Συμβούλιο, σε έκτακτη σύνοδο στη Γενεύη για τη Συρία, υιοθέτησε σχετική απόφαση με 41 ψήφους υπέρ. Κατά της απόφασης ψήφισαν η Κίνα, η Ρωσία και η Κούβα, ενώ η Ουγκάντα και ο Ισημερινός απείχαν από την ψηφοφορία.

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα σήμερα, ακτιβιστές της αντιπολίτευσης ανέφεραν ότι υπήρξε και νέα μαζική εκτέλεση αμάχων από πολιτοφυλακή προσκείμενη στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τους ίδιους, άνδρες της πολιτοφυλακής απομάκρυναν 13 εργάτες από το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν και τους εκτέλεσαν κοντά στην πόλη Κουσάιρ της δυτικής Συρίας.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, περισσότεροι από 13.400 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας των συγκρούσεων στη Συρία από τα μέσα Μαρτίου 2011, οπότε ξεκίνησαν οι αναταραχές στη Συρία.

Από τα 13.410 θύματα η οργάνωση, που έχει την έδρα της στη Βρετανία, έχει καταμετρήσει 3.025 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, 770 λιποτάκτες και 9.435 άμαχους «περιλαμβανομένων των αμάχων που πήραν τα όπλα εναντίον του καθεστώτος».

Από τις 12 Απριλίου, οπότε τέθηκε σε ισχύ η εκεχειρία βάσει του σχεδίου του κοινού ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Άναν, περισσότεροι από 2.200 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, στην πλειοψηφία τους άμαχοι.

Πούτιν και Μέρκελ συμφωνούν για πολιτική λύση στο Συριακό

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ συμφώνησαν ότι θα πρέπει να υπάρξει πολιτική λύση στη Συρία.

«Θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ώστε το σχέδιο Αναν να εφαρμοστεί», επέμεινε πάντως η καγκελάριος.

Από την πλευρά του ο Πούτιν τόνισε ότι τίποτε δεν μπορεί να γίνει με τη βία και υπογράμμισε ότι «έχουμε μία καλή, μακρά σχέση με τη Συρία αλλά η Ρωσία δεν κάτι που μπορεί να προκαλέσει εμφύλιο πόλεμο στη χώρα».

Σε ερώτηση για το εάν η Ρωσία θα συμφωνούσε σε ένα εμπάργκο όπλων κατά της Συρίας, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι «δεν θέλουμε να εφαρμοστεί μονομερώς κάποιος μηχανισμός. Θα παραμείνουμε σε τροχιά διαλόγου με τους εταίρους μας στο ΣΑ του ΟΗΕ».

Τέλος, ο Πούτιν αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι η χώρα του έχει αποστείλει στη Δαμασκό όπλα που ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν σε εμφύλια σύρραξη.

Πάντως η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον κατηγόρησε τη Ρωσία ότι εξακολουθεί να παραδίδει όπλα στο καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, προκαλώντας σοβαρές ανησυχίες.

«Εάν η Ρωσία είναι έτοιμη να συμπράξει με την διεθνή κοινότητα προκειμένου να γίνει ένα κοινό σχέδιο πολιτικής μετάβασης, εμείς βεβαίως και θα είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε», πρόσθεσε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, DPA

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή