Αίγυπτος: Έφεση κατά των ετυμηγοριών στη δίκη Μουμπάρακ

Κυριακή, 03 Ιουνίου 2012 15:55
UPD:16:24

A- A A+

Έφεση άσκησε ο γενικός εισαγγελέας της Αιγύπτου κατά των ετυμηγοριών του δικαστηρίου στη δίκη του πρώην ηγέτη της χώρας Χόσνι Μουμπάρακ, των γιών του και έξι υψηλόβαθμων αξιωματούχων ασφαλείας, που έχουν προκαλέσει κύμα διαμαρτυριών, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Ο Χόσνι Μουμπάρακ καταδικάσθηκε σε ισόβια, ωστόσο έξι πρών ανώτεροι αξιωματικοί της αστυνομίας αθωώθηκαν.

Δε διευκρινίστηκε εάν η έφεση αφορά όλες τις αποφάσεις που εκδόθηκαν χθες ή μόνο την αθώωση των έξι.

Εκατοντάδες διαδηλωτές συνεχίζουν την κατάληψη στην πλατεία Ταχρίρ, στο κέντρο του Καΐρου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αποφάσεις του δικαστηρίου που ανακοινώθηκαν χθες. Πολλοί διαδηλωτές παρέμειναν στην πλατεία της Ελευθερίας, μετά τη συγκέντρωση στην οποία συμμετείχαν περίπου 20.000 άτομα και η οποία διήρκησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Η αιγυπτιακή δικαιοσύνη καταδίκασε το Σάββατο τον πρώην ισχυρό άνδρα της Αιγύπτου σε ισόβια κάθειρξη, όπως και τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Χαμπίμπ ελ-Αλντι για συνέργεια στο θάνατο 850 διαδηλωτών σε επιχειρήσεις καταστολής μεσούσης της λαϊκής εξέγερσης στις αρχές του 2011. Αντίθετα, αθώωσε έξι πρώην αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας που κατηγορούνταν για συμμετοχή στη σφαγή. Αθώοι βρέθηκαν ο Μουμπάρακ και οι γιοι του σε σχέση με κατηγορίες για διαφθορά.

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σημειώθηκαν επιθέσεις στα γραφεία του υποψήφιου στις προεδρικές εκλογές Αχμαντ Σαφίκ, του τελευταίου πρωθυπουργού του Μουμπάρακ, σε δύο πόλεις της επαρχίας.

Διαδηλώσεις κατά της ετυμηγορίας του δικαστηρίου πραγματοποιήθηκαν και στην Αλεξάνδρεια με τη συμμετοχή 4.000-5.000 διαδηλωτών, αλλά και στην Ισμαϊλίγια, στη διώρυγα του Σουέζ και στο Πορτ-Σάιντ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή