Εντείνεται ο προεκλογικός αγώνας

Δευτέρα, 04 Ιουνίου 2012 13:06
UPD:05/06/2012 09:18
A- A A+

Με αμείωτη ένταση και σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η προεκλογική κούρσα των κομμάτων, ενώ στο προσκήνιο επανέρχεται το θέμα της διεξαγωγής ντιμπέιτ μεταξύ των πολιτικών αρχηγών.

Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε συζητήσεις σχετικά με τους όρους της διεξαγωγής της τηλεμαχίας, ενώ σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, ο Αντ. Σαμαράς δήλωσε έτοιμος να συμμετάσχει σε ντιμπέιτ με τον Αλ. Τσίπρα. Την ίδια ώρα, με δήλωσή του την Κυριακή, εκ μέρους της Κουμουνδούρου, ο Χρ. Στάικος τόνισε ότι το κόμμα του είναι ανοιχτό στις προτάσεις «για έναν ζωντανό, δημόσιο διάλογο, ώστε να συμβάλλουμε στην καλύτερη ενημέρωση και πληροφόρηση των πολιτών». Σημείωσε επίσης ότι πρέπει να αναζητηθούν όλοι οι δυνατοί τρόποι έτσι ώστε να διασφαλιστούν οι όροι ισοτιμίας και πλουραλισμού.

Δικομματικό καυγά μεταξύ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ θυμίζει η συζήτηση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του. Το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής ενός ντιμπέιτ στο οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, θα απαντούν όλοι στην ίδια ερώτηση και τους δημοσιογράφους θα τους επιλέξει η ΕΣΗΕΑ

Τη διεξαγωγή τηλεοπτικής αναμέτρησης με τη συμμετοχή όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων ζητεί η Δημοκρατική Αριστερά, αποδοκιμάζοντας τη «θεατρική παράσταση ντιμπέιτ για 2», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της. Η ΔΗΜΑΡ τονίζει ότι η πλουραλιστική παρουσίαση των θέσεων των κομμάτων μπορεί να συμβάλει στο δημόσιο διάλογο ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν τι θα συμβεί την επόμενη ημέρα των εκλογών.

«Ένα ντιμπέιτ μπορεί να συμβάλει στο δημόσιο διάλογο χωρίς τυφλές κομματικές αντιπαραθέσεις και χωρίς την καρικατούρα του διπολικού σκηνικού που κάποιοι επιχειρούν να στηθεί», καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

Μήνυμα αισιοδοξίας έστειλε σήμερα στο μεταξύ ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντ. Σαμαράς, από τον Ιερό Ναό Αγ. Τριάδας Κηφισιάς, με αφορμή τον εορτασμό του Αγ. Πνεύματος. «Το Άγιο Πνεύμα να μας δώσει αγάπη, πίστη και πείσμα για αγώνα. Είμαστε όλοι μαζί και θα το πετύχουμε», ανέφερε. Εξέφρασε ακόμη την ευχή «να μας δυναμώσει το Αγ. Πνεύμα «για εκείνες τις αρχές και εκείνες τις αξίες, που είναι αρχές και αξίες της πατρίδας μας» και τις οποίες όπως είπε, πολλοί αμφισβητούν. «Σημασία έχει, όλοι μαζί, να προχωρήσουμε σε αυτό που πρέπει να κάνουμε. Και αυτό που πρέπει να κάνουμε, θα το κερδίσουμε για το καλό του τόπου», πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο συνεντεύξεων που παραχώρησε σε ΜΜΕ το Σαββατοκύριακο, ο πρόεδρος της ΝΔ άσκησε δριμεία κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ. Σε συνέντευξή του συγκεκριμένα στο Βήμα της Κυριακής, ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για την ύπαρξη ενός «λόμπι της δραχμής που επιδιώκει την επιστροφή της χώρας στη δραχμή», ώστε «να λεηλατήσει τη χώρα κανονικά στη συνέχεια», ενώ κατηγόρησε παράλληλα τον ΣΥΡΙΖΑ ότι εκφράζει το παλιό, το λαϊκισμό και τον κρατισμό. Παράλληλα σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Σκάι, ο πρόεδρος της ΝΔ διατύπωσε εκ νέου επικρίσεις για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο όπως είπε, είναι μη κοστολογημένο και χωρίς κανένα αριθμητικό στοιχείο.

Βολές κατά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», καταλογίζοντάς τους ότι «πρώτα υποστήριξαν αναφανδόν το μνημόνιο που οδηγεί στην καταστροφή και ύστερα οδήγησαν τη χώρα σε νέες εκλογές, ενώ μπορούσαν να σχηματίσουν κυβέρνηση».

Σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε ακόμη στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη την Κυριακή, με τη συμμετοχή των καθηγητών φιλοσοφίας του Δικαίου Κώστα Δουζίνα και κοινωνιολογίας και φιλοσοφίας Σλαβόι Ζίζεκ, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για την δυνατότητα του λαού «για μια αξιοπρεπή ζωή, για την κυριαρχία του, για το δικαίωμα στην ελπίδα». Το κρίσιμο στοιχείο είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι να καταφέρουμε να επιβιώσουμε και αυτό θα κριθεί, αν ο λαός δεν υποκύψει στους εκβιασμούς και τις απειλές και εκδηλωθεί και η αναγκαία αλληλεγγύη των ευρωπαικών λαών.

ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι αντίπαλοι όλης της Ευρώπης είναι οι αγορές και πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα βγει από το ευρώ, θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες και αυτό θα δώσει ένα μήνυμα κυριαρχίας των αγορών. Κατά συνέπεια, κατέληξε, είναι αναγκαίος ο αγώνας για την υπεράσπιση της Ευρώπης από την χειραγώγηση των αγορών, εκφράζοντας ότι οι επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα θα στείλουν παντού αυτό το μήνυμα.

Μιλώντας στη Λιβαδειά, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ τελευταίο κρίσιμο δημοψήφισμα για το μέλλον του λαού με το ερώτημα μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.

Α. Τσίπρας: Στις 17 θα ψηφίσουμε και στις 18 θα προχωρήσουμε χωρίς Μνημόνιο

Α. Τσίπρας: Στις 17 θα ψηφίσουμε και στις 18 θα προχωρήσουμε χωρίς Μνημόνιο

Έκανε λόγο για αναμέτρηση του χθες με το αύριο και πρόσθεσε ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αποσύρονται «στο περιθώριο και την περιφρόνηση της Ιστορίας».

Επανέλαβε την θέση του για άμεση ακύρωση του μνημονίου και επαναδιαπραγμάτευση των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης.

Κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο ότι κινδυνολογούν και ότι ανέθεσαν την προεκλογική εκστρατεία τους στους δανειστές.Ακόμη τους κατηγόρησε ότι παραδόθηκαν άνευ όρων στους δανειστές αντί να διαπραγματευτούν.

O Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε να συγκροτήσει για μικρό και ευέλικτο υπουργικό συμβούλιο, να βάλει τέλος στις κομματικές διοικήσεις στις ΔΕΚΟ καθώς και στα «golden boys με το δημόσιο δανεικό χρήμα». Παράλληλα, με το Εθνικό Σχέδιο Ανόρθωσης της χώρας, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε:

-συνθήκες σταθερότητας και ασφάλειας για όλους τους πολίτες.

-αποκατάσταση του δικαιώματος της ελληνικής οικογένειας στην αξιοπρεπή διαβίωση, την ασφαλή εργασία και τη δίκαιη αμοιβή.

-αξιοπρεπή σύνταξη για τα γηρατειά και περίθαλψη

-ασπίδα κοινωνικής προστασίας ενάντια στην ανθρωπιστική κρίση.

-ανακούφιση ανέργων, αστέγων, μικροσυνταξιούχων, οι χαμηλόμισθων, αγροτών, υπερχρεωμένων νοικοκυριών ατόμων με ειδικές αναγκών

-μείωση ΦΠΑ στην εστίαση και τον τουρισμό.

Έθεσε τρεις άμεσους στόχους, α) την υλική ανακούφιση των θυμάτων της κρίσης και της μνημονιακής πολιτικής, β)τη σταθεροποίηση της οικονομίας και γ) την εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας και ελπίδας στην κοινωνία.

Για την υλοποίηση αυτών των στόχων ανέφερε τα παρακάτω μέτρα:

- το άμεσο πάγωμα των μειώσεων σε κοινωνικές δαπάνες, μισθούς και συντάξεις, ώστε να σταματήσει η περιθωριοποίηση των χαμηλών εισοδημάτων και η υποβάθμιση των μεσαίων,

- τη ριζική επανεξέταση και ανακατανομή των δημόσιων δαπανών, ώστε οι πόροι που θα εξοικονομηθούν να βελτιώσουν την ποιότητα των παρεχόμενων δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών,

-τη λειτουργία και ενίσχυση της κεντρικής αρχής κρατικών προμηθειών που θα ελέγχει την κοστολόγηση των αγαθών και υπηρεσιών που αγοράζει το κράτος από τον ιδιωτικό τομέα,

-την εφαρμογή και επέκταση των ρυθμίσεων που εξυπηρετούν τον άμεσο έλεγχο των δαπανών, όπως η διαύγεια, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και το πληροφοριακό σύστημα παρακολούθησης του συνόλου των δημόσιων δαπανών.

-την εξοικονόμηση πόρων από τις εξοπλιστικές δαπάνες.

Συνέντευξη Τύπου για την πρόταση του ΚΚΕ για την ανάπτυξη θα παραχωρήσει η Αλέκα Παπαρήγα την Τρίτη στις 13.00, στην έδρα της ΚΕ του κόμματος, στον Περισσό.

Την ανάγκη για χρονική επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής προκειμένου η Ελλάδα να πάρει μία ανάσα επεσήμανε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ομάδας των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών, Χάνες Σβόμποντα στις Βρυξέλλες.

Φ. Κουβέλης: Χρειάζεται η χρονική επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής

Φ. Κουβέλης: Χρειάζεται η χρονική επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής

Ο κ. Κουβέλης μίλησε για άνισα, άδικα και αναποτελεσματικά μέτρα που επιβάλλονται και πρόσθεσε ότι πρέπει η Ευρώπη να εντάξει στη στήριξή της προς την Ελλάδα ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα. Κατέστησε σαφές ότι είναι απαραίτητο ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υπενθύμισε ότι πρέπει να υπάρξουν στο εσωτερικό της χώρας μας οι αναγκαίες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις ενώ προσκάλεσε τους ευρωπαίους εταίρους μας να έρθουν το καλοκαίρι στην Ελλάδα στηρίζοντας τον ελληνικό τουρισμό.

Την πεποίθηση ότι κανείς δεν μπορεί να μας βγάλει από το ευρώ εξέφρασε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος  από τον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης.

Απαντώντας στις δηλώσεις του Τζορτζ Σόρος για τις ελληνικές εκλογές, ο κ. Καμμένος είπε στους πολίτες «Τρομοκρατήστε τους τρομοκράτες τις τρόικας και του μνημονίου».

O Π. Καμμένος για τον Τζ. Σόρος

O Π. Καμμένος για τον Τζ. Σόρος

Υπογράμμισε ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν θα αφήσουν «τα παιδιά μας να γίνουν μετανάστες στις φάμπρικες του Βερολίνου».

Τέλος, δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξει παραγραφή ούτε για υπουργούς ούτε για βουλευτές.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή