Συνεργασία ζητεί η κυβέρνηση για τα προβλήματα στην Υγεία

Δευτέρα, 04 Ιουνίου 2012 17:32
UPD:19:02
A- A A+

Η χορήγηση φαρμάκων στους καρκινοπαθείς θα συνεχιστεί από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, των δημόσιων νοσοκομείων και ιδιωτικών κλινικών μέσω του ΕΟΠΥΥ, όπως αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του Π. Πικραμμένου για τα προβλήματα στο χώρο της Υγείας.

Παράλληλα, γίνονται ενέργειες προκειμένου να επισπευστεί η διαδικασία θεώρησης των χρηματικών ενταλμάτων πληρωμής, η οποία είναι απαραίτητη για την εξόφληση των προμηθευτών νοσοκομείων ώστε να μη διακοπεί η χορήγηση υλικών.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός Π. Πικραμμένος αποστέλλει επιστολή στον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ι. Καραβοκύρη στην οποία παρακαλεί να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες.

Σε επικοινωνία με τους προμηθευτές δόθηκε υπόσχεση για την καταβολή προσπαθειών για την θετική αντιμετώπιση των προβλημάτων σχετικά με τον φαρμακευτικό εξοπλισμό. Ωστόσο πρέπει να αντιμετωπιστεί και το ζήτημα της ενδεχόμενης εξάντλησης των υφιστάμενων αποθεμάτων.

Από την σύσκεψη, επεσημάνθηκε ότι έχει ήδη γίνει καταβολή 200 εκατ. στους φαρμακοποιούς για την κάλυψη μέρους των οφειλομένων του Μαρτίου 2012 και υπάρχει μέριμνα για την ολοκλήρωση της πρότασης που έχει συζητήσει η υπηρεσιακή κυβέρνηση μαζί τους. Υπογραμμίστηκε ότι η εξόφληση των οφειλόμενων προηγούμενων ετών δεν είναι δυνατόν να γίνει από την υπηρεσιακή κυβέρνηση, αφού συναρτάται με την συνολικότερη εξόφληση των οφειλομένων του δημοσίου ύψους 6,5 δισ. ευρώ η οποία θα ξεκινήσει με την εκταμίευση της επόμενης δόσης της δανειακής σύμβασης.

Όσο για το ζήτημα του συμψηφισμού που τίθεται από την πλευρά των φαρμακοποιών, παρατηρείται ότι δεν υφίσταται νομοθετικό πλαίσιο για κάτι τέτοιο και είναι γνωστό ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν έχει τη δυνατότητα να νομοθετεί.

Τέλος, τονίστηκε ότι για την αντιμετώπιση των προβλημάτων έγινε την προηγούμενη εβδομάδα σειρά κυβερνητικών συσκέψεων και καταβάλλονται σκληρές προσπάθειες ώστε να μην τεθούν σε κίνδυνο ζωές πολιτών. Η κυβέρνηση ζητεί από όλους τους εμπλεκόμενους στο χώρο της υγείας να δείξουν κοινωνική ευαισθησία και πνεύμα συνεργασίας.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή