Ανησυχία Κλίντον για τα επεισόδια βίας μεταξύ Αζερμπαϊτζάν - Αρμενίας

Τρίτη, 05 Ιουνίου 2012 06:45

«Είμαι πολύ ανήσυχη εξαιτίας αυτών των επεισοδίων και κάλεσα όλες τις πλευρές, όλους τους παράγοντες, να απόσχουν από την περαιτέρω χρήση βίας», είπε η Χίλαρι Κλίντον στους δημοσιογράφους στην διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αρμένιο ΥΠΕΞ Έντβαρντ Ναλμπάντιαν.

A- A A+

Την ανησυχία της για τη βία που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Αρμενία και στο Αζερμπαϊτζάν εξέφρασε η Χίλαρι Κλίντον στη διάρκεια επίσκεψής της στο Νότιο Καύκασο, με αφορμή την ανταλλαγή πυρών στη μεθόριο των δύο χωρών που οδήγησε στο θάνατο τριών Αρμένιων στρατιωτικών.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών κάλεσε όλες τις πλευρές να αποκηρύξουν τη βία, τη στιγμή που οι δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες αντάλλασσαν κατηγορίες για το επεισόδιο.

«Είμαι πολύ ανήσυχη εξαιτίας αυτών των επεισοδίων και κάλεσα όλες τις πλευρές, όλους τους παράγοντες, να απόσχουν από την περαιτέρω χρήση βίας», είπε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στους δημοσιογράφους στην διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αρμένιο ΥΠΕΞ Έντβαρντ Ναλμπάντιαν.

Υπογράμμισε παράλληλα τον κίνδυνο η κλιμάκωση των επεισοδίων να οδηγήσει σε μια ευρύτερη σύγκρουση «που θα ήταν τραγική για όλους όσους αφορά».

Το 1991 είχε ξεσπάσει πόλεμος ανάμεσα στους Αζέρους και στους Αρμένιους για την περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι Αρμένιοι, όταν αυτή είχε αποσχιστεί από το μουσουλμανικό Αζερμπαϊτζάν με την υποστήριξη της χριστιανικής Αρμενίας. Τα σποραδικά επεισόδια βίας συνεχίζονται παρά την εκεχειρία που συμφωνήθηκε το 1994. Περίπου 30.000 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί και περίπου 1 εκατ. αναγκάστηκαν να γίνουν πρόσφυγες, στην πλειοψηφία τους στο Αζερμπαϊτζάν.

Τα τελευταία τρία χρόνια έχουν σημειωθεί επεισόδια κυρίως στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, προκαλώντας ανησυχίες για αναζωπύρωση του πολέμου σε μια περιοχή από την οποία διέρχονται σημαντικές ποσότητες πετρελαίου και αερίου από την Κασπία προς την Ευρώπη.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή