Αλ. Παπαρήγα: «Αντεπίθεση ή εξαθλίωση» το πραγματικό δίλημμα

Η πρόταση του ΚΚΕ εν όψει των εκλογών
Τρίτη, 05 Ιουνίου 2012 16:25
UPD:07/06/2012 12:55

«Το πραγματικό δίλημμα είναι αντεπίθεση του λαϊκού κινήματος, ή εξαθλίωση των λαϊκών στρωμάτων» υπογράμμισε η γ.γ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και επιτέθηκε για άλλη μια φορά στο ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ.

A- A A+

«Το πραγματικό δίλημμα είναι αντεπίθεση του λαϊκού κινήματος, ή εξαθλίωση των λαϊκών στρωμάτων» υπογράμμισε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και επιτέθηκε για άλλη μια φορά στο ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στον Περισσό σχετικά με την πρόταση του ΚΚΕ μπροστά στις εκλογές της 17ης Ιουνίου, έθεσε ταυτόχρονα τους «άξονες και τους στόχους πάλης για την οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης».

Ειδικότερα, η κ. Παπαρήγα έθεσε ως προϋποθέσεις για την αντεπίθεση την επόμενη μέρα:

ΚΚΕ
ΚΚΕ: Συνέντευξη Α. Παπαρήγα για την ανάπτυξη

Συνέντευξη Α. Παπαρήγα για την ανάπτυξη

-την οργάνωση των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και την σύγκρουση "πρόσωπο με πρόσωπο" με τον κεφαλαιοκράτη,

-την προώθηση της λαϊκής συμμαχίας ανάμεσα στην εργατική τάξη, τους φτωχούς αυτοαπασχολούμενους και τους φτωχούς αγρότες,

-την προετοιμασία του λαού για την αντιμετώπιση όλων των ενδεχομένων, πριν απ' όλα εκείνου της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας, για να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε ο λαός να αντιμετωπίσει στην πράξη την μαζική πτώχευση και εξαθλίωση και

-τη δραστική αλλαγή συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα με την αποπομπή μέσω μαζικών διαδικασιών των εργοδοτικών και συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών.

Αναφερόμενη στην πρόταση εξουσίας και διακυβέρνησης που προβάλλει το ΚΚΕ στον λαό, η κ. Παπαρήγα είπε ότι αυτή σημαίνει:

-ανατροπή του υπέρτατου νόμου του κέρδους για το κεφάλαιο, που είναι πάνω από οποιοδήποτε νόμο ψηφιστεί στην Βουλή.

-εξουσία που θα ασκείται μέσω της οργάνωσης των εργαζομένων στους τόπους δουλειάς, την εξασφάλιση της συμμετοχής τους στην διεύθυνση της παραγωγής, στην διακυβέρνηση και τον έλεγχο και στην ανάδειξη λαϊκών αντιπροσώπων σε όλες τις βαθμίδες της εξουσίας.

-αντιπροσωπευτικά όργανα από αιρετούς και ανακλητούς εκπροσώπους των εργατών, χωρίς κανένα υλικό προνόμιο για την συμμετοχή τους.

-στρατό, δυνάμεις ασφαλείας και περιφρούρησης της λαϊκής εξουσίας, υποταγμένες στα εργατικά-λαϊκά όργανα.

-άμεση αξιοποίηση του πλούτου που παράγεται στην χώρα για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

-απελευθέρωση των αναξιοποίητων παραγωγικών δυνατοτήτων της Ελλάδας.

-εξουσία και διακυβέρνηση αποδεσμευμένη από τις συνθήκες και τους σχεδιασμούς όλων των διεθνών ιμπεριαλιστικών διακρατικών συμμαχιών και διεθνών συμβάσεων, την ΕΕ, τους στρατιωτικούς σχηματισμούς και το ΝΑΤΟ.

Στρέφοντας τα βέλη της κατά της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Παπαρήγα είπε ότι «το δίλημμα "ευρώ η δραχμή" που θέτει η ΝΔ και το δίλημμα "Μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ" που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και πλαστό και αποπροσανατολιστικό γιατί δεν απαντά στους πραγματικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει ο λαός και οι λαοί της Ευρώπης από την όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης στην ευρωζώνη, και ενώ ο αδύναμος κρίκος δεν είναι μόνο ή κυρίως η Ελλάδα, αλλά η Ισπανία και η Ιταλία, καθώς θα μεγαλώνει η απόσταση από την Γαλλία και την Γερμανία». Πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ θέλει να αποτρέψει τον κίνδυνο παραίτησης ή εφησυχασμού του λαού που καλλιεργούν η ΝΔ και ο άνευ προηγουμένου τυχοδιωκτισμός του ΣΥΡΙΖΑ.

Επανέλαβε ακόμη ότι «όποια κυβέρνηση και αν σχηματισθεί μετά τις εκλογές, θα κλιμακώσει την επίθεση στο εισόδημα και στα δικαιώματα της πλειοψηφίας των μισθωτών και αυτοαπασχολουμένων, με άλλοθι ορισμένα ψίχουλα σε ομάδες ακραίας φτώχειας που και αυτά θα εξανεμισθούν από τις γενικότερες συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής».

Η κ. Παπαρήγα είπε ότι το ΚΚΕ, μετεκλογικά, θα συνεχίσει και θα εξειδικεύει την γραμμή πάλης που περιέχει ριζοσπαστικούς στόχους όπως:

-η καταγγελία της δανειακής σύμβασης και του Μνημονίου

-η πλήρης και σταθερή εργασία

-η αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια και η αποκλειστικά δημόσια καθολική κοινωνική ασφάλιση και

-η φορολογία διανεμομένων και αδιανέμητων κερδών με 45%, η κατάργηση των αφορολόγητων αποθεματικών και του ειδικού καθεστώτος των εφοπλιστών και η εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων του μεγάλου κεφαλαίου για εισφοροδιαφυγή και φοροδιαφυγή.

Αναφερόμενη στον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «προκαλεί εντύπωση η προβολή της «αντιγερμανικής» ρητορικής του από τα μεγάλα ΜΜΕ των ΗΠΑ η οποία συνοδεύεται από έλλειψη κατηγορηματικής δέσμευσης ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί η βάση της Σούδας κατά της Συρίας και του Ιράν». Για τις προτάσεις των ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ η κ. Παπαρήγα είπε ότι στην περίπτωση της ΝΔ οι «θυσίες που θα ζητηθούν από τον λαό είναι ολοφάνερες» ενώ αναφερόμενη στον ΣΥΡΙΖΑ είπε, ότι οι προτάσεις του «δεν βάζουν φρένο στην επιδείνωση της κατάστασης των λαϊκών στρωμάτων και της εργατικής τάξης».

Απαντώντας σε ερωτήσεις, η κ. Παπαρήγα είπε ότι οι τελευταίες προτάσεις για τραπεζική ένωση στην ΕΕ εντάσσονται στο ότι ψάχνουν φάρμακο για τον έλεγχο της κρίσης, μόνο που αυτή βρίσκεται στα σπλάχνα του καπιταλιστικού συστήματος. Παράλληλα επανέλαβε ότι η αποδέσμευση της Ελλάδας από την ΕΕ είναι ζήτημα αναπόσπαστα δεμένο με την ταξική πάλη και την πάλη για την λαϊκή εξουσία στην Ελλάδα.

Στόχος του Μνημονίου ήταν η υποτίμηση της αξίας της εργατικής δύναμης και αυτό το πέτυχε, εξήγησε η γγ του ΚΚΕ, ενώ αναφερόμενη σε ενδεχόμενη καταγγελία του Μνημονίου, από μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «το πολύ-πολύ να φέρει ένα πολιτικό κείμενο που θα δημιουργεί εντυπώσεις».

Ερωτηθείσα για το πώς η λαϊκή εξουσία μπορεί να θωρακίσει την χώρα σε ενδεχόμενο πολέμου στην Συρία ή/και το Ιράν, η κ. Παπαρήγα είπε ότι «η λαϊκή εξουσία δεν θα συμμετάσχει στο παιχνίδι των αγορών που παίζεται, και δεν θα συμμετάσχει σε έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ενώ (ως χώρα με λαϊκή εξουσία θα) ελέγχεις τον δικό σου χώρο» και πρόσθεσε ότι«η βάση της Σούδας πρέπει να κλείσει».

Για την απάντηση που δόθηκε από το ΚΚΕ, μέσω του «Κυριακάτικου Ριζοσπάστη» σε ανώνυμο δημοσίευμα «μελών και στελεχών του ΚΚΕ», η κ. Παπαρήγα είπε ότι τα ανώνυμα δημοσιεύματα μπορεί να «προέρχονται από άλλο κόμμα, η από άλλα κέντρα και παράκεντρα» και επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «αυτός άρχισε αυτό το βιολί, όταν σε συνέντευξη Τύπου άρχισε να λέει για το πρόγραμμα του ΚΚΕ». «Ο ΣΥΡΙΖΑ και ορισμένοι άλλοι έτσι δίνουν την μάχη: ή λένε ότι το ΚΚΕ τελείωσε ή λένε ότι το ΚΚΕ θα μπει στην Βουλή είναι όμως κρίμα για "μισό τοις εκατό" να μην κάνουμε εμείς κυβέρνηση» είπε η κ. Παπαρήγα προσθέτοντας ότι «αν έλθει δεύτερο κόμμα (ο ΣΥΡΙΖΑ) θα πει ότι εμείς φταίμε».

Επιπλέον, η κ. Παπαρήγα ανακοίνωσε και τα βασικά σημεία των προτάσεων του ΚΚΕ που αφορούν τους τομείς των εισοδημάτων, της φορολογίας, της προστασίας της λαϊκής οικογένειας από χρέη, της προστασίας των ανέργων, το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό, τις ιδιωτικοποιήσεις και την «απελευθέρωση» των τομέων στρατηγικής σημασίας, την υγεία και πρόνοια, τα δικαιώματα των γυναικών, τη μητρότητα και την οικογένεια, την παιδεία, τις υποδομές, το περιβάλλον και την λαϊκή στέγη:

Εισόδημα: Προβλέπεται η κατοχύρωση του 35ωρου, η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και η καθιέρωση του κατώτερου μισθού σε 1400 ευρώ. Ειδικότερα: Έξι (6) ώρες δουλειάς για τα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Απαγόρευση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας. Κατάργηση όλων των νόμων που κατοχυρώνουν και επεκτείνουν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και τορπιλίζουν τις συλλογικές συμβάσεις πριν και μετά τα μνημόνια. Μείωση 30% των τιμολογίων των πρώην ΔΕΚΟ για όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα μέχρι 400.00 ευρώ.

Φορολογία: Προβλέπεται η φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου με συντελεστή 45% και η αύξηση της φορολογίας της πραγματικά μεγάλης ακίνητης περιουσίας καθώς και η κατάργηση των χαρατσιών και του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Ειδικότερα: Αφορολόγητο όριο για τη λαϊκή οικογένεια 40.000 ευρώ το χρόνο προσαυξημένο με 5.000 για κάθε παιδί. Να φορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο με συντελεστή 45% σε διανεμόμενα και αδιανέμητα κέρδη. Να καταργηθούν τα αφορολόγητα αποθεματικά και οι «αναπτυξιακές» φοροελαφρύνσεις για το μεγάλο κεφάλαιο. Να καταργηθεί το ειδικό φορολογικό καθεστώς για τους εφοπλιστές. Κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων, κατάργηση των ειδικών δημοτικών φόρων και των χαρατσιών για κλείσιμο χρήσεων. Να αναγνωριστούν τα λογιστικά βιβλία ως μοναδική πηγή προσδιορισμού εισοδήματος των ΕΒΕ.

Προστασία λαϊκής οικογένειας από χρέη: «Κούρεμα» των δανείων έως και 50% και πάγωμα για όσο καιρό διαρκεί η κρίση. Για οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί διαγράφεται το σύνολο των κάθε μορφής τόκων και ανατοκισμών. Μείωση των οφειλών των ΕΒΕ σε ποσοστό 30% εάν διατηρούν την επιχείρησή τους και κατά 50% εάν την έχουν κλείσει και είναι άνεργοι και για ύψος δανείων μέχρι 300.000 ευρώ.

Προστασία ανέργων: Προβλέπεται η χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους ανέργους 1.120 ευρώ, επιδότηση του ενοικίου σε ανέργους, καθώς και προσλήψεις στους τομείς Υγείας, Πρόνοιας, Εκπαίδευσης, ο χρόνος ανεργίας να υπολογίζεται σαν συντάξιμος χρόνος ασφάλισης

Ασφαλιστικό-συντάξεις: Προβλέπεται κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων που ψηφίστηκαν από το 1990 και κατώτερη σύνταξη 1120 ευρώ. 'Αμεση ανάκληση όλων των μειώσεων που επιβλήθηκαν στις κυρίες και τις επικουρικές συντάξεις τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Υποχρεωτικά σύνταξη για όλους με 30 χρόνια δουλειάς χωρίς όριο ηλικίας. Γενικά οι άντρες στα 60, οι γυναίκες στα 55 χρόνια. Για όσα επαγγέλματα ανήκουν στην κατηγορία βαρέα και ανθυγιεινά, μείωση 5 χρόνων και επέκταση στους αντίστοιχους κλάδους των βιοτεχνών. Επιστροφή στα ασφαλιστικά ταμεία όλων των κλεμμένων από το 1950 που ανέρχονται σε πάνω από 50δις από το κράτος και το μεγάλο κεφάλαιο. Επιστροφή όλων των κλεμμένων από το τζογάρισμα των αποθεματικών τους στο χρηματιστήριο. Κάλυψη στο ακέραιο από το κράτος και το κεφάλαιο των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων που λεηλατήθηκαν από το λεγόμενο κούρεμα ομολόγων που είναι περίπου 14 δισ. ευρώ.

Υγεία-Πρόνοια: Το βιβλιάριο Υγείας να εκδίδεται για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση, ανεργία, ύψος μισθού, εθνικότητα, θα έχει χαρακτήρα μόνο «υγειονομικής ταυτότητας», χωρίς καμιά πληρωμή ή συμμετοχή στις υγειονομικές, φαρμακευτικές και προνοιακές παροχές.

Για την οικογένεια και την γυναίκα το ΚΚΕ, προβλέπει την μηδενική συμμετοχή σε όλα τα φάρμακα των χρόνιων παθήσεων αλλά και την καθιέρωση δημόσιων δωρεάν βρεφονηπιακών σταθμών, άδεια κυήσεως, τοκετού και γαλουχίας ίδιες και ίσες για όλες τις εργαζόμενες, στον ιδιωτικό, και το δημόσιο τομέα, ενώ προβλέπεται η στήριξη των μονογονεϊκών οικογενειών με ωράρια και άδειες που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις τους.

Για το μείζον θέμα της παιδείας προβλέπεται το αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα, η δημόσια και δωρεάν ενιαία ανώτατη εκπαίδευση και η άμεση πλήρωση όλων των κενών θέσεων εκπαιδευτικών. Ειδικότερα: Επαγγελματική εκπαίδευση, ενταγμένη στο δημόσιο δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα μετά το ενιαίο 12χρονο σχολείο. Κατάργηση των ΚΕΚ και ΙΕΚ. Καθιέρωση περιοδικής επιμόρφωσης για το σύνολο των εργαζομένων μέσα από το δημόσιο δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα. Καμία τάξη με περισσότερους από 20 μαθητές. Άμεση πλήρωση όλων των κενών θέσεων εκπαιδευτικών. Μονιμοποίηση όλων των ωρομίσθιων και αναπληρωτών.

Για τις υποδομές, το περιβάλλον και τη λαϊκή στέγη θα δοθεί ιδιαίτερη μέριμνα για τα νέα ζευγάρια, και θα υπάρξει πολιτική ανάπτυξης της λαϊκής στέγης με στεγαστικά προγράμματα που θα καλύπτουν τις βασικές λαϊκές ανάγκες, ιδιαίτερη μέριμνα για τα νέα ζευγάρια με ειδικά, πιο ευνοϊκά, προγράμματα. Τέλος, προβλέπεται η μετατροπή σε δημόσια περιουσία όλων των μεγάλων ιδιωτικών εκτάσεων στα βουνά και τα δάση.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή