Θέατρο εντάσεων

Τρίτη, 05 Ιουνίου 2012 20:19
UPD:20:20

A- A A+

Οι άνθρωποι που ζουν στα προσεγμένα σπίτια της Βόνης αρέσκονται να μιλούν για την ανεκτικότητα που τους χαρακτηρίζει, μια ανεκτικότητα που χρονολογείται από την εποχή που η πόλη ήταν πρωτεύουσα της Γερμανίας και φιλοξενούσε δεκάδες ξένες πρεσβείες.

«Ημασταν μια πόλη διπλωματών», λέει η Κρίστα Μέντεν, ιδιοκτήτρια ενός ανθοπωλείου.

Οταν, όμως, η κεντρική κυβέρνηση μετακόμισε στο Βερολίνο, το 1999, οι διπλωμάτες έφυγαν. Και πολλές μουσουλμανικές οικογένειες έχουν μετακομίσει στη γειτονιά Μπαντ Γκόντεσμπεργκ.

Σήμερα, η Βόνη αποτελεί ένα εύφλεκτο μίγμα κοινωνικών εντάσεων ανάμεσα στους μουσουλμάνους νεοφερμένους, στους οποίους περιλαμβάνονται και αρκετά σκληροπυρηνικά στοιχεία, και το ακροδεξιό κόμμα Pro-NRW (από τα αρχικά της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας).

Τον περασμένο μήνα, το κόμμα αυτό απείλησε να χρησιμοποιήσει σκίτσα του Μωάμεθ σε μια συγκέντρωση μπροστά στην Ακαδημία του Βασιλιά Φαχντ. Διακόσιοι μουσουλμάνοι συγκεντρώθηκαν για να τιμήσουν τη μνήμη του Προφήτη τους και απειλήθηκε σύρραξη. Ενας 25χρονος μουσουλμάνος συνελήφθη με την κατηγορία ότι επιτέθηκε και μαχαίρωσε τρεις αστυνομικούς. Τα επεισόδια συνεχίστηκαν και τις επόμενες ημέρες. Οταν τελείωσαν, είχαν συλληφθεί 109 μουσουλμάνοι διαδηλωτές.

«Οι μουσουλμάνοι αντιμετώπισαν την αστυνομία ως το όργανο ενός κράτους που ήθελε να τους προσβάλει, καθώς αδυνατούσε να εμποδίσει την προσβολή του Μωάμεθ», λέει ο Ρόμπιν Φασμπέντερ, ένας εισαγγελέας στη Βόννη. «Πρόκειται για μια διαφορετική διάσταση της βίας απ'αυτή που έχουν συνηθίσει οι αστυνομικοί. Οι τελευταίοι έχουν εκπαιδευτεί για να απαντούν σε πέτρες και σπασμένα μπουκάλια, όχι σε επιθέσεις αυτού του χαρακτήρα».

Λίγες ημέρες νωρίτερα, η ίδια ακροδεξιά οργάνωση είχε πραγματοποιήσει μια ανάλογη διαδήλωση σε μια άλλη πόλη, το Σόλινγκεν. Η αφορμή ήταν μια εθνική εκστρατεία των σαλαφιστών για να μοιράσουν το Κοράνι στις πόλεις. Χρησιμοποιήθηκαν επίσης σκίτσα του Μωάμεθ, οι μουσουλμάνοι αντέδρασαν, η αστυνομία ανέλαβε δράση και συνελήφθησαν 32 μουσουλμάνοι.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χάνς-Πέτερ Φρίντριχ ανακοίνωσε ότι θα λάβει σκληρά μέτρα κατά των σαλαφιστών, οι οποίοι αποτελούν ένα μικρό μέρος των 4,3 εκατομμυρίων μουσουλμάνων που ζουν στη Γερμανία. Παρά ταύτα, όλοι οι εξτρεμιστές ισλαμιστές που είναι γνωστοί στη γερμανική ασφάλεια έχουν σχέσεις με αυτή την τάση και χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να στρατολογούν στελέχη στη Βόνη και τις γύρω περιοχές.

Η Ακαδημία του Βασιλιά Φαχντ δημιουργήθηκε για να προσφέρει αραβικές σπουδές στα παιδιά των διπλωματών που υπηρετούσαν στη Βόνη. Οι αρχές της πόλης προσπάθησαν να την κλείσουν το 2003, όταν αποκαλύφθηκε ότι διδασκόταν εκεί μια ακραία μορφή του ισλάμ που ενθάρρυνε τη βίαιη απόρριψη των δυτικών αξιών. Επιτεύχθηκε, όμως, ένας συμβιβασμός και η Ακαδημία έγινε μαγνήτης για τις μουσουλμανικές οικογένειες που μετακομίζουν συνεχώς στην πόλη. Σήμερα οι μουσουλμάνοι αποτελούν το 10% του πληθυσμού της Βόνης. Πολλοί είναι πλούσιοι Αραβες που έλκονται από τις υπερσύγχρονες ιατρικές εγκαταστάσεις της πόλης.

Οπως λέει όμως εκπρόσωπος της αστυνομίας, έχουν έρθει και πολλοί μουσουλμάνοι χωρίς δουλειά και διπλώματα, που συγκρούονται με τους πλουσιότερους ομοθρήσκους τους.

Η κ. Μέντεν, που το ανθοπωλείο της βρίσκεται απέναντι από την Ακαδημία του Βασιλιά Φαχντ, λέει ότι παρακολούθησε με έκπληξη μια ειρηνική διαδήλωση να μετατρέπεται σε οδομαχία. Στην αρχή, οι μουσουλμάνοι τη χαιρετούσαν με ευγένεια, καθώς έστρωναν τα ρούχα τους στη μέση του δρόμου για να προσευχηθούν. Κάποια στιγμή όμως, οι πιο νέοι απ'αυτούς άρχισαν να γεμίζουν τις τσέπες τους με πέτρες. Οταν προσπάθησε να παρέμβει, ένας πέταξε τις πέτρες στο πρόσωπό της. «Δεν αισθάνομαι μίσος ούτε φόβο», λέει. «Είμαι απλώς απογοητευμένη».

Αλλοι κάτοικοι θεωρούν ότι την ευθύνη για τις ταραχές τη φέρει το εκπαιδευτικό σύστημα της πόλης. Οταν εκατοντάδες φοιτητές αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ακαδημία του Βασιλιά Φαχντ, το 2003, αποφασίστηκε τα μαθήματα σε πολλά δημοτικά σχολεία να γίνονται στα αραβικά, προκειμένου να διευκολυνθούν οι προσπάθειες ενσωμάτωσης των μουσουλμάνων.

«Τα πράγματα είναι δύσκολα για μας», λέει μια μουσουλμάνα ονόματι Ελμπάι. «Η εικόνα μας καταστρέφεται συνεχώς. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να έχουμε μια φυσιολογική ζωή. Στέλνουμε τα παιδιά μας στο σχολείο, έχουμε γερμανούς φίλους, και ξαφνικά έρχονται αυτοί οι άνθρωποι, οι βίαιοι διαδηλωτές, και καταστρέφουν τα πάντα».

Πηγή: New York Times, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή