Ενημέρωση των πρεσβευτών των G20 από τον Αλ. Τσίπρα

Τετάρτη, 06 Ιουνίου 2012 12:49
UPD:14:56

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πρόγραμμα εξόδου από την Ε.Ε. και την ευρωζώνη, αλλά μετατροπής της χώρας σε ισότιμο και αξιοπρεπή εταίρο, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ενημέρωση των πρεσβευτών των G20 στην Αθήνα.

A- A A+

Τους πρεσβευτές των G20 στην Αθήνα ενημέρωσε σήμερα στο Ζάππειο ο Αλέξης Τσίπρας για τις βασικές αιχμές του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως υπογράμμισε, δεν πρόκειται για πρόγραμμα εξόδου από την Ε.Ε. και την ευρωζώνη, όπως κατηγορούν το ΣΥΡΙΖΑ οι αντίπαλοί του, αλλά για το μόνο δρόμο που οδηγεί στην έξοδο από την κρίση και τη μετατροπή της Ελλάδας σε ισότιμο και αξιοπρεπή εταίρο.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι βούληση του ΣΥΡΙΖΑ είναι «να επιδιώξουμε μια συμφωνημένη λύση με τους εταίρους μας», αλλά, όπως επεσήμανε, «μια τέτοια λύση πρέπει οπωσδήποτε να διακόψει τη συνεχιζόμενη καταστροφή, να σταματήσει την κάθοδο του ελληνικού ΑΕΠ, την αύξηση της ανεργίας, την περαιτέρω συμπίεση των αμοιβών εργασίας και των ζωτικών, για την υγεία του πληθυσμού και την ασφάλεια του κράτους, δαπανών».

Α. Τσίπρας: Το πρόγραμμά μας είναι ο μόνος δρόμος για έξοδο από την κρίση

Α. Τσίπρας: Το πρόγραμμά μας είναι ο μόνος δρόμος για έξοδο από την κρίση

Εκτεταμένη ήταν αναφορά του κ. Τσίπρα στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής κατά την οποία επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση, θα ακολουθήσει πολυδιάστατη και φιλειρηνική εξωτερική πολιτική, αλλά διεκδικητική εντός της Ε.Ε., ικανή να συμβάλει στην οικοδόμηση περιφερειακών συνεργασιών στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο. Σημείωσε, επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ της μετατροπής της Μέσης Ανατολής σε αποπυρηνικοποιημένη ζώνη και προς αυτή την κατεύθυνση θα αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες.

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τάχθηκε υπέρ του διαλόγου, με βάση το διεθνές δίκαιο και τον αμοιβαίο σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας. Ο κ. Τσίπρας τάχθηκε υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα αρθεί η απειλή πολέμου κατά της χώρας μας και θα παραπεμφθεί το θέμα της υφαλοκρηπίδας στο Δικαστήριο της Χάγης, ενώ κριτήριο, όπως είπε, θα είναι και το μορατόριουμ στους εξοπλισμούς.

Για το θέμα της ΑΟΖ, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως η ανακήρυξή της και η αξιοποίηση του υποθαλάσσιου πλούτου αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας, προαναγγέλλοντας την ανάληψη πρωτοβουλιών για συμφωνίες με γειτονικές χώρες.

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε υπέρ της επανένωσης του νησιού, στο πλαίσιο δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, για μια Κύπρο χωρίς ξένους στρατούς και ξένες βάσεις, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Για τα Βαλκάνια τέλος, ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προωθήσει τη διαβαλκανική συνεργασία, καθώς και την ιδέα ενός βαλκανικού οικολογικού χάρτη και για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ επανέλαβε τη θέση του υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας, με γεωγραφικό προσδιορισμό, για κάθε χρήση.

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Θολές και μετέωρες θέσεις

«Θολές, αδιευκρίνιστες και μάλλον μετέωρες» χαρακτήρισε ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού και βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κώστας Μαρκόπουλος τις που διατύπωσε ο κ. Τσίπρας για την εξωτερική πολιτική.

«Λυπούμαστε γιατί ο κ. Τσίπρας περιόρισε τη χώρα στα Βαλκάνια, ενώ ο νότος της Ε.Ε. μας παρακολουθεί και περιμένει από την Ελλάδα πρωτοβουλίες» σημείωσε διατύπωσε επικρίσεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ και για το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης: «Διαπιστώνουμε ότι η ανακήρυξη της ΑΟΖ άρχισε να μπαίνει στο ζύγι της ισορροπίας και από το ΣΥΡΙΖΑ. Τους υπενθυμίζουμε το παράδειγμα της Κύπρου και τους συνιστούμε να το μελετήσουν στην μεθόδευση και τον διπλωματικό του σχεδιασμό».

πηγή ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή