Στις 18 Ιουνίου πρέπει να υπάρξει μία ικανή και λειτουργική κυβέρνηση με φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό μέσα στη ζώνη του ευρώ, τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων ( ΣΕΤΕ ) Ανδρέας Ανδρεάδης κατά την ομιλία του στην 20η Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου. Το μήνυμα της αισιοδοξίας και της ανάπτυξης συμπυκνώνεται στη λέξη Τουρισμός, υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Όπως υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, από το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης της 17ης Ιουνίου και από τον τρόπο που το πολιτικό μας σύστημα θα την διαχειριστεί, κρίνεται το εάν η Ελλάδα παραμείνει στην ευρωζώνη και σταδιακά μετεξελιχθεί σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή οικονομία. Δυστυχώς, παρατήρησε, η προεκλογική συζήτηση επικεντρώνεται σε μία ατέρμονη μνημονιακή αντιδικία, και όχι στο ζητούμενο, «αν δηλαδή η χώρα και ο λαός της είμαστε διατεθειμένοι, ενωμένοι, με θυσίες, σκληρή δουλειά και κοινωνική ευαισθησία να ξεκινήσουμε τον μαραθώνιο των ουσιαστικών διαρθρωτικών αλλαγών, της εξυγίανσης και της αλλαγής νοοτροπίας που τελικά θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη».
Ο κ. Ανδρεάδης αναγνώρισε πως μέσα στο κλίμα γενικευμένης ανασφάλειας και απαισιοδοξίας είναι δύσκολο να βρει κανείς ένα αισιόδοξο μήνυμα, ένα εφικτό σχέδιο ταχείας ανάκαμψης και εξόδου από την κρίση, ωστόσο όπως υποστήριξε, «το μήνυμα υπάρχει και συμπυκνώνεται σε μία λέξη: Τουρισμός», «να κάνουμε δηλ. τον τουρισμό μας πρωταθλητή της ανάπτυξης, αναδεικνύοντας τη χώρα μας στους δέκα καλύτερους προορισμούς του κόσμου».
Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Ανδρεάδης υπογράμμισε πως η αδυναμία συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων μετά την 6η Μαΐου δεν μπορεί να επαναληφθεί, διαμηνύοντας πως την 18η Ιουνίου πρέπει να υπάρξει μία ικανή και λειτουργική κυβέρνηση με φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό μέσα στη ζώνη του ευρώ. Στο σημείο αυτό, εξέφρασε την πεποίθηση ότι με στοχευμένα μέτρα, «που οφείλει να πάρει άμεσα» η νέα κυβέρνηση, «μπορούμε να αυξήσουμε με ορίζοντα 2-3 ετών τις αφίξεις στα 20 εκατ., προσφέροντας συνολικά επιπλέον 3 μονάδες κάθε χρόνο στο ΑΕΠ της χώρας και δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας».
Η χώρα χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση που θα αναγνωρίσει τη συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία, σημείωσε στην παρέμβασή της η αρμόδια τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας Όλγα Κεφαλογιάννη, για να επισημάνει ότι όποιος δεν νοιάζεται για τον τουρισμό, αδιαφορεί για το αν η χώρα μπορεί να βγει από την κρίση.
Η κ. Κεφαλογιάννη εξήγγειλε εκ νέου την επανασύσταση του αυτόνομου υπουργείου Τουρισμού, ενώ προς την κατεύθυνση της επίλυσης των θεμάτων των αερομεταφορών πρότεινε τη σύσταση πολιτικής επιτροπής για τις αερομεταφορές.
Κατά την ομιλία του ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Νάσος Αλευράς, ανέφερε ότι η οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για την οργάνωση του ελληνικού τουρισμού. Σε ζητήματα της πολιτικής ατζέντας, ο κ. Αλευράς τόνισε μεταξύ άλλων, ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί το ζήτημα του ΦΠΑ, ειδικά στην εστίαση, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη βελτίωσης των όρων της συνθήκης Σέγκεν.
Η Μίκα Ιατρίδη, από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ανέφερε ότι ο τουρισμός μπορεί να αποτελέσει την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, προτείνοντας μάλιστα ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 5% για όλο το τουριστικό πακέτο.
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Σωτήρης Χατζησωκράτης από τη Δημοκρατική Αριστερά, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία ύπαρξης σταθερού νομοθετικού επενδυτικού πλαισίου.